Για πόσο καιρό πριν και μετά μεταδίδει τον ιό ασθενής του COVID-19

Τι συμβαίνει με τα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Open Image Modal
HuffPost

Μια από τις πιο αινιγματικές πτυχές του COVID-19 είναι το φαινομενικά ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Εκτός από τον βήχα και πυρετό, πλέον έχουν προστεθεί στα πιθανά συμπτώματα η διάρροια, η απώλεια της όσφρηση, ακόμα και νευρολογικά προβλήματα.  

Για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο ιός αυτός ήταν θανατηφόρος. Αλλά για μια μη μετρήσιμη ομάδα ατόμων (μη μετρήσιμη τουλάχιστον μέχρι τώρα), η ασθένεια ήταν ουσιαστικά αόρατη.

«Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι κρούσματα, αλλά δεν έχουν αρρωστήσει», λέει στη HuffPost ο Στέφεν Γκλούκμαν, λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Penn Global Medicine.

Αυτοί οι «ασυμπτωματικοί φορείς» -που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή των οποίων τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που περνούν απαρατήρητα- δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τον COVID-19.

«Γενικά στις λοιμώξεις, υπάρχει συχνά ένα ευρύ φάσμα από πολύ άρρωστος έως μέτρια άρρωστος και καθόλου άρρωστος», λέει ο Γκλούκμαν.

Δυστυχώς, αυτό αντιπροσωπεύει την πλήρη έκταση των γνώσεων που έχουν οι ειδικοί υγείας αυτή τη στιγμή για όσα γνωρίζουν με βεβαιότητα για τους ασυμπτωματικούς φορείς του COVID-19.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί φορείς της ασθένειας. Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας, αν και τα πρώτα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ομοίως, δεν είναι γνωστό πόσο καιρό αυτοί οι φορείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί.

«Δεν υπάρχει εύκολη και απλή απάντηση», λέει στη HuffPost ο Δρ. Φαχίμ Γιούνους, επικεφαλής λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland Upper Chesapeake Health.

Το καλύτερο που μπορούμε όλοι να κάνουμε τώρα είναι να λειτουργούμε σαν να είμαστε ήδη φορείς του ιού και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πιστεύουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το COVID-19 είναι πιο μεταδοτικά όταν τα συμπτώματα πιάνουν το πικ τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό οι ασθενείς όταν έχουν τα πιο έντονα συμπτώματα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο τότε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αυτό μπορεί να γίνει και κατά την περίοδο επώασης, πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, που μπορεί να είναι από δύο έως 14 ημέρες μετά την αρχική έκθεση. Ένα πρόσφατο μοντέλο προσομοίωσης διαπίστωσε ότι η μέση περίοδος επώασης για το COVID-19 είναι οι πέντε ημέρες και ότι το 98% των ανθρώπων που αναπτύσσουν συμπτώματα μετά από έκθεση, το κάνουν εντός 11½ ημερών.

Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι οι ασθενείς COVID-19 συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό για λίγες ημέρες αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν COVID-19 καλούνται να παραμείνουν σε απομόνωση για επιπλέον τρεις ημέρες -τουλάχιστον- μετά την ανάρρωσή τους και για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ο Γιούνους επεσήμανε ότι τα παιδιά είναι συχνά ασυμπτωματικοί φορείς του COVID-19 και μπορούν να είναι επικίνδυνα για τους πλησιέστερους τους.

Ο Γκλούκμαν δήλωσε στη HuffPost ότι εκτιμάται πως τον επόμενο μήνα θα έχουν καλύτερη κατανόηση της ασυμπτωματικής μετάδοσης του COVID-19, αν όχι νωρίτερα, καθώς περισσότερες μελέτες διεξάγονται από χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ αλλά και από την ΕΕ. Αλλά αυτό το είδος έρευνας βασίζεται στο πόσα πολλά τεστ γίνονται στον ευρύ πληθυσμό, που είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε της ασυμπτωματικές περιπτώσεις.