Γιατί η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία στηρίζουν τον Μαδούρο

Και τι παίρνουν ως αντάλλαγμα οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο;
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

«Τώρα είναι η ώρα για κάθε κράτος να επιλέξει πλευρά» είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Σάββατο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους προς τον αυτονακηρυγμένο πρόεδρο Γκουάιντο, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και άλλες χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Νικολάς Μαδούρο.

«Ο Μαδούρο έχει το στυλ του ισχυρού άνδρα, ίδιο με του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν» λέει ο Εβρέν Τσελίκ Γουίλτσε,πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, που σπούδασε στην Τουρκία.
«Ο Μαδούρο βλέπει τις σχέσεις του με την Κίνα και τη Ρωσία ως μια μορφή ασφάλειας ζωής στα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτει ο Βίκτορ Μιχάρες, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στην Κολομβία.
«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν τη δύναμη του βέτο και θα είναι σε θέση να σώσουν το καθεστώς της Βενεζουέλας από ένα κατασταλτικό ψήφισμα εναντίον του» δήλωσε ο Μιχάρες.
Αλλά τι παίρνουν ως αντάλλαγμα οι υποστηρικτές του; Το CNN ζήτησε τη γνώμη των ειδικών.

 

 

Κίνα

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πιστωτής της Βενεζουέλας, λέει ο Μιχάρες. Από το 2007 έως το 2016, κρατικές τράπεζες της Κίνας έχουν χορηγήσει 17 δάνεια στη Βενεζουέλα, συνολικής αξίας 62,2 δισεκ. δολαρίων σύμφωνα με το think tank, Inter-American Dialogue.
Επιπλέον από το 2005 έως το 2015, οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν συνολικά 19,15 δισεκ. δολάρια σε έργα στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου American Enterprise Institute, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα μείωσε από ττο 2015 και μετά τις επενδύσεις στη λατινική χώρα, ενδεχομένως λόγω της αδυναμίας της Βενεζουέλας να καλύψει τις αποπληρωμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 μέχρι το 2018, πρόσθεσε μόλις 1,84 δισ. δολάρια στις επενδύσεις της στη Βενεζουέλα.
Οι ειδικοί λένε ότι ο Μαδούρο έχει επικεντρωθεί στην αποπληρωμή των δόσεων του χρέους και όχι στην ανακούφιση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων αντί να πληρώσει τους πιστωτές.

 

Ρωσία

Η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας χρονολογείται από την προεδρία του Ουγκό Τσάβες, ενώ η Ρωσία έχει στηρίξει τις ρωσικές θέσεις σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία.
«Τώρα η Ρωσία έχει γίνει ο σημαντικότερος επιχειρηματικός εταίρος της Βενεζουέλας στην ζώνη του Ορινόκο», ανέφερε ο Μιχάρες, αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές της βόρειας Βενεζουέλας.
Και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, Rosneft, συμφέρει η κυβέρνηση Μαδούρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Rosneft έδωσε δάνειο $ 1,5 δις στην κυβέρνηση Μαδούρο και έλαβε ως εγγύηση το 50% περίπου της Citgo, μια πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΠΑ, που ανήκει στον ενεργειακό γίγαντα της Βενεζουέλας, PDVSA.

Το 2017, οι σχέσεις Καράκας - Κρεμλίνου έγιναν ακόμα πιο βαθιές, όταν το Κρεμλίνο συμφώνησε στην αναδιάρθρωση ενός χρέους ύψους  3,15 δισεκ. δολαρίων, που οφείλει η Βενεζουέλα στη Ρωσία.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν την επένδυση του Πούτιν ως μια προσπάθεια οικοδόμησης επιρροής στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ κάποτε είχαν σημαντική επιρροή.
«Ο Πούτιν προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορεί να παίξει στο κατώφλι μας» δήλωσε ο πρώην υφυπουργός άμυνας Ντέρεκ Χολέτ.

 

Τουρκία

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας έχουν γίνει ακόμα πιο στενές. Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει επανειλημμένες απόπειρες πραξικοπήματος τα τελευταία χρόνια στη χώρα και την περασμένη εβδομάδα οι  κυβερνήσεις Βενεζουέλας και Τουρκίας χαρακτήρισαν την τρέχουσα κρίση στο Καράκας ως άλλη μία απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ο Ερντογάν, βλέπει τον Μαδούρο ως κάποιον που έχει μπει αδίκως στο στόχαστρο της Δύσης», δήλωσε ο Asli Aydintasbas, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Υπάρχει μια αίσθηση συγγένειας, μια τάση να ταυτιστεί μαζί του από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016» προσθέτει ο ερευνητής.
Η Βενεζουέλα στέλνει χρυσό στην Τουρκία. Η Τουρκία εξάγει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα. Αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο ηγετών δεν εξαντλούνται στο οικονομικό πεδίο.

«Μετά την απώλεια συμμάχων της Βενεζουέλας, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, οι σχέσεις με την Τουρκία λειτουργούν ως αντίβαρο» λέει η Έλεν ΓΙάφε, ερευνήτρια στο London School of Economics’ Latin America and Caribbean Centre.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία σηματοδοτούν την ύπαρξη συμμαχίας με μία χώρα που συνδέεται με την Ευρώπη και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, από τη μία. Από την άλλη πλευρά, η φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει και μεγαλύτερος γεωπολιτικός παίκτης τροφοδοτείται μέσα από την ισχυρή φιλία της με την μακρινή Βενεζουέλα..
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μεχμέτ Οζκάν: «Η Τουρκία προσπαθεί να προβάλει την ισχύ της μέσω της οικοδόμησης συμμαχιών και ειδικότερα μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Προειδοποιεί ότι αυτή η μορφή βοήθειας που διανέμεται από τους στρατιωτικούς, μπορεί να επιτρέψει στον Μαδούρο να οδηγήσει τη χώρα σε περαιτέρω οικονομική δίνη.

 

Με πληροφορίες από CNN