Γιατί η διάσωση ομήρων από τη Γάζα θα ήταν ένα «τρομακτικό έργο»

Η Γάζα είναι μικρή και παρακολουθείται στενά από το Ισραήλ. Αλλά ο εντοπισμός των αιχμαλώτων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς είναι ένας μικροσκοπικός θύλακας, μήκους 40 χιλιομέτρων και πλάτους που δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα. Παρακολουθείται συνεχώς από το Ισραήλ και είναι περικυκλωμένη από τα όπλα του.

Ωστόσο, η διάσωση - ή ακόμα και ο εντοπισμός - των περισσότερων από 150 ομήρων που έχουν οδηγηθεί εκεί από Παλαιστίνιους μαχητές μετά την αιματηρή επίθεση στα νότια σύνορα του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο θα είναι ένα «τρομακτική αποστολή», υπογραμμίζει δημοσίευμα του Associated Press.

Open Image Modal
via Associated Press

Το πυκνοκατοικημένο έδαφος της Γάζας, το δίκτυο των υπόγειων σηράγγων και ο τεράστιος αριθμός ανδρών, γυναικών και παιδιών που αιχμαλωτίστηκαν έχουν φέρει το Ισραήλ αντιμέτωπο με την πιο περίπλοκη κρίση ομηρίας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα.

Η ενίσχυση της επιχείρησης για τη διάσωση των αιχμαλώτων εν μέσω του μαζικού βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ θα έκανε την ήδη δύσκολη αποστολή ακόμη πιο ανυπέρβλητη.

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου», εξηγεί ο Τζορτζ Μπάσκιν , ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης του αξιωματικού Γκιλάντ Σάλιτ το 2011, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στα χέρια της Χαμά. «Νομίζω ότι η Χαμάς εξεπλάγη με την ευκολία που μπόρεσε να πάρει ομήρους. Το Ισραήλ ήταν εντελώς σαστισμένο από όλα όσα συνέβησαν», λέει.

Οι εικόνες των ομήρων έχουν «κολλήσει» στη συλλογική συνείδηση του ισραηλινού λαού.

Εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση

Η Χαμάς έχει ζητήσει απελευθέρωση των 5.200 Παλαιστίνιων κρατουμένων, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, ως αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους. Μάλιστα, έχει απειλείσει ότι θα σκοτώνει έναν όμηρο κάθε φορά που ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Η ισλαμιστική ομάδα κρατά επίσης τα πτώματα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2014, καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών που εισήλθαν στο έδαφός της πριν από χρόνια.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι πληροφορίες για τους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν το Σάββατο παραμένουν ελάχιστες μέρες αργότερα. Δεν έχει δημοσιευτεί πλήρης λίστα και δεν είναι σαφές ποιος είναι ζωντανός και ποιος όχι. Πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί, ωστόσο ένας μακρύς κατάλογος άλλων χωρών λένε ότι οι πολίτες τους έχουν συλληφθεί ως όμηροι.

Η Χαμάς παραδοσιακά αντιμετωπίζει τους ομήρους ως πολύτιμα «λάφυρα», αποκαλύπτοντας ελάχιστες ή και καθόλου πληροφορίες για τις συνθήκες ή το πού βρίσκονται και αρνούμενη να παραχωρήσει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πρόσβαση για να ελέγξει την ευημερία τους.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και Αμερικανοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους στην ανάκτηση ομήρων με το Ισραήλ, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ορισμένοι όμηροι είναι διπλής υπηκοότητας και αυτό θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες του Ισραήλ να τους απελευθερώσει. Οι αιχμάλωτοι πιθανότατα έχουν ήδη διασκορπιστεί σε όλη τη Γάζα και οι κρυψώνες τους - ίσως ακόμη και οι ίδιοι οι όμηροι - είναι πιθανό να είναι «φορτωμένοι με παγίδες».

Ποια ήταν η τύχη των ομήρων στο παρελθόν

Η μοναδική φύση αυτής της κρίσης περιέχει πλεονεκτήματα για το Ισραήλ, υποστηρίζει ο Μπάσκιν. Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί αιχμάλωτοι, μπορεί να διαρρεύσουν πληροφορίες για ορισμένες από τις τοποθεσίες τους, παρόλο που είναι πιθανό να είναι διασκορπισμένοι σε όλη την περιοχή σε σπίτια ή υπόγεια. Αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκτιμά.

Το Ισραήλ ιστορικά έχει κάνει μεγάλες παραχωρήσεις για να κερδίσει την ελευθερία ομήρων - σχεδόν όλοι στρατιωτικοί, ζωντανοί ή νεκροί. Ενδεικτική είναι η ιστορία του Σαλίτ, για χάρη του οποίου αφέθηκαν ελεύθεροι περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η μοίρα των κρατουμένων είναι συναισθηματικά φορτισμένη και για την παλαιστινιακή πλευρά. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είτε έχουν περάσει οι ίδιοι χρόνο σε ισραηλινές φυλακές είτε γνωρίζουν κάποιον που ήταν έγκλειστος εκεί.

Αλλά καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Γάζα με πρωτοφανή αγριότητα, δεν είναι σαφές εάν η ασφάλεια των ομήρων παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τουλάχιστον ένα μέλος της κυβέρνησης, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος διαδραματίζει επίσης ρόλο στο Υπουργείο Αμυνας, φέρεται να ζήτησε το Σάββατο από τον στρατό να «χτυπήσει βάναυσα τη Χαμάς και να μην λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα των αιχμαλώτων».

Open Image Modal
via Associated Press

Οι αναφορές για προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Κατάρ δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά. Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την εισβολή της Χαμάς, επομένως ο Μπάσκιν δεν αναμένει από το Ισραήλ να συμμετάσχει σε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης που θα «ανταμείβει» την μαχητική ομάδα.

Στο Ισραήλ, καταλήγει, «κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει στη Χαμάς οποιοδήποτε είδος βραβείου».