Γερμανία: «Οκταγωνικό» ξίφος από ταφό της Εποχής του Χαλκού είναι τόσο καλά διατηρημένο που λάμπει

Το 3.000 ετών σπαθί, που ανακαλύφθηκε στην πόλη Νέρντλινγκεν της Βαυαρίας, βρέθηκε σε έναν τάφο ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού.
Open Image Modal
.
Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen; Archäologie-Büro Δρ Woidich

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν ένα ξίφος σε τάφο από την Εποχή του Χαλκού το οποίο είναι σε τόσο καλή κατάσταση που εξακολουθεί να λάμπει.

Το 3.000 ετών σπαθί, που ανακαλύφθηκε στην πόλη Νέρντλινγκεν της Βαυαρίας, βρέθηκε σε έναν τάφο ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού.

Φαίνεται ότι τα τρία άτομα θάφτηκε γρήγορα, αλλά δεν είναι σαφές εάν είναι οικογένεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων της Βαυαρίας την Τετάρτη 14/6, αναφέρει το Livescience.

Το σπαθί είναι τόσο καλά διατηρημένο, «σχεδόν εξακολουθεί να λάμπει». Το ξίφος έχει μια περίτεχνη οκταγωνική λαβή κατασκευασμένη από χαλκό που τώρα έχει μια πρασινωπή απόχρωση, καθώς περιέχει χαλκό, ένα μέταλλο που οξειδώνεται όταν εκτίθεται στον αέρα και το νερό.

 

Open Image Modal
.
Schwert Griff; Archäologie-Büro Δρ Woidich

 

Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν το σπαθί στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ. Οι ανακαλύψεις ξίφους από αυτή την εποχή και την περιοχή είναι σπάνιες, καθώς πολλοί τάφοι της μέσης εποχής του Χαλκού λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, δήλωσε η ομάδα.

Μόνο ειδικευμένοι σιδηρουργοί μπορούσαν να φτιάξουν οκταγωνικά σπαθιά. Η λαβή, η οποία έχει δύο πριτσίνια, χυτεύτηκε πάνω από τη λεπίδα σε μια τεχνική γνωστή ως χύτευση επικάλυψης. Ωστόσο, η λεπίδα δεν έχει ορατά σημάδια κοπής ή σημάδια φθοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε τελετουργικό ή συμβολικό σκοπό, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

 

Open Image Modal
.
Schwert am Fundort; Archäologie-Büro Δρ Woidich

 

Οι ερευνητές γνωρίζουν δύο περιοχές κατασκευής οκταγωνικών σπαθιών στη Γερμανία. Η πρώτη ήταν στη νότια Γερμανία, ενώ η δεύτερη στη βόρεια Γερμανία και τη Δανία, σύμφωνα με τη δήλωση. 

«Το σπαθί και η ταφή πρέπει ακόμη να εξεταστούν, ώστε οι αρχαιολόγοι μας να μπορέσουν να ταξινομήσουν αυτό το εύρημα με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο Mathias Pfeil, επικεφαλής της Βαυαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων που ασχολείται με τη συντήρηση του σπαθιού.