Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Open Image Modal
Eurokinissi

Σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής από τη Β′ Περιφέρεια Πειραιά μίλησε το βράδυ, στο δημαρχείο Κορυδαλλού, η Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των ανοιχτών κομματικών συνελεύσεων για τη συγκρότηση των νέων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος.

«ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης» είπε η κ. Γεννηματά και μίλησε για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα νέο κοινωνικό κράτος. «Αυτή η κεντρική επιλογή μας είναι αυτή που μας διαφοροποιεί απόλυτα από τις συντηρητικές και λαϊκιστικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία καθώς, όπως είπε «τάζει» ελαφρύνσεις και αύξηση του κατώτερου μισθού κι από την άλλη «περικόπτει τις συντάξεις, αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ κυρίως στις λαϊκές γειτονιές, υπογράφει τη μείωση του αφορολόγητου».

Ταυτόχρονα επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι μιλά για μια ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς και δεσμεύεται ενώπιον του ΣΕΒ ότι «δεν θα επιτρέψει» την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων με το δικαίωμα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προσφυγή στη διαιτησία. «Γυρίζει ολοταχώς στις πιο συντηρητικές αντιλήψεις της παλιάς δεξιάς» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του Κινήματος είναι εφικτές και πραγματοποιήσιμες, καθώς με προσωρινά επιδόματα και λογικές ελεημοσύνης δεν κτίζεται κοινωνικό κράτος.

«Συνδέουμε την αύξηση των πόρων από την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική για σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία των στόχων» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά, ενώ διατύπωσε 10+1 προτάσεις για ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος οι οποίες είναι οι εξής:

1. Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που εξασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες που βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

2. Αύξηση του κατώτερου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων

3. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με ενίσχυση και υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

4. Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ.

5. Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6. Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο (που εκπίπτει της φορολογίας) με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Ειδικά για νέους, άνεργους άνω των 55 ετών, γυναίκες άνεργες ο συντελεστής αυξάνεται κατά 50%

7. Στροφή των προγραμμάτων που επιδοτεί το ΕΣΠΑ, από τα stage στο Δημόσιο, σε Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες και να βρίσκουν οι άνεργοι δουλειά.

8. Καθολικές υπηρεσίες φροντίδας.

9. Προάσπιση των δικαιωμάτων για όλους - Ενισχύουμε τις δομές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.

10. Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και

10+1 Ριζική αλλαγή του αντι-ασφαλιστικού «νόμου Κατρούγκαλου», του νόμου της ντροπής, που υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες.

«Επιδιώκουμε μια ριζική αλλαγή με ένα δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και διαγενεακή αλληλεγγύη» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)