Γιαούρτι πλήρες vs ελαφρύ: Ποιο είναι τελικά ο πιο δυνατός μας σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε. Θα πέσουμε έξω...
Open Image Modal
FreshSplash via Getty Images
Aν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, να επιλέξουμε γιαούρτι ελαφρύ ή πλήρες;

Το αγαπημένο μας γιαούρτι είναι ένα από τα πιο «ευέλικτα» προϊόντα στο ψυγείο μας. Γιατί; Διότι δένει υπέροχα τόσο σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά ελαφριά γεύματα. Είτε μιλάμε για το πρωινό, είτε για το μεσημεριανό, είτε ακόμη-ακόμη και για το βραδινό μας. Και το καλύτερο είναι ότι το λευκό, γευστικό, κρεμώδες πασπαρτού συνίσταται για όλους όσους παλεύουμε να χάσουμε βάρος.

Όμως αλήθεια, αν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, να προτιμήσουμε γιαούρτι ελαφρύ ή πλήρες;

H Άντρεα Σοάρες, διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός στην αθλητική διατροφή διεξήγαγε ένα κρας τεστ γιατί κατά την ίδια «ενώ και τα δύο επιφυλάσσουν τα οφέλη τους, η απάντηση δεν είναι απλή».

Πλήρες γιαούρτι και απώλεια βάρους

Το πλήρες γιαούρτι περιέχει από 4% έως 7% λιπαρά γάλακτος. Σε σύγκριση με το ελαφρύ περιέχει επίσης περισσότερες θερμίδες (200-240 σε κάθε μπολάκι) και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η Α και η D.

Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτά εν μέρει δίνουν και μια εξήγηση στο γιατί το πλήρες γιαούρτι μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, περισσότερο πλήρες γιαούρτι σημαίνει αυτόματα και λιγότερο τσιμπολόγημα και λιγότερες «κενές» θερμίδες. Σωστά;

Εξαρτάται. Διότι αν για να χάσουμε κιλά, η μέθοδός μας επικεντρώνεται στο να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων (θερμιδικό έλλειμμα), θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλήρες γιαούρτι έχει αρκετές περισσότερες από το ελαφρύ. Ίσως και επειδή το ελαφρύ έχει πραγματικά ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα, περίπου 60 ανά 100 γραμμάρια.

Οπότε, προς τι η σύγκριση και γιατί να μην επιλέξουμε ευθύς εξαρχής το ελαφρύ;

Γιατί αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό μας και τις ημερήσιες ανάγκες του. Πιο συγκεκριμένα:

Αν ανήκουμε στην ομάδα των διαιτωμένων που βιώνουν έντονα το αίσθημα της πείνας και αφιερώνουν αρκετές ώρες στην σωματική άσκηση, έχουμε ανάγκη από τον εντυπωσιακό αριθμό των πρωτεϊνών που μας υπόσχεται το πλήρες γιαούρτι.

Διότι αν μετά από μια προπόνηση θελήσουμε να φάμε τον «περίδρομο» για να χορτάσουμε, ίσως θα μας συνέφερε περισσότερο αν πριν το γυμναστήριο είχαμε προτιμήσει απλώς λίγο πλήρες γιαούρτι. Σίγουρα αυτό θα μείωνε τα επίπεδα της λιγούρας και τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου υπερφαγικού επεισοδίου. 

Αν πάλι δεν αθλούμαστε και δεν παρουσιάζουμε έντονες μεταβολές στην όρεξή μας, ίσως ο λόγος που έχουμε κάποια περιττά κιλά είναι οι μη χορταστικές τροφές με πάρα πολλές θερμίδες. Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα πατατάκια, οι σοκολάτες, τα κέικ και τα κρουασάν. 

Αν λοιπόν είμαστε τύποι που αγαπάμε να βλέπουμε ταινίες στον καναπέ και μισούμε τα σπορ, το ελαφρύ γιαούρτι είναι ό,τι πρέπει για εμάς. Γιατί με ελάχιστες θερμίδες θα μας κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο κορεσμού και οι πρωτεΐνες του μας φτάνουν για να ανταπεξέλθουμε σε μια ημερήσια ρουτίνα χωρίς ιδιαίτερη φυσική δραστηριότητα.

To συμπέρασμα

Τόσο το πλήρες όσο και το ελαφρύ γιαούρτι, μας παρέχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεΐνης. Kαι ως γνωστόν, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών και το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού. Ακόμη, και τα δύο είδη είναι γεμάτα προβιοτικά, που θεωρούνται άκρως ευεργετικά για την καλή υγεία του εντέρου και τη διαχείριση του βάρους μας.

Ως εκ τούτου, το ποια είναι η «καλύτερη» επιλογή εξαρτάται από τους προσωπικούς μας στόχους, καθώς και το πώς τρώμε και αθλούμαστε. Εμείς υπενθυμίζουμε ότι το πλήρες γιαούρτι υπόσχεται να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ το άπαχο είναι εξαιρετικό εάν αποσκοπούμε κυρίως στο να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. 

Εσείς απλώς διαλέγετε και παίρνετε. Η απόλαυση πάντως, είναι για όλους μας το μόνο σίγουρο.

(Mε πληροφορίες από aol).