Όλα ξεκίνησαν με ένα περίεργο σεισμικό γεγονός στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής, το οποίο οδήγησε επιστήμονες σε μια σημαντική ανακάλυψη: Τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί ποτέ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, η έκρηξη ίσως εξηγεί ένα περίεργο σεισμικό γεγονός που κατεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 στα ανοιχτά του νησιού Μαγιότ, μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης, στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ερευνητές περιέγραψαν το συμβάν αυτό ως ένα σεισμικό βουητό που έκανε τον γύρο του κόσμου, μα κανείς δεν ήταν σε θέση να ανακαλύψει τι το προκάλεσε.
Το βουητό αυτό ήταν σε μία και μόνη πολύ χαμηλή συχνότητα, κάτι που είναι περίεργο επειδή τα σεισμικά κύματα συνήθως «βρυχώνται» σε πολλές συχνότητες. Επιπροσθέτως, δεν υπήρχαν εντοπίσιμα «p-waves» ή «s-waves», που συνήθως συνοδεύουν τους σεισμούς- ενώ το νησι Μαγιότ μετακινήθηκε μερικά εκατοστά νοτιοανατολικά μετά το μυστηριώδες συμβάν.
Οι επιστήμονες πλέον έχουν μια εικόνα για το αίτιο: Το αλλόκοτο σεισμικό βουητό ήταν πιθανότατα η «ληξιαρχική πράξη γέννησης» ενός νέου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, σύμφωνα με το περιοδικό Science. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίων διαστάσεων υποθαλάσσιο ηφαίστειο, που υψώνεται σε ύψος 0,8 χλμ περίπου από τον πυθμένα του ωκεανού, βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ από την ανατολική ακτή του Μαγιότ και δημιουργήθηκε μέσα σε περίπου έξι μήνες.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε στο Science η Ναταλί Φοϊλέτ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής στο Παρίσι (IPGP), επικεφαλής αποστολής στην περιοχή με το ερευνητικό σκάφος Marion Dufresne.
Πέρα από το σεισμικό βουητό, υπήρχαν και άλλα στοιχεία πως κάτι μεγάλο συνέβαινε: Οι κάτοικοι του Μαγιότ, που ανήκει στη Γαλλία, ανέφεραν πως αντιλήφθηκαν πάνω από 1.800 μικρούς σεισμούς, σχεδόν σε καθημερινή βάση, από τα μέσα του προηγούμενου έτους, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου σεισμού 5,8 Ρίχτερ τον Μάιο του 2018- του μεγαλύτερου που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, σύμφωνα με το National Geographic.
Για την ανακάλυψη του «νεογέννητου» ηφαιστείου χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, περιλαμβανομένης δουλειάς από οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στη Γαλλία (CNRS), το IPGP και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFREMER), σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου. Οι εκρήξεις ηφαιστείων δεν είναι άγνωστες στο Μαγιότ, ωστόσο, σύμφωνα με το National Geographic, έχουν περάσει τουλάχιστον 4.000 χρόνια από τότε που ηφαίστεια ήταν δραστήρια στην περιοχή. Σημειώνεται πως το νησί ανήκει στο αρχιπέλαγος Κομόρο, που αποτελείται από νησιά τα οποία δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα.