Βρίσκεται και στις δύο πλευρές του αστραφτερού ποταμού Έλβα και περιβάλλεται από μια κοιλάδα με το ίδιο όνομα: Δρέσδη.
Η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων
Η ακμάζουσα κλασική μουσική σκηνή της η οποία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τους Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και πολλούς άλλους σε συνδυασμό με τη μπαρόκ γοητεία, τον κόσμο και τα μουσεία της, της έχουν χαρίσει το παρατσούκλι Elbflorenz, ή η «Φλωρεντία του Έλβα». Στα χαρτιά, η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα της γερμανικής περιοχής της Σαξονίας, αλλά από την όψη της, είναι πραγματικά η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, την Κυριακή της Προσέλευσης, που ονομάζεται επίσης η Πρώτη Κυριακή της Παρουσίας ή η Κυριακή της Πρώτης Παρουσίας, η «Φλωρεντία του Ελβα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις γιορτές με τα κεριά που τρεμοπαίζουν να φωτίζουν τα παράθυρα, τα εορταστικά κουδουνίσματα και τους πάγκους της αγοράς επενδεδυμένους με έλατα έτοιμους να εκθαμβώσουν με το πιο ζεστό γκλουβάιν, το πιο νόστιμο φρουτόψωμο στόλεν και τις καλύτερες χειροτεχνίες που μπορούμε να αγοράσουμε.
Με ιστορία 588 ετών
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1434 όταν το πρώτο Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Γερμανίας, Dresdner Striezelmarkt, άνοιξε με μια χούφτα πάγκους για τους ντόπιους για να μαζέψουν προμήθειες για τις γιορτές τους. Μπορεί να είχε ταπεινό ξεκίνημα, αλλά στα 588 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, έχει εξελιχθεί σε μια κυψέλη ανθρώπων στο πνεύμα των πιο χαρούμενων διακοπών με περισσότερους από 200 πάγκους και καρουζέλ που αναβοσβήνουν και φυσικά - το πιο αξιοσημείωτο - ένα γίγαντα, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, την Χριστουγεννιάτικη πυραμίδα (ή πυραμίδα weihnachtspyramide).
Προερχόμενοι από τα Ορη μεταλλεύματος που διασχίζουν τα σύνορα Σαξονίας-Βοημίας, weihnachtspyramides ονομάζονται οι ξύλινοι πύργοι που αποτελούνται από μια σειρά από επίπεδα γεμάτα με χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Ο ανερχόμενος ζεστός αέρας από τα κεριά στη βάση της πυραμίδας χρησιμοποιείται για να κάνει τις στρώσεις τους να στροβιλίζονται.
Παρά τη μεγάλη δημοτικότητά της - περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται ετησίως - η ιστορική Χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με μεσαιωνικό εμπορικό κέντρο, εκτός κι αν πέσει το βλέμμα του επισκέπτη στα φλας των iPhone και τα αυτοκόλλητα Visa + Mastercard που θυμίζουν ότι έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή.
Ενα παζάρι - ύμνος στην λαϊκή τέχνη
Σε μια πολιτεία που είναι διάσημη για τη δεξιοτεχνία των όσων υπηρετούν τη λαϊκή τέχνη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παραδοσιακά σαξονικά προϊόντα κατευθείαν από τα Ορη μεταλλεύματος αποτελούν από τα κορυφαία που διατίθενται στις πολλές αγορές της Δρέσδης. Ξύλινα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ντελικάτα δαντελένια στολίδια πωλούνται δίπλα σε μικροσκοπικά πορσελάνινα σπίτια. Υπάρχουν επίσης ξύλινα ειδώλια που συχνά αναπαριστούν ανθρακωρύχους ή στρατιώτες, τα οποία λειτουργούν ως θυμιατήρια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει επίσης σφαίρες από λιωμένο γυαλί σε βάζα με κοσμήματα και κομψά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Η ώρα της μουσικής
Δεν είναι μόνο οι χριστουγεννιάτικες αγορές που συμβάλλουν στη γιορτινή γοητεία της πόλης. Σε φόρο τιμής στην πλούσια μουσική κληρονομιά της πόλης, η λουθηριανή εκκλησία Kreuzkirche πραγματοποιεί νυχτερινές παραστάσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της εποχής.
Για όσους αναζητούν χριστουγεννιάτικους ύμνους, η επίσης λουθηριανή εκκλησία ,Φράουενκιρχε φιλοξενεί επίσης μια σειρά από χριστουγεννιάτικες συναυλίες που απλώνονται από φωνητικά σύνολα έως κουαρτέτα σαξοφώνου καθ′ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η παγκοσμίου φήμης όπερα της Δρέσδης, Ζέμπερ, προσφέρει επίσης ψυχαγωγία στην πιο Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που μπορεί κανείς να φανταστεί τον Δεκέμβριο.
Ένα σκοτεινό παρελθόν
Όσο γοητευτικό κι αν είναι το παρόν, το τραγικό παρελθόν της πόλης είναι χειροπιαστό. Ως μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τις βρετανοαμερικανικές επιδρομές στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σημάδια των καταστροφών εκείνης της εποχής βρίσκονται παντού. Ελάχιστα κτίρια άντεξαν τους 2.700 τόνους εμπρηστικών βομβών και εκρηκτικών που κατεδάφισαν την πόλη μέσα σε μόλις δύο ημέρες τον Φεβρουάριο του 1945. Το κόστος όσον αφορά τον πολιτισμό ήταν επίσης υψηλό. Ορόσημα πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η όπερα Ζέμπερ και το παλάτι Zwinger, ένα μπαρόκ αριστούργημα, αποτεφρώθηκαν πλήρως, ενώ πολυσύχναστες πλατείες όπως η Theaterplatz μετατράπηκαν σε ερείπια. Η Φράουενκιρχε είναι γεμάτη με ψαμμίτη σε απόχρωση άνθρακα, μια οπτική αναπαράσταση των μόνων αυθεντικών λίθων που απέμειναν μετά τους βομβαρδισμούς.
«Φαγώσιμη ιστορία»
«Είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό φαγητό διακοπών», αναφέρουν όσοι γνωρίζουν για το περίφημο στόλεν ( σ.σ. ένα αρτοσκεύασμα σαν κέικ με ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη - παραδοσιακό γερμανικό έδεσμα που τρώγεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων).
Η συνταγή και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το Dresdner Christstollen - όπως είναι η επίσημη ονομασία του - είναι σχεδόν πανομοιότυπες με την αρχική συνταγή πριν από 500 χρόνια. Αυτό το καθιστά ένα από τα παλαιότερα γερμανικά φαγητά που καταναλώνονται ακόμα σήμερα. Σε έναν πάγκο από ανοξείδωτο χάλυβα στο κατάστημα Schaubäckerei Ullrich υπάρχει μια σειρά από μπολ που κρατούν σταφίδες εμποτισμένες με ρούμι, ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, λοβούς μοσχοκάρυδου, ξυλάκια κανέλας και διάφορα άλλα συστατικά που ενώνονται για να συνθέσουν την μαγεία.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Δρέσδη χαιρετίζεται ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας – η εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική και τα θεαματικά πάρκα και τα σιντριβάνια βρίσκονται σε κάθε στροφή. Ωστόσο, πολύ περισσότερο από το όμορφο πρόσωπο που δείχνει, η πόλη συνθέτει μια γιορτή για τους λάτρεις της τέχνης. Η όπερα Ζέμπερ, τα αγαπημένα φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής, όπως τα Film Nights on the Elbe κι οι συναυλίες στο Palais Sommer Festival συνθέτουν το πιο φωτεινό πρόσωπο της πόλης.
Κι αν δεν προλάβαμε τα πάμε φέτος τα Χριστούγεννα, μπορεί πάντα να προγραμματίσουμε το ταξίδι μας εκεί του χρόνου.
ΠΗΓΗ: cnn.com