Ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές αρχές η πρόθεση της Τουρκίας να στήσει καταυλισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και συγκεκριμένα κοντά στο μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές.
Η Τουρκία επιδιώκει να φτιάξει μία νέα «Ειδομένη», δηλαδή έναν μεγάλο καταυλισμό όπου θα παραμείνουν για πολύ καιρό πρόσφυγες και μετανάστες, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ελληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι «το μήνυμα ότι ο Εβρος έχει σφραγιστεί και συνεπώς δεν μπορούν μέσω αυτού να διοχετευτούν οι άνθρωποι αυτοί σε ελληνικό έδαφος έχει περάσει εν πολλοίς στα κυκλώματα διακινητών και στις τουρκικές Αρχές. Σταδιακά θα εμπεδωθεί και στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Η Τουρκία, ωστόσο, φτιάχνει εκεί έναν καταυλισμό, θέλοντας το επόμενο διάστημα να παρέχει συνθήκες μακράς παραμονής (τις στοιχειώδεις τουλάχιστον) στους πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να ασκήσει επί μακρόν πίεση στην Ελλάδα».
Πως, όμως, θα καταφέρει η Τουρκία να κρατήσει εκεί τους μετανάστες όταν είναι σαφές ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Η απάντηση που δίνουν οι Ελληνες αξιωματούχοι είναι με τη χρήση της προπαγάνδας και των «ψυχολογικών επιχειρήσεων». Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν μέσω των ΜΜΕ, των social media αλλά και των υποκινητών που βρίσκονται στο «πεδίο», δηλαδή στα σύνορα, να πείσουν τους μετανάστες ότι «η υπόθεση δεν είναι χαμένη» και ότι μπορούν μέσω της άσκησης πίεσης να ανατρέψουν την κατάσταση.
Μπορεί οι εκτιμήσεις να λένε ότι το επόμενο διάστημα οι δουλέμποροι θα στραφούν προς τα νησιά, ωστόσο η Τουρκία φαίνεται ότι θα επιδιώξει να κρατήσει κόσμο στα σύνορα του Εβρου για να εξακολουθήσει να πιέζει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ε.Ε. και από ξηράς. Ταυτόχρονα ενδεχομένως η Τουρκία επιδιώκει να απασχολούνται εκατοντάδες στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας εκεί στοχεύοντας στη «φθορά» από την κόπωση.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, από εδώ και πέρα οι μετακινήσεις μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη δεν είναι προς τον Εβρο αλλά προς τα τουρκικά παράλια.