Η Κ. ανήκει στην γενιά του braindrain, με μία βαλίτσα και ένα κινητό τηλέφωνο στα 18 της πήγε να ζήσει και να εργαστεί στο Βέλγιο. Και συνεχίζει εκεί. Είναι μία από τους 530 χιλιάδες νέους Έλληνες μετανάστες στα χρόνια της κρίσης που αποφάσισαν να δοκιμάσουν (προσωρινά;) την επαγγελματική τους τύχη εκτός Ελλάδας. Έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες, και στην πλειοψηφία τους ελπίζουν να επιστρέψουν όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για τον επαγγελματικό τους σχεδιασμό.
Ενδεχομένως να μην γυρίσουν πίσω. Ειδικά αν η χώρα τους κάθε φορά δείχνει πόσο αδιαφορεί για αυτούς. Η Ελλάδα, είναι η χώρα που από το 2001 προβλέπει στο Σύνταγμα της στο άρθρο 51 δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια, αλλά τα ίδια τα κόμματα και οι πολιτικοί που υπερψήφισαν το δικαίωμα επιστολικής ψήφου, την αρνούνται σε κάθε εκλογική διαδικασία! Είμαστε η χώρα που νομοθετείς κάτι, και μετά δεν το εφαρμόζεις ποτέ.
Όταν το 2016 τρέχαμε με τους άλλους εθελοντές στο Ποτάμι την καμπάνια #ΕimaiKaiGoEdo για επιστολική ψήφο στους απόδημους Έλληνες πολίτες, σκεφτόμουν ότι η Κ. όπως και οι υπόλοιποι 530 χιλιάδες Έλληνες νέοι μετανάστες θα πρέπει να διατηρήσουν τους δεσμούς με την χώρα τους, να έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής στο εκλέγειν (και το εκλέγεσθαι) μέσω της ευκολότερης πρόσβασης στην εκλογική διαδικασία. Δεν είχα διανοηθεί ότι κάποτε θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, και πως ούτε η Κ. η κόρη μου δεν θα μπορούσε να με ψηφίσει! Γιατί οι κυβερνήσεις από το 2001 αδρανούν και δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να εφαρμοσθεί η επιστολική ψήφος στους εκλογείς εκτός επικράτειας.
Αν ζεις στο εξωτερικό και έχεις εκλογικά δικαιώματα για να μπορέσεις να ψηφίσεις στις ευρωεκλογές θα έπρεπε να ταξιδέψεις για να πας σε ελληνικό προξενείο δύο μήνες πριν την διεξαγωγή τους, σε εργάσιμη ημέρα και ώρα για να ξεπετάξεις την απαιτούμενη γραφειοκρατία, ώστε το Σάββατο 25 Μαΐου να μπορείς να ψηφίσεις στο εκλογικό κέντρο που θα ανακοινωθεί για την χώρα που ζεις. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαν εγγραφεί στους καταλόγους 14.939 πολίτες (ενώ το 2009 ήταν σχεδόν 35 χιλιάδες) και τελικά πήγαν και ψήφισαν 10.095 σε 51 εκλογικά τμήματα ανά την Ευρώπη. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 14.765, σε λίγες μέρες θα ξέρουν πόσοι πήγαν στις κάλπες. Το Ποτάμι ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον ένας μήνας παράταση ώστε ακόμα και έτσι να έχουν περισσότερο χρόνο να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν. Ούτε επιστολική ψήφο, ούτε καν ένα μήνα παράταση για να προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή, όταν οι πολίτες πχ της Εσθονίας μπορούν μέχρι και 5 ημέρες πριν τις εκλογές. Οι πολίτες της Εσθονίας μπορούν να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, χωρίς καν να πάνε στην κάλπη αυτοπροσώπως!
Κάνοντας πλάκα ένας φίλος είπε πως, όταν θα μπορεί να ψηφίσει κάποιος από το διάστημα, τότε η Ελλάδα θα δώσει την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας. Ούτε αυτό! Ο Shane Kimbrough Αμερικανός αστροναύτης ψήφισε από το διάστημα στις προεδρικές εκλογές το 2016. Και είχαν προηγηθεί οι ομοεθνείς του αστροναύτες David Wolf το 1997 από το διαστημικό σταθμό MIR, και Michael Fincke και Greg Chamitoff το 2008. Ούτε πλάκα δεν σηκώνει το θέμα.
Το άρθρο 51 του Συντάγματος που αναφέρει και την επιστολική ψήφο, κλείνει διακηρύσσοντας ότι ‘’Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική’. Ακόμα και όταν δεν σου παρέχει κανέναν τρόπο για να ψηφίσεις από το εξωτερικό. To BrainGain δεν θα έλθει επειδή έτσι ψελλίζουν στην βουλή τα κόμματα και οι πολιτικοί που τους έστειλαν εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο όταν αυτό το αναξιοκρατικό πελατειακό πολιτικό σύστημα ανοίξει στους πολίτες να σπάσουν την κομματοκρατία των λίγων βολεμένων. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Η γενιά του brain drain δεν μπορεί να ψηφίσει, η Κ. δεν μπορεί να ψηφίσει, αλλά είναι εδώ οι γονείς τους, οι φίλοι τους, εμείς, για να ψηφίσουμε και για αυτούς.