Γιατί αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά από δίχτυ; Μια απάντηση που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ

Γνωρίζουμε για την «ψευδαίσθηση κομφετί»; Εχει επιστημονική εξήγηση.
Open Image Modal
lma is via Getty Images
Πορτοκάλια σε δίχτυ

Κάθε φορά που αγοράζω φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το τοπικό σούπερ μάρκετ, φεύγω με την πεποίθηση ότι είναι ώριμα, ζουμερά και ... λαμπερά. Αλλά όταν τα παίρνω σπίτι και τα βάζω χαλαρά στο ψυγείο ή στη φρουτιέρα μου, συνειδητοποιώ ότι .. η πραγματικότητα είναι συχνά λίγο διαφορετική.

Εάν έχουμε ζήσει μια παρόμοια εμπειρία, το Scientific American μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok το οποίο θα μπορούσε να μας εξηγήσει γιατί.

«Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έρχονται σε σακούλες που μοιάζουν με αυτό;» ρωτά μια συνεργάτιδα του δημοφιλούς επιστημονικού περιοδικού εννοώντας το δίχτυ.

«Έχει να κάνει με κάτι που ονομάζεται ”ψευδαίσθηση κομφετί”», εξηγεί στη συνέχεια.

Open Image Modal
Moment Capsule Photography via Getty Images
Κρεμμύδια στο δίχτυ

Τι είναι «ψευδαίσθηση κομφετί»;

Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο όπου η αντίληψη των χρωμάτων επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον τους. Σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση, μια μπάλα ουδέτερου χρώματος τοποθετείται μέσα σε ένα πλέγμα με γραμμές σε διαφορετικά χρώματα.

Όταν οι γραμμές ενός συγκεκριμένου χρώματος είναι στο προσκήνιο, το χρώμα της μπάλας φαίνεται να συγχωνεύεται με αυτό των γραμμών.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση πορτοκαλιών σε ένα πορτοκαλί δίχτυ μπορεί να κάνει το χρώμα τους να φαίνεται λίγο πιο ώριμο και φωτεινό από ό,τι αποδεικνύεται ότι είναι εκτός συσκευασίας. 

Φυσικά, το δίχτυ έχει γενικά πλεονεκτήματα για τα προϊόντα, καθώς σημαίνει ότι είναι σε θέση να «αναπνέουν»: η προσθήκη χρώματος μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει μια ψευδή ψευδαίσθηση ωριμότητας.

Αυτή η επίδραση στα φρούτα στα δίχτυα ανακαλύφθηκε από έναν Γερμανό ψυχολόγο αντίληψης που ονομάζεται Karl Gegenfurtner.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Sage Journals φέτος, αναφέρει: «Η έρευνά μας εισάγει μια νέα πτυχή δείχνοντας πώς τα άγουρα και πρασινωπής όψης πορτοκάλια μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως ώριμα και ζωηρά χρωματισμένα όταν τα δει κανείς μέσα από ένα πορτοκαλί δίχτυ».

Προσθέτει ότι το χρώμα που «αναπηδά» από το δίχτυ στο φρούτο ευθύνεται επίσης καθώς και το «φαινόμενο κομφετί»: «Το αποτέλεσμα σίγουρα εν μέρει οφείλεται και ενισχύεται από τις αντανακλάσεις μεταξύ (των χρωμάτων) του διχτυού και του φρούτου»...

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πραγματικά ώριμα;

Θα μπορούσαμε να αγοράζουμε αυτά που δεν είναι τοποθετημένα σε κανένα δίχτυ ή εκείνα που όταν τα αγγίζουμε ή τα μυρίζουμε μας ικανοποιούν. 

Είναι ενδιαφέρον το ότι το Cookist αναφέρει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πιο βαριά όταν είναι ώριμα - ας προσέξουμε (κι ας μείνουμε μακριά) τα φρούτα που έχουν περισσότερο βάρος απ′ ότι θα δικαιολογούσε το μέγεθός τους.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα μήλα και τα ρόδια, συμβουλεύει η HowStuffWorks.
Προσθέτουν ότι η επιλογή των προϊόντων εποχής μπορεί επίσης να βοηθήσει.