Μια αυτοαποκαλούμενη μυστικίστρια που προσέλκυσε εκατοντάδες προσκυνητές σε μια πόλη κοντά στη Ρώμη, ισχυριζόμενη ότι ένα άγαλμα της Παναγίας έχυσε δάκρυα αίματος, ενδέχεται να δικαστεί μετά από εξέταση DNA που απέδειξε ότι το αίμα ήταν τελικά δικό της.
Οι ισχυρισμοί της Γκιζέλα Κάρντια, η οποία υποστήριξε επίσης ότι το άγαλμα της μετέδιδε μηνύματα, κηρύχθηκαν πέρυσι ως ψευδείς από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η οποία στη συνέχεια αυστηροποίησε τους κανόνες της για τα υπερφυσικά φαινόμενα.
Οι εισαγγελείς στην πόλη-λιμάνι Τσιβιταβέκια ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα για απάτη κατά της Κάρντια το 2023, αφού ένας ιδιωτικός ερευνητής ισχυρίστηκε ότι το αίμα στο άγαλμα, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν τοποθετημένο σε μια γυάλινη θήκη σε έναν λόφο κοντά στη Ρώμη, είχε προέλθει από ένα γουρούνι.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι εξαπατήθηκαν από την Κάρντια, η οποία δημιούργησε ένα ίδρυμα για τη συλλογή δωρεών που, όπως είπε, προορίζονταν για τη δημιουργία ενός κέντρου για άρρωστα παιδιά.
Η Corriere della Sera ανέφερε ότι οι εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, απέδωσαν τις κηλίδες αίματος στο γενετικό προφίλ της Κάρντια. Το αποτέλεσμα αναμένεται να παραδοθεί στους εισαγγελείς στις 28 Φεβρουαρίου.
Η δικηγόρος της Κάρντια είπε ότι η παρουσία του DNA της Κάρντια δεν αποκλείει απαραίτητα ένα υπερφυσικό φαινόμενο.
«Η ανάλυση του DNA χρήζει περαιτέρω έρευνας», δήλωσε η δικηγόρος στην Corriere. «Περιμένουμε να μάθουμε αν πρόκειται για μικτό ή ενιαίο προφίλ». Υποστήριξε ότι ενώ ήταν προφανές ότι θα υπήρχαν ίχνη του DNA της Κάρντια επειδή «φίλησε και ακούμπησε το άγαλμα», αυτό θα μπορούσε να έχει αναμιχθεί με άλλα, ενδεχομένως ακόμη και με αυτό της Παναγίας. «Ποιος μπορεί να πει; Γνωρίζετε το DNA της Παναγίας;»
Η Κάρντια, η οποία έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για απάτες με χρεοκοπία, αγόρασε το άγαλμα το 2016 σε έναν καθολικό τόπο προσκυνήματος στο Μετζουγκόριε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αργότερα έγινε το επίκεντρο του προσκυνηματικού χώρου που δημιούργησε στο Τρεβινιάνο Ρομάνο, με ανθρώπους από όλη την Ιταλία να συρρέουν στην πόλη προσκύνημα, προς μεγάλη ενόχληση των κατοίκων της περιοχής.
Οι εμφανίσεις της Παναγίας και τα αγάλματα που κλαίνε αποτελούν μέρος του καθολικισμού αλλά και της ορθοδοξίας από αμνημονεύτων χρόνων. Ωστόσο από τον περασμένο Μάιο μόνο ο Πάπας έχει τον τελικό λόγο για το τι συνιστά «θαύμα». Προηγουμένως, οι αυτοαποκαλούμενοι προφήτες και οι τοπικοί επίσκοποι είχαν τη δύναμη να επικυρώσουν ένα τέτοιο περιστατικό.
Πηγή: Guardian