Γερμανοί «αρνητές» της απαγόρευσης πυροτεχνημάτων, συρρέουν στην Πολωνία για την αγορά τους

Αν και για 2η συνεχή χρονιά απαγορεύονται οι πωλήσεις πυροτεχνημάτων στη Γερμανία αρκετοί αψηφούν την απαγόρευση για χάρη του Αγ. Σιλβέστρου.
Open Image Modal
via Associated Press

Αρκετοί Γερμανοί επιδιώκουν να αψηφήσουν φέτος την κυβερνητική απαγόρευση για την πώληση πυροτεχνημάτων στη χώρα πριν από τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς με αποτέλεσμα κατευθύνονται ομαδικά πέρα από τα σύνορα, προς την Πολωνία όπου αγοράζουν προμήθειες από καταστήματα και εργοστάσια.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε η απαγόρευση για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ελαφρυνθεί το βάρος των νοσοκομείων, τα οποία πρέπει τακτικά συν τοις άλλοις να αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως εγκαύματα και τραύματα στα άκρα που προέρχονται από πυροτεχνικά ατυχήματα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε έως 10 άτομα που θα έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται το άνοιγμα κλαμπ και των ντίσκο και τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργούν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. 

Ωστόσο, σ′ ένα εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στο Σλούμπιτσε, στη δυτική Πολωνία, κοντά στα γερμανικά σύνορα, Γερμανοί που είχαν ταξιδέψει από όλη τη χώρα, ανέφεραν ότι περίμεναν σε ουρές έως και τρεις ώρες αυτήν την εβδομάδα, γεμίζοντας τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων και των φορτηγών τους με πυροτεχνήματα εν όψει της νύχτας του Αγίου Σιλβέστρου. Αυτή η γιορτή είναι προς τιμήν του πρώτου επισκόπου της Ρώμης, Σιλβέστρου, που χρησιμοποίησε το προσωνύμιο Πάπας κατά τον 3ο αιώνα, και σύμφωνα με την παράδοση βάφτισε τον Μέγα Κωνσταντίνο. Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης η νύχτα του Αγίου Σιλβέστρου γιορτάζεται ανήμερα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με διαφορετικούς τρόπους και στη Γερμανία, όπου είναι σημαντική γιορτή, με πολλά πυροτέχνηματα μεταξύ άλλων εθίμων.   

 

Open Image Modal
14 Δεκεμβρίου 2021, Βρανδεμβούργο: Οι τελωνειακοί υπάλληλοι εντόπισαν πολωνικά πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια επιθεώρησης κατά την είσοδο τους από το Σλούμπιτσε της Πολωνίας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.
picture alliance via Getty Images

Επιτρέπεται άνα όχημα όριο 50 κιλών σε φορτίο εμπορευμάτων ενώ επιπλέον αστυνομία βρίσκεται στην περιοχή για να πραγματοποιήσει ελέγχους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει την απαγόρευση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε για το πρακτορείο ειδήσεων DPA. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 66% ήταν υπέρ της απόφασης ενώ το 27% είπε ότι ήταν λάθος.

Η γερμανική βιομηχανία πυροτεχνίας ανακοίνωσε πάντως ότι θα κινηθεί νομικά, χαρακτηρίζοντας άδικο το γεγονός ότι επιτρέπεται στους Γερμανούς να αγοράζουν πυροτεχνήματα από το εξωτερικό και υποστηρίζουν ότι οι σοβαροί τραυματισμοί είναι «πρακτικά αδύνατοι» εάν τα προϊόντα χρησιμοποιούνται όπως ορίζεται στις οδηγίες χρήσεως.

 

Open Image Modal
Adam Berry via Getty Images

 

Ο Ίνγκο Σούμπερτ, ο επικεφαλής της εθνικής ένωσης πυροτεχνουργών, δήλωσε: «Ακόμα δεν έχουμε έγκυρα δεδομένα για να δώσουμε βάση στους ισχυρισμούς ότι ένας σημαντικός αριθμός τραυματισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σίλβεστ προκαλείται από εγκεκριμένα πυροτεχνήματα».

Πολλά ατυχήματα προκαλούνται ωστόσο κάθε χρόνο από ανθρώπους που αποσυναρμολογούν τα πυροτεχνήματα και κατασκευάζουν μεγαλύτερα με την πυρίτιδα τους.

Οι Γερμανοί παραγωγοί πυροτεχνημάτων κερδίζουν περίπου το 95% του ετήσιου τζίρου τους, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, τις τρεις ημέρες πριν από την αλλαγή του έτους, όταν συνήθως επιτρέπεται η πώληση πυροτεχνημάτων. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ. Ορισμένοι κατασκευαστές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ωθήσει την εγχώρια βιομηχανία σε χρεοκοπία.

Στο παρελθόν, περιβαλλοντολόγοι, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, γιατροί, πυροσβέστες και αστυνομικοί έκαναν εκστρατεία υπέρ μιας συνολικής απαγόρευσης στην οποία συμμετείχε και ο νυν υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Πηγή: Guardian