Γεωπολιτικές και γεωοικονομικές πτυχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ

Γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε σε μια ιδανική στιγμή για το Κατάρ.
|
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Το μεγαλύτερο αθλητικό θέαμα στον κόσμο ξεκίνησε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και είναι συγκρίσιμο μόνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πλανήτης θα κινείται μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, σε ρυθμούς ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι απλώς ένα άθλημα, είναι μια τεράστια επιχείρηση και, ως εκ τούτου, πηγή δύναμης και πεδίο σύγκρουσης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η βιτρίνα αυτού του δικτύου συμφερόντων.

Ο αθλητισμός στη Μέση Ανατολή

Ο αθλητισμός είναι σημείο αναφοράς για τις χώρες της Μέσης Ανατολής για να επεκτείνουν τη διεθνή τους επιρροή. Ταυτόχρονα, το ποδόσφαιρο επηρεάζει βαθιά τη γεωπολιτική τάξη στη Μέση Ανατολή. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και οι ενώσεις φιλάθλων ήταν κατά καιρούς, σημαντικοί παράγοντες των πολιτικών και των μαζικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, η ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι πιο βαθιά ενσωματωμένη στα εθνικά και εταιρικά συμφέροντα και η Μέση Ανατολή έρχεται πιο συχνά αντιμέτωπη με νέα ζητήματα όπως ο καταναλωτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι ελίτ της Μέσης Ανατολής βλέπουν τον οργανωμένο αθλητισμό ως ένδειξη πολιτιστικής  προόδου και ενσωματώνουν τον αθλητισμό στις εθνικιστικές καμπάνιες τους. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες στο γήπεδο αντικατοπτρίζουν επίσης τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ αθλητικών οργανώσεων: όχι μόνο για πόρους, αλλά και για τις καρδιές και τα μυαλά των οπαδών, παντού.

Στη Μέση Ανατολή, ο ενθουσιασμός για το ποδόσφαιρο δεν μπορεί μόνο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους κυβερνώντες και τα αντίπαλά τους κράτη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ευρεία μαζική κινητοποίηση.

Φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι διαφορετικό. Γιατί παίζεται φθινόπωρο και γιατί μετακομίζει σε μια περιοχή, μακριά από τα παραδοσιακά ποδοσφαιρικά κέντρα: στη Μέση Ανατολή, στο Κατάρ. Αλλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι εξουσία, χρήμα, διαπραγμάτευση επιρροής και διαφθορά, το επιλεγμένο μέρος είναι εμβληματικό όλων αυτών: ο Κόλπος των πετροδολαρίων, των απόλυτων μοναρχιών, της προκλητικής επίδειξης πλούτου και σπατάλης. Το Κατάρ, είναι μια μικρή χώρα μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι κοιμούνται πάνω στο τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η στρατηγική του Κατάρ

Πρόκειται για ένα εμιράτο με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο τόλμησε να αμφισβητήσει την περιφερειακή κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει περιφερειακές εντάσεις. Η δυναστεία Αλ Θανί έχει αισθανθεί αρκετά δυνατή ώστε να φλερτάρει με το Ιράν ή να ενοχλεί κατά καιρούς τα πιο συντηρητικά καθεστώτα, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το έκανε στη δεκαετία του 1990 με τη δημιουργία του Al Jazeera, το οποίο κλόνισε την πληροφοριακή αδυναμία της Μέσης Ανατολής με μια ασυνήθιστη ανεξαρτησία στην περιοχή και ήρθε να αποκαλύψει τις προκαταλήψεις και τις πλάνες των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Σημαντικό θέμα αποδείχτηκε και ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων. Από το 2017, κατά τον αποκλεισμό του Κατάρ από τις τέσσερις γειτονικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ένα πειρατικό δορυφορικό σήμα που ονομάζεται “beoutQ” που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία λειτούργησε για δύο χρόνια για να αποδυναμώσει σταδιακά το αθλητικό δίκτυο beIN του Κατάρ.

Προηγουμένως, η beIN ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για να αγοράσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων ποδοσφαίρου με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο. Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία και οι γειτονικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Οι κατηγορίες τους κατά του Κατάρ αναφέρονταν σε υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η Σαουδική Αραβία έκλεισε επίσης τις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές επικοινωνίες με το Κατάρ. Στις 5 Ιανουαρίου 2022, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ. Στη συνέχεια, το Κατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών καναλιών με τη Σαουδική Αραβία.

Στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας αυτού του αιώνα, το Κατάρ βρήκε μια νέα πρόκληση: να τοποθετηθεί ως αουτσάιντερ στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Από το τίποτα εκτοξεύτηκε για να κατακτήσει την παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Το εμιράτο κινητοποίησε όλες τις οικονομικές και, ως εκ τούτου, πολιτικές ικανότητες του. Στο στόχαστρο ήταν το Παρίσι, ένα από τα κάστρα του ποδοσφαίρου. Από εκείνο το κάστρο πίστευε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πιστοποίηση της δύναμης του, η οποία περιλάμβανε την παραχώρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Η υποστήριξη για το εγχείρημα στόχευσε στην κορυφή,  στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάληψη του Μουντιάλ, που περιπλέκεται από την πώληση της PSG στους σεΐχηδες του Κατάρ, είναι ένα από τα άλυτα ζητήματα της τελευταίας δεκαετίας. Τα αίτια για εικαζόμενα εγκλήματα διαφθοράς, συναλλαγών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι ακόμα ανοιχτά και βρίσκονται στην πολιτική εξουσία (το Élysée εκείνη την εποχή), στη δύναμη των επιχειρήσεων (όμιλος Lagardère, αλυσίδα ξενοδοχείων ACCOR, κ.λπ.) και στους αθλητικούς μεσολαβητές, (σκοτεινά στελέχη όπως ο Μπλάτερ ή λαμπρές παλιές δόξες όπως ο Πλατινί).

Οι σεΐχηδες του Κόλπου έχουν εμπλακεί στον έλεγχο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έχουν αγοράσει ομάδες, έχουν δώσει ονόματα στα γήπεδά τους και μεταφέρουν τους ανταγωνισμούς στους στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το άθλημα των εργατικών τάξεων στις απαρχές του 20ου αιώνα, είναι σήμερα ένα τέρας του αθλητισμού. Το λεγόμενο ποδόσφαιρο της βάσης μαραζώνει μέσα στην αθλιότητα της κοινωνικής, οικονομικής και αθλητικής περιθωριοποίησης. 

Το Κατάρ ήθελε να είναι ο οικοδεσπότης του Μουντιάλ, κυρίως για το διεθνές κύρος του. Το Κατάρ είναι το πρώτο αραβικό έθνος που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο (καθώς και η πρώτη διοργανώτρια χώρα μετά την Ιταλία το 1934 που θα φιλοξενήσει το τουρνουά χωρίς να έχει παίξει σε αυτό). Το Παγκόσμιο Κύπελλο αναμένεται επίσης να προσελκύσει 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στο Κατάρ, πάνω από το ήμισυ του κανονικού πληθυσμού του.

Οι επικρίσεις 

Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν καταδικασμένο να συνδέεται με σκάνδαλα και αρνητικές εικόνες. Ορισμένες επικρίσεις θέλουν να θεωρούνται ότι είναι ηθικές, λόγω της εμφανούς έλλειψης σεβασμού της χώρας (όπως όλων εκείνων στην περιοχή) για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και της ιδιαίτερης επιθετικότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι διάφορες μειονότητες. Ή οι πλειοψηφίες, όπως οι γυναίκες, δηλαδή τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός.

Το Κατάρ έχει προκαλέσει επίσης την οργή πολλών ποδοσφαιρικών φορέων, ομάδων υποστηρικτών και πολιτικών για τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία, η οποία είναι επίσημα παράνομη στο κράτος του Κόλπου. Ο Khalid Salman, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Κατάρ και πρεσβευτής του Μουντιάλ 2022, επικρίθηκε όταν περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως «ψυχική βλάβη» αυτόν τον μήνα.

Η εταιρεία έρευνας καταναλωτών Ampere Analysis, υπενθύμισε ότι πολλές από τις συμβάσεις γύρω από αυτό το Μουντιάλ υπογράφηκαν πριν από χρόνια, «όταν η έκταση των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να μην ήταν τόσο καλά τεκμηριωμένη. Ο πραγματικός δείκτης θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό το τουρνουά στα μελλοντικά έσοδα». 

 Άλλες επικρίσεις έχουν κοινωνικό προσανατολισμό: η κατασκευή γηπέδων και υποδομών αποκάλυψε την υπερεκμετάλλευση των μαζών των μεταναστών, που είναι αυτές που εκτελούν τις πιο βαριές δουλειές στο εμιράτο. Ορισμένοι οργανισμοί αναφέρουν τρομακτικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα. Γίνεται λόγος για 4-6.000 θανάτους σε ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 5.670 λεπτά αγώνα (χωρίς να υπολογίζονται οι περισσότερες από τις προβλέψιμες παρατάσεις ή ο χρόνος των πιθανών ποινών), μπορεί να λεχθεί ότι κάθε λεπτό ποδοσφαίρου θα έχει κοστίσει μια ανθρώπινη ζωή. Οι Καταριανοί διαψεύδουν αυτούς τους αριθμούς και παραδέχονται μόνο 34-36 θανάτους. Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα της οποίας η πορεία και το εύρος είναι αμφίβολα.

Επιπλέον, οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βοήθησαν επίσης να πέσει φως σε σημαντικά ζητήματα ιθαγένειας στον Κόλπο. Επί του παρόντος, οι παίκτες της εθνικής ομάδας του Κατάρ περιλαμβάνουν πλήρεις πολίτες του Κατάρ, μακροχρόνιους κατοίκους που γεννήθηκαν στη χώρα και πολιτογραφημένους πολίτες από αλλού. Ωστόσο, είτε σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε εορτασμούς εντός γηπέδου, υπήρχε πάντα έντονη συζήτηση σχετικά με το καθεστώς των «μη Καταριανών» παικτών, που αμφισβητούσαν τις τρέχουσες παραδόσεις της εθνικής ταυτότητας του κράτους του Κόλπου.

Από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, έχουν ακουστεί κάποιες μομφές από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, ή εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, ή προβολές πανό σε κάποια γήπεδα. Αλλά η ανιχνεύσιμη δυσφορία των ενεργά δρώντων στο ποδόσφαιρο δεν είναι ηθική, αλλά λειτουργική. Στην Ευρώπη, που αποτελεί την ηγεμονική δύναμη στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν τους αρέσει που το Παγκόσμιο Κύπελλο παίζεται στη μέση της σεζόν, υποχρεώνοντας τα εθνικά πρωταθλήματα και το κυριότερο ποδοσφαιρικό προϊόν, το Champions League, σε διακοπή. Οι παίκτες, (οι οποίοι αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα ως οικονομικές και αθλητικές οντότητες), εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού, δηλαδή μπορεί να καταστούν προβληματικές επενδύσεις. Όταν μια κυβέρνηση όπως η γερμανική, προσχώρησε σε κριτική, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν δίστασε να ζητήσει ενεργειακή συνεργασία από το εμιράτο.

Η ανάληψη αθλητικών διοργανώσεων

Υπενθυμίζεται αυτές τις μέρες, ότι το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στη Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την κατάληψη της Κριμαίας, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ακόμα χρήσιμος εταίρος, με τον οποίο μπορούσε κάποιος να διαπραγματευτεί, παρά τον αμφιλεγόμενο ρόλο του στον πόλεμο της Συρίας. Ακούστηκε ένας μικρός θόρυβος, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από τις εξέδρες των γηπέδων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης χωρίς να δείξουν ιδιαίτερη ενόχληση. Όπως είχαν κάνει to 2008 για τoυς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, πριν το ΝΑΤΟ 2030 και η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μετατρέψουν την Κίνα σε συστημικό αντίπαλο και τη Ρωσία σε εχθρό προτεραιότητας. Οι διεθνείς καταδίκες της αθλητικής δραστηριότητας είναι τεράστιες προσωρινές προπαγανδιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες οι αγώνες ωθούν στη λήθη.

Η απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2010 προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμό σε όσους είχαν στοιχηματίσει να μεταφέρουν την διοργάνωση στις ΗΠΑ, με τον Μπιλ Κλίντον ως πρωταγωνιστικό παράγοντα της επιχείρησης δημοσίων σχέσεων. Λέγεται ότι πολλοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται από την Ουάσιγκτον για να κυνηγήσουν μέχρι τέλους τους πρωταγωνιστές του σχεδίου, που απένειμε στο εμιράτο το Μουντιάλ. Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο έχει ήδη λάβει την αποζημίωση της: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διοργανώσουν το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο (2026), μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό, σε ένα είδος κοινοπραξίας, που θα αναζωογονήσει αυτόν τον τεράστιο χώρο ελεύθερου εμπορίου που σχεδιάστηκε στη NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου), ακριβώς όπως όταν ο Κλίντον ήταν στον Λευκό Οίκο.

Βλέποντας το μέλλον, το ποδόσφαιρο στο Κατάρ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα συνδεθεί ακόμη πιο στενά με τις ευρύτερες πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή. Καθώς η κοινωνική επιρροή του ποδοσφαίρου επεκτείνεται και ενσωματώνεται βαθύτερα στα εθνικά και εταιρικά συμφέροντα, τα ζητήματα που αναδεικνύονται στη Δύση, όπως ο καταναλωτισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη, τα εθνικά συμφέροντα και τα εργασιακά δικαιώματα, η σταθερότητα του καθεστώτος και η πολιτική ελευθερία, θα έρθουν στην επιφάνεια..

Η γεωοικονομική συνιστώσα 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ: αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο στη Ρωσία το 2018. Γίνεται λόγος για ροή περίπου 6,4 δισ. δολαρίων, μέχρι σήμερα.   Η αλήθεια είναι ότι παρά τις καταγγελίες και τις διαμάχες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους θανάτους στον εργασιακό χώρο κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, το Μουντιάλ στο Κατάρ σπάει ρεκόρ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, γίνεται λόγος για υψηλότερα έσοδα από αυτά που είχε το προηγούμενο Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018, που ήταν περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η FIFA πούλησε τα δικαιώματα μετάδοσης, περίπου 240.000 πακέτα φιλοξενίας και σχεδόν τρία εκατομμύρια εισιτήρια για την εκδήλωση. Η FIFA αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο της για τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2019-2022. 

Όσον αφορά το μάρκετινγκ, μεταξύ λίγων επώνυμων χορηγών όπως η Adidas και η Coca-Cola, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποφέρουν περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2019-2022. 

Ένας από τους χορηγούς της FIFA που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι η ζυθοποιία Budweiser. Η Budweiser πληρώνει περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια για να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε τέσσερα χρόνια. Μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εκδήλωσης έφτασε η εντολή από τις αρχές του Κατάρ να μεταφερθούν οι σκηνές πώλησης μπύρας σε λιγότερο προσβάσιμα (και εμφανή) σημεία του σταδίου. Το αίτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ήρθε το Σάββατο 12/11 απευθείας από τη βασιλική οικογένεια. Η απόφαση να μετακινηθούν τα καταστήματα προήλθε από τον φόβο ότι η παρουσία αλκοολούχων ποτών θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του τοπικού πληθυσμού. Το αλκοόλ δεν απαγορεύεται στο Κατάρ, αλλά η πώλησή του περιορίζεται σε ορισμένα μπαρ των ξενοδοχείων. «Μέτρα που περιορίζουν την επωνυμία Budweiser ή επηρεάζουν την ικανότητα πώλησης των προϊόντων τους θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη σχέση της FIFA με έναν ισχυρό εταίρο, για να μην αναφέρουμε τη συμβατική σχέση μεταξύ των ζυθοποιιών, της μητρικής οργάνωσης και των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ», αναφέρει η NYT.

Τελικά, υπήρξε πλήρης απαγόρευση της κατανάλωσης ποτών στα γήπεδα και στους δρόμους, γεγονός που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού η θιγόμενη Budweiser, αναμένεται να αντιδράσει δικαστικά κατά της FIFA και του Κατάρ. 

Η αύξηση των εσόδων έρχεται παρά τις ανησυχίες ότι ορισμένοι οπαδοί και χορηγοί θα μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες που βοήθησαν στην κατασκευή των σταδίων και των απαραίτητων υποδομών για να στηθεί το μεγαλύτερο αθλητικό θέαμα στον κόσμο.

Το Κατάρ που έχει μόνο 2 εκατομμύρια κατοίκους, χρειάστηκε να φτιάξει 7 από τα 8 στάδια από την αρχή για να φιλοξενήσει τους τελικούς και η ομάδα του δεν προκρίθηκε ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φυσικά, ορισμένες από τις υποστηρικτικές υποδομές θα ωφελήσουν το Κατάρ μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά, όπως οι αναβαθμίσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Hamad, ένας ελαφρύς σιδηρόδρομος, μια γέφυρα μεταξύ Ντόχα και Μπαχρέιν, νέοι δρόμοι και το νέο μετρό της Ντόχα καθώς και τα στάδια. Μερικά από τα στάδια θα αποσυναρμολογηθούν μετά το Κύπελλο και θα δοθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, βοηθώντας την ήπια διπλωματία του Κατάρ.

Ωστόσο, φαίνεται σαν ένα τεράστιο οικονομικό εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι το Κατάρ θα δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, αλλά όχι μόνο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο κοντά στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές της χώρας έχουν εντάξει τις αθλητικές υποδομές, σε ένα ευρύτερο δίκτυο εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα, οι αρχές του Κατάρ προβλέπουν συνεισφορά στην εθνική οικονομία περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 1,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον τομέα των κατασκευών, των ακινήτων και της φιλοξενίας. Έχουν δημιουργηθεί τόσες νέες θέσεις εργασίας, όσο οι αναμενόμενοι τουρίστες, αλλά το Κατάρ έχει τεράστιο εργατικό δυναμικό μεταναστών, επομένως τα οφέλη θα επεκταθούν σε όλη την περιοχή της ΜΕΝΑ και τη Νότια Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία του Κατάρ θα αναπτυχθεί κατά 3,4% ετησίως χάρη στην ώθηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο 1,7% ετησίως έως το 2024.

Ωστόσο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μετέτρεψε το Κατάρ σ έναν προμηθευτή  LNG, το οποίο το ΔΝΤ αναμένει να ενισχύσει το ΑΕΠ του Κατάρ κατά 3,8% το 2027, όταν θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή LNG.

Το Κατάρ είναι κυρίως εξαγωγέας LNG, επομένως η επίδραση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις εξαγωγές θα είναι ελάχιστη πέρα από τον τουρισμό, αλλά μπορεί να είναι μια ευκαιρία να τοποθετηθεί το Κατάρ ως εναλλακτικός κόμβος εμπορίου και αερομεταφορών για την περιοχή.

Όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ο αποκλεισμός του Κατάρ από το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου  από το 2017 έως το 2021, τις επηρέασε αρνητικά. Επομένως το Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε σε μια ιδανική στιγμή για το Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ συνεχίζει να διαθέτει πόρους για να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή. Αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προέκυψε.

Από το Κατάρ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-Καναδά-Μεξικό,  το ποδόσφαιρο θα έλκεται σε μια ασυνήθιστη τροχιά για σχεδόν μια δεκαετία. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την αληθινή κινητήρια δύναμή του ποδοσφαίρου, αυτή που ρυθμίζει την καθημερινή πραγματικότητα και πειράζει το μέλλον, τόσο του ποδοσφαίρου, όσο και των φιλάθλων. Το χρήμα και την εξουσία.