Γιατί η Ισπανία απειλεί να καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

...και ποιο είναι το πρόβλημα με το άρθρο για το Γιβραλτάρ
Open Image Modal
Latestly

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε το πρωί της Τρίτης πως η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ.

Η χώρα της Ιβηρικής διατηρεί αξιώσεις όσον αφορά το Γιβραλτάρ, το οποίο παραχωρήθηκε στο βρετανικό στέμμα το 1713 με τη συνθήκη της Ουτρέχτης και θέλει να διασφαλίσει ότι το σχέδιο για το Brexit δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικές της αξιώσεις.

«Από σήμερα, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στο Γιβραλτάρ, η Ισπανία θα ψηφίσει όχι στη συμφωνία για το Brexit», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη.

Άλλωστε, η Ισπανία, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, καθ′ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου για το Brexit πραγματοποίησε χωριστές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα ειδικά ζητήματα συνόρων.

Τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ξεκάθαρο -κι αυτό είναι λάθος- πως οι επαφές για το Γιβραλτάρ αποτελούν αντικείμενο «ξεχωριστών διαπραγματεύσεων» και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές ανάμεσα στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιο είναι το πρόβλημα της Ισπανίας όσον αφορά το σχέδιο για το Brexit

Το άρθρο 184 του σχεδίου της συμφωνίας για τo Brexit αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξουν να «διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους σχέση» από την ημέρα της εξόδου στις 29 Μαρτίου του 2019 μέχρι και το τέλος της μεταβατικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2020.

Παρόλα αυτά, η Ισπανία πιστεύει πως το εν λόγω άρθρο έχει διφορούμενα μηνύματα και θέλει να διασφαλίσει πως αυτό δεν αφορά το μέλλον του Γιβραλτάρ. Επιμένει στο μελλοντικό δικαίωμά της να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χερσονήσου με το Ηνωμένο Βασίλειο και επιδιώκει να διασφαλίσει πως το σχέδιο συμφωνίας θα της το επιτρέψει.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας για την ισπανική αντίδραση σχετικά με το άρθρο 184, δήλωσε ότι γνώριζε εξαρχής τις ανησυχίες των Ισπανών, ενώ συμπλήρωσε πως η θέση της ΕΕ για το Γιβραλτάρ είχε καταστεί σαφής στις κατευθυντήριες γραμμές του Απριλίου του 2017, ότι μετά την Brexit δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Γιβραλτάρ χωρίς τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής υπουργός για το Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα σχόλια της Ισπανίας, σημειώνει ότι η θέση της Μαδρίτης «δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Κάτι που δεν επιθυμεί η Βρετανία, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ότι η συμφωνία για το Brexit καλύπτει το Γιβραλτάρ, όπως και τα «άλλα υπερπόντια εδάφη και κτήσης του στέμματος».

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο είχε εξαρχής τονίσει πως η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωνε πέρσι στο πρακτορείο Reuters.

(Με πληροφορίες από BBC, Reuters)