Γάζα: Το πρώτο καφέ με γάτες, ένα καταφύγιο τρυφερότητας για όσους ζουν σε εμπόλεμη κατάσταση

Η παγκόσμια τάση των cat cafe, όπου οι άνθρωποι πληρώνουν για να πιουν καφέ και να «κάνουν παρέα» με γάτες, έφτασε επιτέλους ως την μόνιμα εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας
Open Image Modal
Μικρός παλαιστίνιος απολαμβάνει τη συντοφιά μιας γάτα στο Meow Cafe, Γάζα, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023.
via Associated Press

 

Στο φτωχό παλαιστινιακό έδαφος που διοικείται από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και μαστίζεται από 17ετή αποκλεισμό, οι κάτοικοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα προβλήματα της περιοχής, συνέρρεαν την Πέμπτη 24 Αυγούστου στο νέο Meow Cafe.

Είναι η απάντηση της πόλης της Γάζας στην ιδιόμορφη ιδέα που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η ιδρύτρια του καφέ, η 52χρονη Νάιμα Μάμπεντ, δηλώνει ότι οραματίστηκε τον χώρο ως μια μοναδική απόδραση από τις πιέσεις της ζωής στη Γάζα – με την έλλειψη επιλογών αναψυχής, το ποσοστό ανεργίας των νέων άνω του 60% και τις συχνές συγκρούσεις με το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς κατέλαβε βίαια τον έλεγχο της λωρίδας το 2007.

Στο φιλόξενο στέκι, η Νάιμα προσφέρει μια αυτή την τόσο απλή και πολύτιμη υπηρεσία και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να κατευθυνθούν κατευθείαν στη «γωνιά της γάτας» για να χαϊδέψουν και να παίξουν με γούνινους φίλους. Οι κανόνες εισόδου είναι απλοί: Οι επισκέπτες πρέπει να καλύπτουν τα παπούτσια τους με πλαστικό και να πλένουν τα χέρια τους πριν αγκαλιάσουν τις γάτες.

«Πέρασα τη ζωή μου μεγαλώνοντας γάτες και είναι πηγή χαράς και ησυχίας, μια απελευθέρωση από την πίεση», είπε η Νάιμα στο Associated Press, καθώς οι γάτες τριγυρνούσαν γύρω της. Περιέγραψε την κοινωνία των αιλουροειδών ως «παγκόσμιο αντικαταθλιπτικό».

Οι πελάτες της φαίνεται πως συμφωνούν. Έδειχναν κεφάτοι και ανακουφισμένοι καθώς έπαιζαν και ξάπλωναν με μερικές από τις 10 συνολικά γάτες που φιλοξενεί το καφέ, τους Τομ, Ντοτ, Σίμπα και Φίνιξ. Μερικοί δεν αλληλεπιδρούσαν πολύ με τους χνουδωτούς πρωταγωνιστές του χώρου, αλλά απολάμβαναν το ρόφημα τους βυθισμένοι στην ήρεμη παρουσία των γατών που τους περιτριγύριζαν.

Οι γάτες δεν μπορούν να υιοθετηθούν, λέει η Νάιμα, η οποία είναι στενά δεμένη και με τους 10 φιλοξενούμενους. «Το συναίσθημα, ειλικρινά, είναι ότι βιώνεις αυτή την ψυχολογική άνεση που φέρουν οι γάτες», είπε ο 23χρονος Εμάν Ομάρ για την εμπειρία του στο καφέ, ο οποίος είχε πληρώσει στην είσοδο 5 ισραηλινά σέκελ ($1,30) για να περάσει μισή ώρα χαζεύοντας μαζί τους.

Οι ειδικοί είπαν ότι το καφέ κάνει πολύ περισσότερα από το να διασκεδάσει τους «τρελαμένους γατόφιλους» και να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία για μια καλή selfie. Ο ψυχολόγος Μπάζαντ Αλ-Ακχρας εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Γάζα τέτοια καταφύγια μπορούν να χρησιμεύσουν ως θεραπεία για όσους έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς πολέμους και άλλες κακουχίες. «Κάθε μέρος που παρέχει στους ανθρώπους ένα είδος αλληλεπίδρασης με ζώα έχει θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο», σημείωσε ο ειδικός.

 

Open Image Modal
Από τα εγκαίνια του Meow Cafe, Πέμπτη 17Αυγούστου 2023
via Associated Press



Δεν ήταν εύκολο για την Νάιμα να φέρει την τάση του cat cafe στη Γάζα. Το άνοιγμα καταστήματος στη Λωρίδα παριλάμβανε μια σειρά από προκλήσεις — όχι μόνο οικονομικές. Η ιδέα του αντίτιμου για την παρέα με γάτες, όταν αδέσποτα γατιά περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους της πόλης της Γάζας κάθε μέρα, φάνηκε γελοία σε ορισμένους κατοίκους.

Αλλά για τους λάτρεις της γάτας που αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του ισραηλινο-αιγυπτιακού αποκλεισμού και μπορεί να μην βιώσουν την εξαιρετικά δημοφιλή τάση αλλού, η εμπειρία είναι σκέτη ευτυχία. «Αν είσαι λάτρης των γατών, αυτό είναι το μέρος σου», είπε ο Ομάρ. «Αν δεν αγαπάς τις γάτες, θα νιώσεις μια παρόρμηση να τις αγαπήσεις».

(με πληροφορίες από AP, abcnews)