Γερμανία: Η πρόεδρος της AfD Άλις Βάιντελ, πρώτη υποψήφια καγκελάριος της Ακροδεξιάς

Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025.
Open Image Modal
Η Alice Weidel, ηγέτιδα του κόμματος AfD, μιλάει κατά τη διάρκεια γενικής συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο Bundestag στο Βερολίνο, Γερμανία, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
via Associated Press

Το ακροδεξιό κόμμα AfD για πρώτη φορά κατεβαίνει στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία με υποψήφια καγκελάριο. Το χρίσμα της υποψηφίου θα διεκδικήσει η πρόεδρος του κόμματος Άλις Βάιντελ μετά από συμφωνία με τον συμπρόεδρο του κόμματος, Τίνο Κρουπάλα.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται αυτόματα η υποψηφιότητά της. Η Βάιντελ θα πρέπει ακόμη να υποστηριχθεί από τα μέλη του κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του AfD, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Η Βάιντελ, η οποία κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Κρουπάλα ως υποψήφια του κόμματος στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, θεωρούνταν ήδη το ακλόνητο φαβορί για το χρίσμα του 2025.

Η Γερμανία θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025.

 

Open Image Modal
Οι συμπρόεδροι του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Alice Weidel και Tino Chrupalla αντιδρούν πριν από τα πρώτα exit polls των εκλογών στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στο Πότσνταμ της Γερμανίας, 22 Σεπτεμβρίου 2024. (Liesa Johannssen/Pool Photo via AP)
via Associated Press

Ποια είναι η Αλις Βάιντελ

Η 45χρονη Βάιντελ είναι συν-επικεφαλής του AfD από το 2019 και νωρίτερα φέτος οι συνάδελφοί της στο κόμμα ψήφισαν 79,8% υπέρ της παραμονής της στο ρόλο αυτό.

Γεννημένη στην πόλη Gütersloh της δυτικής Γερμανίας, η Βάιντελ είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος από το 2013 και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής από το 2015. Έγινε μέλος της Μπούντεσταγκ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Από την ίδρυσή του πριν από μια δεκαετία, το AfD έχει εξελιχθεί σε σημαντική δύναμη στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας. Αρχικά ιδρύθηκε ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, έχει γίνει πιο ριζοσπαστικό και έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η μετανάστευση.

Το κόμμα σημείωσε σημαντικά κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, καθώς και σε τρεις πρόσφατες εκλογές σε κρατίδια, κατακτώντας μάλιστα την πρώτη θέση στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Τα κυρίαρχα κόμματα της Γερμανίας, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αρνήθηκαν να συνάψουν κυβερνητικούς συνασπισμούς με το AfD. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση ή να κερδίσει την καγκελαρία είναι ελάχιστες.

Πηγή: DW