Γνωρίζοντας ότι πολλοί αποθηκεύουν αντισηπτικά χεριών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να προστατευθούν από τον κορονοϊό δημιουργώντας δικά τους παρασκευάσματα με συνταγές που ανακαλύπτουν online.
Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι αυτές οι αυτοσχέδιες λύσεις (που τις περισσότερες φορές είναι φτιαγμένες από αλόε βέρα και οινόπνευμα) μπορεί να αποβούν δημιουργικές.
Σύμφωνα με τη σύσταση του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν συστήνεται να δημιουργούμε τα δικά μας τζελ στο σπίτι. Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε αντισηπτικό τζελ, τότε προτιμότερο είναι να πλένουμε τα χέρια μας με τον σωστό τρόπο - σύμφωνα με τον οποίο, η διάρκεια θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να τραγουδήσουμε δυο φορές το Happy Birthday.
«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μολύνσεις όπως ο κορονοϊός είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό», αναφέρει ο δρ. Νικ Πιν, αναπληρωτής διευθυντής στην Εθνική Υπηρεσία Μολύνσεων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας συμπληρώνοντας ότι «το σωστό πλύσιμο χεριών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, κι αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας επιλογή».
Η δρ. Τζένα Μακιόχι, ανοσολόγος με βάση το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, εξηγεί ότι τα απολυμαντικά που έχουν περισσότερο από 60% αλκοόλ θεωρούνται τα καλύτερα αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάποιο δικό μας.
«Δεν θα δοκίμαζα να φτιάξω το δικό μου απολυμανστικό σπίτι», λέει χαρακτηριστικά. «Δεν είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να πλένουν τα χέρια τους συστηματικά με σαπούνι και νερό, το οποίο είναι απολύτως επαρκές. (Το αυτοσχέδιο απολυμαντικό) θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ′ αυτά που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και δεν έχει συγκεκριμένο ποσοστό οινοπνεύματος. Η ίδια συμπληρώνει, εξάλλου, ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταστρέψουμε το δέρμα μας με τις αυτοσχέδιες λύσεις αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς την περιεκτικότητα των υλικών σε ό,τι επιχειρούμε να ετοιμάσουμε.
«Ας βάζουμε πάντα σε προτεραιότητα το σωστό πλύσιμο χεριών», λέει. «Τα απολυμαντικά - αυτοσχέδια ή μη - μπορούν να χαλάσουν το φυσικό μας μικροβιοκτόνο, αν τα χρησιμοποιούμε επίμονα. Είναι επίσης πιθανό άλλα μικρόβια, όπως τα βακτήρια, να αρχίσουν να γίνονται ανθεκτικά.