«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».
Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν μαγικά τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση», επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τόνισε ακόμα, ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα. «Αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων», είπε χαρακτηριστικά.
“Oι θέσεις μας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον”
«Οι θέσεις μας αφίστανται - αλλά θα συζητήσουμε για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο εγγύς μέλλον»
«Η ατζέντα μας συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος. Oι θέσεις μας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον», υπογραμμίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» - για πρώτη φορά - να καθίσουν σε διάλογο για τα ακανθώδη ζητήματα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο.
Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για τη διατήρηση, του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε, με αμοιβαίο σεβασμό, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με συναίσθηση της ευθύνης μας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε παράλληλα στους 16 μήνες που μεσολάβησαν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βιλνιους, τονίζοντας ότι από τότε έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα.
«Οι ηγέτες μας έχουν ήδη συναντηθεί 6 φορές. Ελαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και τρεις γύροι για ΜΟΕ - ο τελευταίος μόλις προχθές. Συμφωνήσαμε να γίνει άλλος ένας γύρος πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζεντας στην Αθήνα, στις 2-3 Δεκεμβριου.
Χαρακτήρισε «γέφυρες» μεταξύ των δύο χωρών τις μειονότητες, τονίζοντας ότι τα δικαιώματά τους και η ισονομία πρέπει να διασφαλιζονται.
Εκανε λόγο, τέλος, σε «Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο» και για «βιώσιμη, διζωνική λύση», μέσω των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει ο ΟΗΕ.
“Είναι πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Αυτά τα θέματα συζητούσαμε στις διερευνητικές συνομιλίες. Υπάρχουν ζητήματα που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τα θέματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.”
Φιντάν: «Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο - Δεν πρέπει να περιοριστούμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»
«Είναι πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Αυτά τα θέματα συζητούσαμε στις διερευνητικές συνομιλίες. Υπάρχουν ζητήματα που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τα θέματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τον κύκλο που εγκαινιάσαμε στις 6 Νοεμβρίου στην Τουρκία. Είμαστε της αποψης ότι θα διευκολύνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αν κινηθουμε στο πνεύμα και στο νόημα της διακήρυξης των Αθηνών», απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταγράφοντας ρητά την γνωστή θέση της Άγκυρας για συνολική συζήτηση και διευθέτηση - σε αντίθεση με την ελληνική θέση περί μίας και μοναδικής εκκρεμότητας (βλέπε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ).
«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό στη βάση της πραγματικότητας στο νησί. Με τα χρόνια, δεν ισχύει πια το μοντέλο της Ομοσπονδίας στο νησί», συμπλήρωσε αμέσως μετά ο Φιντάν, κάνοντας σαφές ότι και σε αυτό το σημειο η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει αυτό που αποκαλεί «νέα πραγματικότητα», ακυρώνοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ για διζωνική ομοσπονδία.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας, πρόσθεσε ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών, συζητήσαμε επίσης θέματα μειονοτήτων, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα και τις προσδοκίες που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα.
«Θεωρούμε σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίάς στη Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε βοήθεια για την συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων», ανέφερε.
Ζήτησε, επίσης, στήριξη «στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK. Είναι προς όφελος των δύο χωρών».
Επιβεβαίωσε ακόμα ότι έγινε συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση και για την συνεργασία κατά της παράτυπης μετανάστευσης,καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, οπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και τα Βαλκάνια.
«Δε θέλουμε ως Τουρκία δράματα και δάκρυα στην περιοχή μας», είπε.
«Θέλουμε λύση στη Μέση Ανατολή με βάση το όραμα των δύο κρατών. Η διεθνής κοινότητα να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ, διαφορετικά ο ”φανατισμός Νετανιάχου” θα συνεχίσει να βάφει με αίμα την περιοχή. Ελπίζω να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη γείτονα και σύμμαχο Ελλάδα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου παρά τις διαφορές μας. Χρέος μας είναι να αφήσουμε ένα μέλλον ασφαλές για τις επόμενες γενιές. Ευχαριστώ το φίλο μου Γιώργο για τη φιλοξενία.», κατέληξε