Τα πρωινά μας είναι συνήθως πολύ γεμάτα – περνάμε την πρώτη ώρα της ημέρας μας προσπαθώντας να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι κάνουμε βιαστικές εργασίες όπως το βούρτσισμα των δοντιών μας.
Μερικές φορές νιώθουμε ότι είναι τόσο αγγαρεία το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας που καταλήγουμε να τα βουρτσίζουμε ακόμα και την ώρα που κάνουμε ντους. Σαν να κρατάμε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη...
Αν και αυτή μπορεί να φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή, μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή. Το βούρτσισμα των δοντιών μας στο ντους μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό για τα δόντια μας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. H Παγιάλ Μπχάλα, επικεφαλής οδοντίατρος και κλινική διευθύντρια της Quest Dental μοιράζεται μερικούς λόγους για τους οποίους το βούρτσισμα των δοντιών στο ντους μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα.
Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας στο ντους
Η θερμοκρασία του νερού
Το ζεστό νερό στο ντους μπορεί να κάνει τις τρίχες της οδοντόβουρτσάς μας να μαλακώσουν, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό το να καθαρίζουμε τα δόντια μας.
Η Μπχάλα λέει: «Επιπλέον, συνιστάται από οδοντιάτρους να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για πιο ενδελεχή καθαρισμό, κι ενώ οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι αδιάβροχες, δεν θα συνιστούσα να τις βυθίσουμε στο νερό καθώς θα μπορούσε να βλάψει τον μηχανισμό και τις τρίχες».
Μεταφορά μόλυνσης
Τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από άλλα μέρη του σώματός μας καθώς μοιραζόμαστε την ίδια πηγή νερού όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και καθαρίζουμε το σώμα μας, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη ασθένεια.
«Η κεφαλή του ντους μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάτω από την κεφαλή, μπορεί να εκθέτουμε την οδοντόβουρτσά μας σε αυτά τα βακτήρια, αυξάνοντας και πάλι την πιθανότητα ασθένειας», εξηγεί.
Η κοινή χρήση ενός ντους με κάποιον άλλο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης: «Η κοινή χρήση μιας οδοντόβουρτσας ή η έκθεση της οδοντόβουρτσάς μας στα βακτήρια κάποιου άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση μικροβίων (επίσης)».
Ολισθηρό πάτωμα
«Το νερό και η οδοντόκρεμα μπορεί να κάνουν το πάτωμα του ντους ολισθηρό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών».
Καλύτερα να μην αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας στον χώρο του ντους
Το να αφήσουμε την οδοντόβουρτσά μας στο ντους μπορεί να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. (Αυτή η κίνηση) μπορεί να εκθέσει την οδοντόβουρτσά μας σε βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο ντους.
Η Μπχάλα λέει: «Τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στην οδοντόβουρτσά μας και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα στοματικής υγείας. Επιπλέον, εάν μοιραζόμαστε ένα ντους με άλλους, το να αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας στο ντους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς μόλυνσης από μικρόβια».
Η οδοντόβουρτσά μας μπορεί να εκτεθεί σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο ντους ή στο πλύσιμο του σώματος μας, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς εάν καταποθούν.
«Συνιστάται να αποθηκεύουμε την οδοντόβουρτσά μας σε στεγνό, καθαρό μέρος και μακριά από πιθανές πηγές μόλυνσης, όπως η τουαλέτα ή ο νεροχύτης», προσθέτει η ίδια.
«Επιπλέον, είναι καλύτερο να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα, εάν οι τρίχες ξεφτίσουν ή φθαρούν».
Μα, δεν εξοικονομούμε νερό με το να πλένουμε τα δόντια μας στο ντους;
Μπορεί να πιστεύουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών μας στο ντους εξοικονομεί νερό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε νερό. Ίσως τελικά καταλήξουμε στο να χρησιμοποιούμε περισσότερο νερό.
Για παράδειγμα αν αφήσουμε το νερό να τρέχει ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μπορεί να χάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό νερού.
«Από την άλλη πλευρά, αν κλείσουμε την βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας στο ντους, μπορεί να καταλήξουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό από ότι (αν τα πλένουμε) στο νιπτήρα», εξηγεί η Μπχάλα.
Το να κλείνουμε την βρύση την ώρα που βουρτσίζουμε δόντια είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για να εξοικονομήσουμε νερό.
Ο Μπχάλα λέει: «Αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική ποσότητα νερού με την πάροδο του χρόνου και δεν απαιτεί επιπλέον κατανάλωση νερού από το ντους. Επιπλέον, η διόρθωση τυχόν διαρροών στο σπίτι μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης νερού».
Τι αποτελεσματικό μπορούμε να κάνουμε την ώρα που βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Η Μπχάλα αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο μας:
- Ας κάνουμε στρέτσινγκ: Ας χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να κάνουμε στρέτσινγκ στα πόδια, το λαιμό και την πλάτη μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με περισσότερη ενέργεια και εγρήγορση
- Ας ακούμε μουσική ή podcast: Αν έχουμε ένα έξυπνο ηχείο στο μπάνιο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να παρακολουθήσουμε τα αγαπημένα μας podcast ή να ακούσουμε μουσική.
- Ας σχεδιάσουμε τη μέρα μας: Ας χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό για να σχεδιάσουμε τη μέρα μας. Ας σκεφτούμε τους στόχους μας, τι πρέπει να κάνουμε και πώς μπορούμε να ιεραρχήσουμε τις εργασίες μας.
- Ας διαλογιστούμε: Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή για να εξασκηθούμε στην ενσυνειδητότητα και στο διαλογισμό. Ας εστιάσουμε στην αναπνοή μας, κι ας προσπαθήσουμε να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας.
- Ας εξασκηθούμε σε μια καλή στάση: Ας βρεθούμε σε όρθια θέση κι ας δώσουμε βάση στον πυρήνα μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους πόνους της πλάτης.
- Πολλαπλές εργασίες: Ας κάνουμε μερικές «ελαφριές» δουλειές ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας.