Δεν έχω πάει μέχρι τώρα στη Γερμανία, όμως με αυτή τη συνταγή ταξιδεύω με μιας, έτσι απλά και νόστιμα, στην περιοχή του Ρήνου!
Eύκολη, πεντανόστιμη, με απλά υλικά που μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.
“Ουρανός και Γη” είναι το όνομά της! «Himmel und Erde» στα γερμανικά.
Το όνομα του πιάτου προέρχεται από τα δύο κύρια συστατικά του, τα ξινόμηλα και τις πατάτες ή όπως λέγονται αλλιώς “γεώμηλα“!
Το Himmel und Erde είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο. Είναι γνωστό από τον 18ο αιώνα και είναι πιο δημοφιλές στις περιοχές της Ρηνανίας, της Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας.
Τη συνταγή μου την έστειλε ο Φοίβος Ζώης, διαδικτυακός φίλος του magiacookTv. Ο Φοίβος είναι ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας και τώρα σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Αυτή η πατατοσαλάτα, στην αυθεντική της εκδοχή, σερβίρεται με λουκανικάκια Νυρεμβέργης και χειροποίητα κριτσίνια Pretzel. Εναλλακτικά σας προτείνω να τη δοκιμάσετε με λεπτά λουκάνικα ελληνικής παρασκευής από χοιρινό αρωματισμένο με βότανα της ελληνικής γης, πράσο, καυτερή ή γλυκιά πάπρικα και ψητές πιτούλες για σουβλάκια.
Το αυθεντικό Νυρεμβέργη Rostbratwurst είναι μικρό, λεπτό λουκάνικο με μήκος 7 έως 9 cm και ζυγίζει έως 25 γραμμάρια. Έχει βάση το χοιρινό, είναι ωριμασμένο με φρέσκια μαντζουράνα που προσδίδει τη χαρακτηριστική γεύση τους.
Υλικά για 2 άτομα
1/2 κιλό πατάτες
200 γρ. ξινόμηλα
μισό φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
3 φέτες μπέικον
1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
8 λουκάνικα Νυρεμβέργης
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Βήμα 2ο: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα σιγοβράζουμε μαζί με το νερό (μισό φλ.) και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν καλά. Θέλουμε τα μήλα να βράσουν καλά και το νερό να έχει εξατμιστεί στο τέλος. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό επιπλέον ή να δυναμώσετε τη φωτιά προς το τέλος εάν δεν έχει εξατμιστεί το νερό.
Βήμα 3ο: Όταν οι πατάτες βράσουν καλά τις αφαιρούμε αμέσως από το νερό και τις τοποθετούμε σε μπολ. Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμη ζεστές. Πολτοποιούμε τα βρασμένα μήλα μαζί με τον ελάχιστο ζωμό που έχει μείνει στο σκεύος βρασμού τους. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
Βήμα 4ο: Σε αντικολλητικό τηγάνι ξεροψήνουμε το μπέικον. Στο ίδιο σκεύος, με το λίπος που έχει μείνει από το μπέικον, ψήνουμε τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε ψήνοντας τις ροδέλες κρεμμυδιού στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος από το μπέικον και τα λουκάνικα. Το κρεμμύδι πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Ψήνουμε σε φωτιά μεσαίας έντασης μέχρι να μαλακώσει καλά. (Εάν το μπέικον και τα λουκάνικα δεν είναι αρκετά λιπαρά ώστε να μείνει λίπος στο τηγάνι, προσθέστε 1 κ. γλ βούτυρο και συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια).
Βήμα 5ο: Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις πατάτες και τα μήλα. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγα για ντεκόρ. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο πιάτο σερβιρίσματος. Τοποθετούμε στο πιάτο και τα λουκάνικα. Περιχύνουμε τον πουρέ με το λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που είχαμε κρατήσει για ντεκόρ και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε το πιάτο με κέτσαπ και μουστάρδα κατά προτίμηση και ψημένες πιτούλες ή κριτσίνια.
Καλή σας απόλαυση!!
Σημαντικές επισημάνσεις
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκάνικα Νυρεμβέργης με Ελληνικά λουκάνικα από χοιρινό, λεπτά, με έντονη γεύση. Θα βρείτε στην ελληνική αγορά μεγάλη ποικιλία από υπέροχα λουκάνικα ελληνικής παραγωγής σε διάφορες γεύσεις, αρωματισμένα με κρασί, πάπρικα, πράσο κλπ.
Τα χειροποίητα κριτσίνια Pretzel είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι.
Αναδημοσίευση από magiacook.gr