Στην τρέχουσα κρίση με το τουρκικό πλοίο ερευνών Oruc Reis, το οποίο μέχρι πρότινος παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο ανατολικότερο άκρο της στη Μεσόγειο συντηρώντας την ελληνο-τουρκική ένταση στα ύψη, σημειώθηκε ένα περιστατικό το οποίο αξίζει περισσότερης προσοχής από όσο έλαβε στην πραγματικότητα τουλάχιστον στη χώρα μας.
Αναφέρομαι στην πρώτη στα χρονικά ενέργεια του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu να μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα αποσπάσματα των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, εν μέσω μάλιστα της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, και να τα αναρτήσει στο Twitter1.
Η εν λόγω ανάρτηση περιλάμβανε κι ένα βίντεο το οποίο παρομοίως είχε υποτιτλιστεί στα ελληνικά υπό το σχόλιο: Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων2.
Είναι προφανές πως η τουρκική κίνηση δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όσον αφορά το περιεχόμενο του μηνύματος, παρουσιάζεται έντεχνα πως η Τουρκία είναι ένα φιλειρηνικό κράτος το οποίο επιδιώκει μοναχά την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή. Για του λόγου το αληθές ο Τούρκος Πρόεδρος συμπλήρωσε με νόημα πως η χώρα του μετά από παράκληση της Άνγκελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες ως κίνηση καλής θέλησης, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση3. Για κάποιον ο οποίος δεν παρακολουθεί συστηματικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, τα λόγια του Τούρκου Προέδρου είναι προφανώς αρεστά αφού αντικατοπτρίζουν ένα φιλειρηνικό ηγέτη που επιθυμεί τη συνεργασία και το δίκαιο διαμοιρασμό των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής.
Το εν λόγω βίντεο πρόκειται για μια εξόφθαλμη προπαγανδιστική προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει εαυτόν ως τον φιλειρηνικό παίκτη της περιοχής, την ίδια στιγμή που παραβιάζει συστηματικά οποιαδήποτε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου. Η τουρκική προπαγάνδα, της οποία πήραμε μια γεύση με την κινηματογραφική κάλυψη της αεροναυτικής άσκησης Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) μόλις πέρυσι, προχώρησε αυτήν την φορά ένα βήμα παραπάνω με την ελληνική μετάφραση. Στόχος όπως σημειώσαμε ο ελληνικός λαός μέσω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της προσπάθειας να παρουσιαστεί η ελληνική κυβέρνηση ως η επιθετική στην περιοχή. Το μήνυμα για την Τουρκία ήταν ξεκάθαρο με αποδέκτες τους Έλληνες. Εντούτοις, η προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική κοινωνία και πιθανή διάσταση αυτής με την κυβέρνηση της χώρας, εν μέσω μάλιστα της κρίσης, απέτυχε παταγωδώς. Παρ′ όλα αυτά, η τουρκική προπαγάνδα δείχνει να έχει κάποια αποτελέσματα αφού πρόσφατα ρεπορτάζ παγκόσμιων ενημερωτικών δικτύων αναφορικά με τις εξελίξεις της πρόσφατης κρίσης υιοθετούν εν πολλοίς τη ρητορική της Άγκυρας παρουσιάζοντας τα γεγονότα από την τουρκική οπτική.
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από τις προόδους και τις πρακτικές της τουρκικής προπαγάνδας. Αναμφίβολα, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μαίνεται μια νέα μορφή πολέμου η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές μορφές όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι ο λεγόμενος υβριδικός πόλεμος ο οποίος συνδυάζει στοιχεία τόσο από τον συμβατικό όσο και από τον μη συμβατικό πόλεμο. Ο τελευταίος περιλαμβάνει ένα φάσμα ενεργειών όπως η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση των πολιτών με οποιοδήποτε μέσο κυρίως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, τον κυβερνοπόλεμο (είναι χαρακτηριστικές οι επιθέσεις κατά καιρούς Τούρκων χάκερς εναντίον ηλεκτρονικών σελίδων ελληνικών υπουργείων κι υπηρεσιών). Κύριος σκοπός του είναι η αποδιοργάνωση του αντιπάλου μέσω της δημιουργίας σύγχυσης και πανικού ώστε να παρουσιαστούν ρήγματα στον αμυντικό του σχεδιασμό και τελικά να επέλθει η αποσταθεροποίησή της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού συνολικά4.
Συνεπώς, η Τουρκία φαίνεται να έχει εξαπολύσει ήδη έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας (σσ. Μεταναστευτικό) η οποία οφείλει να αντιδράσει αναπτύσσοντας τα δικά της αντίμετρα. Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο η Ελλάδα να αποκτούσε δικό της κρατικό αγγλόφωνο δίκτυο το οποίο θα παρουσίαζε τις ελληνικές θέσεις παγκοσμίως ώστε να ακουστεί η ελληνική φωνή στα πέρατα του κόσμου. Η ιστοσελίδα ERT International5 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή όπως άλλωστε και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων6 στην αγγλόφωνη έκδοσή του όμως χρειάζονται περισσότερα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κρατική τηλεόραση στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε, με την απαραίτητη κρατική υποστήριξη, να δημιουργήσει ένα αποκλειστικά ξενόγλωσσο τηλεοπτικό κανάλι το οποίο θα μεταδίδει συνεχώς τις ελληνικές θέσεις για τα τεκταινόμενα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα απευθυνόμενο στην κοινή γνώμη των γειτονικών Βαλκανικών κρατών, των κρατών της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου στον οποίο βρίσκεται διεσπαρμένη η μεγάλη ελληνική ομογένεια. Η εν λόγω προσπάθεια θα πρέπει να έχει επίσης έντονη παρουσία στα social media τα οποία προσελκύσουν σημαντική μερίδα, κυρίως των νεότερων ηλικιών, για την ενημέρωσή τους. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να μεταδίδει την ειδησεογραφία, αντικατοπτρίζοντας την ελληνική σκοπιά πάντα, στην τουρκική γλώσσα στοχεύοντας τον λαό της γειτονικής χώρας.
Απώτερος σκοπός του εν λόγω εγχειρήματος είναι να περάσουν οι ελληνικές θέσεις και απόψεις στην κοινή γνώμη των γειτονικών κι όχι μόνο κρατών ώστε να επηρεασθεί θετικά ως προς την Ελλάδα και τα δίκαιά της. Η χώρα μας δεν συνιστά αναθεωρητική δύναμη που προκαλεί με την συμπεριφορά της τα γειτονικά κράτη ούτε παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια Δικαίου γεγονός που πρέπει να επικοινωνήσει συστηματικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σύγχρονη εποχή επιβάλλει νέα μέσα στην αντιμετώπιση καινοφανών απειλών έναντι της εθνικής κυριαρχίας. Εργαλεία υπάρχουν τα οποία αναμένουν να αξιοποιηθούν κατάλληλα πολλαπλασιάζοντας την ελληνική ισχύ.
4 Οι πρόσφατες πυρκαγιές στους καταυλισμούς των προσφύγων/μεταναστών σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου δύναται να αποτελούν αποτελέσματα της παραπάνω επιδίωξης.