Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.
«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.
Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην ΕΕ τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit.
«Είμαστε στα απώτατα όρια του ανεκτού», επεσήμανε ο Ροτ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι είναι δυνατή η παράταση των διαπραγματεύσεων μετά τη μέχρι τώρα συμφωνηθείσα ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, όμως σημείωσε ότι, αν οι διαδικασίες διαρκέσουν πέρα από τις αρχές Ιουνίου, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα σε κρίση και αναγκάζοντας το κοινοβούλιο να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες αν θα στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν θα ζητήσει την τελευταία στιγμή παράταση της ισχύος του άρθρου 50.
Αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ
Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.
«Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε.
«Φυσικά ελπίζουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των 17 προσεχών ημερών θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «σπέκουλα» αλλά να «περιμένει την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων» στη Βρετανία.
Κατά τον Μάας, τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.
Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες 12 Μαρτίου, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ενω είχε ήδη απορριφθεί για πρώτη φορά τη 15η Ιανουαρίου.
Η ΕΕ δηλώνει μολαταύτα, διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αίτημα του Λονδίνου, να αναβληθεί το Brexit, πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή, θα πρέπει να ληφθεί «ομόφωνα» από τους 27, μετά την εξέταση των «λόγων» που θα επικαλεστεί το Λονδίνο και της «διάρκειας» της αναβολής.
Την ίδια στιγμή τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία προχωρούν το θέμα ένα βήμα παρακάτω.
Οι κυβερνήσεις των δύο Ευρωπαίων εταίρων αρνούνται να δεχθούν οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit, χωρίς αυτό να υποστηρίζεται από μία αξιόπιστη στρατηγική, παρέχοντας ταυτόχρονα μία πειστική αιτιολόγηση.
Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, «Η λύση στο αδιέξοδο, μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ