Γενί Τζαμί - Ιμάμης στους μουσουλμάνους: «Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας, την Ελλάδα»

Σαφές μήνυμα μέσω των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Φωτογραφικό αφιέρωμα του Associated Press στην προσευχή των Ελληνων μουσουλμάνων.
|
Open Image Modal
Αεροφωτογραφία του ιστορικού Γενί Τζαμί (Yeni Cami), στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Οι προσευχές του Eid τελέστηκαν στο ιστορικό πρώην τζαμί για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP

 

«Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας ευχαριστώντας οποιονδήποτε έκανε κάτι καλό για εμάς. Όλο το καλό προέρχεται από το Θεό, και βγαίνει στο φως από τους ανθρώπους που το πράττουν. Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Προφήτης Μωάμεθ λέει ( Αυτός που δεν ευχαριστεί τους ανθρώπους, δεν ευχαριστεί τον Θεό)... Ως προς αυτό, δεν ξεχνάμε να
ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους
όσους βοήθησαν για μια τέτοια πρωτοβουλία που δίνει ζωή σε τέτοια πολιτιστικά μνημεία, και δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι μουσουλμάνος και του να είσαι πολίτης… Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων και της υπερηφάνειας για τον πολιτισμό της αγαπημένης μας χώρας και την ανεξαρτησία της… Ευχαριστούμε την Ελλάδα μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει στους
μουσουλμάνους πολίτες της και τους μουσουλμάνους που διαμένουν σε
αυτήν… Οποιοδήποτε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία στο μέλλον, θα είναι καλοδεχούμενη από εμάς…Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας, την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον λαό», είπε το πρωί κλείνοντας το μήνυμά του προς τους μουσουλμάνους πιστούς στο Γενί Τζαμί, στην Θεσσαλονίκη, ο ιμάμης Αμπντελγκαλίλ Τάχα. 

Το ευχαριστήριο μήνυμά του προς την Ελληνική Πολιτεία ηχεί ως ιδανική απάντηση σε θεωρίες, που κατά καιρούς αναπτύσσουν και διακινούν (και) τουρκικοί κύκλοι, περί μη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

Open Image Modal
Ο κόσμος αναχωρεί μετά την πρωινή προσευχή από το ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Οι προσευχές του Eid πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό πρώην τζαμί στη βόρεια Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP

 

«Σήμερα στο Γενί Τζαμί εορτάστηκε από τους Μουσουλμάνους η λύση της νηστείας του ιερού μήνα του Ραμαζανίου. Φέτος παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας το Γενί Τζαμί, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι ένα ιστορικό μνημείο και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία - ίσως είναι και η αυστηρότερη στον κόσμο. Θέλουμε να ευχηθούμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας  χρόνια πολλά, με Υγεία και Ειρήνη», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Μαρία Κυρίτση, προϊσταμένη του τμήματος Μουσουλμανικών Υποθέσεων στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το πρωί έξω από το Γενί Τζαμί στην Θεσσαλονίκη.

Open Image Modal
Ο ιμάμης κάνει τις πρωινές προσευχές στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί,στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Οι προσευχές του Eid πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό πρώην τζαμί στη βόρεια Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP
Open Image Modal
Μουσουλμάνοι προσεύχονται στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024.(AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP

 

Το διεθνές πρακτορείο Associated Press, με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα, στέλνει το ελληνικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, εξυπηρετώντας επί της ουσίας και τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς έτσι δίνεται εμπράκτως απάντηση στα περί μη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

Open Image Modal
Ο Taha Abdelgalil, ο ιμάμης που ηγείται της προσευχής, στέκεται στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί,στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP

 

Στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter) ορισμένοι χρήστες έσπευσαν να διαφωνήσουν με την απόφαση να επιτραπεί στους μουσουλμάνους να προσευχηθούν στο Γενί Τζαμί. Κάποι εξ αυτών αγγίζουν την σκληρή ακροδεξιά ρητορική, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Νατσιός του κόμματος ”Νίκη”.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές, που επισημαίνουν ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Ελληνες πολίτες και είναι αυτονόητο να απολαμβάνουν θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Open Image Modal
Γυναίκες προσεύχονται στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί,στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP
Open Image Modal
Μουσουλμάνοι στις πρωινές προσευχές στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP
Open Image Modal
Ο κόσμος αναχωρεί μετά την πρωινή προσευχή από το ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP

 

Η ομιλία του ιμάμη στο Γενί Τζαμί

Δόξα το Θεό που διευκόλυνε τους δούλους Του να βρούν την ευτυχία. Και μας έκανε τις καλές στιγμές να είναι αφορμή για λατρεία.
Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι ένας και μοναδικός. Μαρτυρώ ότι ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος προφήτης του Θεού μετά τον Μωυσή και τον Ιησού. Ειρήνη σε αυτόν, την οικογένεια του, και σε αυτούς που τον πιστεύουν με τον ορθό τρόπο.

Μετά από αυτά: Σας συμβουλεύω εσάς και τον εαυτό μου να αγαπήσουμε και να φοβηθούμε τον Θεό. Γιατί είναι Σωτηρία από τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, Και αυτή φέρνει συγχώρεση Από τις αμαρτίες και τα λάθη μας. Ζητάμε από το Θεό να είμαστε Από αυτούς που τον θυμούνται και δεν τον ξεχνούν, Αμήν. Αγαπητοί μου, σήμερα είναι γιορτή… γιορτή του Είδ Αλ Φίτρ.

Ποιος είναι ο σκοπός της γιορτής;
Λοιπόν, ο σκοπός της γιορτής είναι η ευγνωμοσύνη.
Γιατί πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη;
1- θα πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη στον Θεό για τη χαρά που μας έχει προσφέρει… Είπε ο Προφήτης: Για τον νηστεύοντα υπάρχουν δύο χαρές... Όταν τελειώνει τη νηστεία του, χαίρεται. Και όταν συναντήσει τον Κύριο του, χαίρεται.
2- θα πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη στον Θεό γιατί λόγω της νηστείας και της
προσευχής συγχωρεί τις αμαρτίες μας… Είπε ο Προφήτης: Όποιος νηστεύει το
Ραμαζάνι, και Όποιος προσεύχεται τις νύχτες του Ραμαζάν, με πίστη και προσδοκία, του συγχωρούνται όλες οι προηγούμενες αμαρτίες.
3- θα πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη στον Αλλάχ γιατί η νηστεία είναι το μέσο να συγχωρεθούμε απο τον Αλλάχ. Είπε ο Προφήτης: Η νηστεία θα πει στον Θεό: Τον εμπόδισα να φάει, να πιει και να κάνει σεξουαλική επαφή όλη την ημέρα. Οπότε, παρακαλώ, αποδεχτείτε τον και αφήστε τον να μπει στον παράδεισο.
Πώς πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας; (μερικές πρακτικές
εορτών);
- Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με το να είμαστε καλοί με τους
συγγενείς μας…
- Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με το να είμαστε καλοί με τους
συνανθρώπους μας…
- Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας δείχνοντας ευτυχία στην κοινότητά μας…Όπως η χαρά είναι προσκύνημα, έτσι και η έκφραση της χαράς είναι προσκύνημα...Η χαρά σήμερα είναι διπλή, χαρά για τη γιορτή και χαρά για την προσευχή μας σε αυτό το ιστορικό μέρος…
4- Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας με Συνέχιση της λατρείας μετά το Ραμαζάνι… Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν λατρεύουμε το Ραμαζάν, αλλά τον Κύριο του Ραμαζάν…Γιατί ο Κύριος του Ραμαζάν είναι παντοτινός… Είπε ο Προφήτης: ( Η αγαπημένη πράξη στα μάτια του Θεού είναι αυτή που επιμένει, ακόμα κι αν είναι λίγη.) 

5- Πρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας ευχαριστώντας οποιονδήποτε έκανε κάτι καλό για εμάς. Όλο το καλό προέρχεται από το Θεό, και βγαίνει στο φως από τους ανθρώπους που το πράττουν. Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Προφήτης Μωάμεθ λέει ( Αυτός που δεν ευχαριστεί τους ανθρώπους, δεν ευχαριστεί τον Θεό)... Ως προς αυτό, δεν ξεχνάμε να
ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλους
όσους βοήθησαν για μια τέτοια πρωτοβουλία που δίνει ζωή σε τέτοια πολιτιστικά μνημεία, και δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι μουσουλμάνος και του να είσαι πολίτης… Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάδειξης της θρησκευτικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων και της υπερηφάνειας για τον πολιτισμό της αγαπημένης μας χώρας και την ανεξαρτησία της… Ευχαριστούμε την Ελλάδα μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει στους
μουσουλμάνους πολίτες της και τους μουσουλμάνους που διαμένουν σε
αυτήν… Οποιοδήποτε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία στο μέλλον, θα είναι καλοδεχούμενη από εμάς…Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας, την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον λαό…

Open Image Modal
Ο κόσμος περιμένει να μπει στο ιστορικό Γενί Τζαμί (Yeni Cami), ή Νέο Τζαμί, για να παρακολουθήσει τις πρωινές προσευχές,στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)
Giannis Papanikos via AP