Γιατί η Βόρεια Κορέα του Κιμ δεν έχει ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού

Η Πιονγιάνγκ είτε είναι πολύ τυχερή είτε δεν λέει την αλήθεια.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Εχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε που ο θανατηφόρος κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε χώρα και επικράτεια της Ανατολικής Ασίας. Αλλά όχι στη Βόρεια Κορέα.

Το ερώτημα που προκύπτει, αναπόφευκτα, είναι: Πώς γίνεται στη χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν να μην υπάρχει ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα της ασθένειας;

Open Image Modal
Yevgeny Agoshkov via Getty Images

Μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχει καταφέρει, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της, να αποφύγει τον ιό, παρά το γεγονός ότι στη γειτονική ηπειρωτική Κίνα, έχουν πεθάνει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες άλλοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι, εξάλλου, έχουν μολυνθεί από τον ιό σε πάνω από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δύο χωρών που μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Βόρεια Κορέα: τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα.

Στην πραγματικότητα, κάθε χώρα και έδαφος σε ακτίνα 1.500 μιλίων της Βόρειας Κορέας, εκτός από την αραιοκατοικημένη Μογγολία, έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη τουλάχιστον ενός κρούσματος.

Open Image Modal
Yevgeny Agoshkov via Getty Images

Δεν είναι σαφές αν και με ποιο τρόπο η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει να αποφύγει τον ιό. Η Πιονγιάνγκ είτε είναι πολύ τυχερή είτε δεν λέει την αλήθεια, ή απλά αποκομίζει ένα από τα λίγα οφέλη της επιλογής της να είναι ένα απομονωμένο έθνος.

Η χώρα δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως επιβεβαιωμένους ασθενείς με κορονοϊό, αλλά ο Ναμ Σούνγκ Γουόκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κορέας, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής ενός think tank της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος εντός της Βόρειας Κορέας - μια χώρα 25 εκατομμυρίων ανθρώπων - να έχει μολυνθεί.

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι αερομεταφερόμενος. Επίσης, είναι ασαφές αν ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κοπράνων ή αν οι μολυσμένοι ασθενείς χωρίς συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Αλλά ο Ναμ υποπτεύεται ότι ένας Κινέζος ασθενής θα μπορούσε να έχει μολύνει κάποιον από τη Βόρεια Κορέα διαμέσου των κοινών συνόρων τους.

«Γνωρίζουμε ότι οι κινεζικές περιφέρειες κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας, όπως η Νταντόνγκ και η Σενγιάνγκ έχουν επιβεβαιωμένους ασθενείς. Περίπου το 90% του βορειοκορεατικού εμπορίου γίνεται με την Κίνα και γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι, φορτηγά και τρένα περνούσαν από τα σύνορα των δύο χωρών, προτού η Βόρεια Κορέα επιβάλει πρόσφατα κανονισμούς για να αποτρέψει την είσοδο του ιού στη χώρα», δήλωσε ο Ναμ στο CNN.

Open Image Modal
Yevgeny Agoshkov via Getty Images

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως κάποια επιβεβαιωμένη ή ακόμη και ύποπτη περίπτωση ασθενή, η Βόρεια Κορέα είναι ασυνήθιστα διαφανής όσον αφορά τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ιού. Φαίνεται ότι η χώρα παίρνει πολύ σοβαρά την επιδημία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική υπηρεσία ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κινέζοι, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με ένα πρακτορείο ταξιδιών που διοργανώνει εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ έκανε το ίδιο κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Εμπολα το 2014.
Στις 30 Ιανουαρίου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι οι αρχές είχαν κηρύξει «κρατική έκτακτη ανάγκη» και ότι ιδρύθηκαν αντι-επιδημικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα. Τη Δευτέρα, το KCNA μετέδωσε ότι όλοι οι άνθρωποι που εισήλθαν στη χώρα μετά τις 13 Ιανουαρίου τέθηκαν υπό «ιατρική επίβλεψη».

Open Image Modal
KIM WON-JIN via Getty Images

Το KCNA ανέφερε, επίσης, ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Βόρειας Κορέας έχουν δημιουργήσει ένα «εθνικό σύστημα μεταφοράς δειγμάτων» και έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν αμέσως ύποπτες περιπτώσεις.

Ωστόσο, αρκετοί εμπειρογνώμονες είναι σκεπτικοί απέναντ στις υποτιθέμενες ικανότητες της Πιονγιάνγκ. Και δεδομένης της έντονης μυστικότητας της χώρας, είναι απίθανο ο κόσμος να μάθει ποτέ εάν κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει η Βόρεια Κορέα θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα.

Η Βόρεια Κορέα θεωρείται μία από τις πιο απομονωμένες και μυστικοπαθείς χώρες του κόσμου και οποιαδήποτε πληροφορία για τα πάντα, από τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι την καθημερινή ζωή έξω από την πρωτεύουσα της Πιονγιάνγκ, γίνεται δύσκολα γνωστή.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, ιστορικά, δεν διαφέρει. Η Βόρεια Κορέα ποτέ δεν επιβεβαίωσε επισήμως πόσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού λιμού της δεκαετίας του 1990. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να έχασαν τότε τη ζωή τους μέχρι και 2 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ εκείνοι που εγκατέλειψαν τη χώρα μοιράστηκαν τρομακτικές ιστορίες θανάτου και επιβίωσης.

Οι γιατροί που έχουν αυτομολήσει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια συχνά μιλούν για κακές συνθήκες εργασίας και για τις ελλείψεις στα πάντα, από τα φάρμακα μέχρι την παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Μια κρίση για την υγεία, αλλά μια πολιτική ευκαιρία

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδημία αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς πολιτικούς σκοπούς του καθεστώτος του Κιμ, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που κερδίζει για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πυρηνική ενέργεια.

Οι Βορειοκορεάτες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τον κορονοϊό ως ευκαιρία για να οπισθοχωρήσουν στην αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωσή τους, σε μια εποχή πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο ιός, επίσης, παρέχει στην Πιονγιάνγκ μια νέα δικαιολογία για να ενισχύσει περαιτέρω τη φύλαξη στα σύνορά της και να δικαιολογήσει τους δρακόντειους κοινωνικούς περιορισμούς κάτω από τους οποίους ζουν οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες.

Το σφίξιμο των των συνόρων της, όμως, θα μπορούσε να έχει ακούσια οικονομική επίπτωση. Η οικονομία της Βόρειας Κορέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με την Κίνα, καθώς η πλειονότητα των άλλων χωρών δεν  συναλλάσσεται με την Πιονγιάνγκ λόγω των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση της οικονομίας της. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί παρέχουν, ταυτόχρονα, και ένα πλεονέκτημα από την άποψη της δημόσιας υγείας.

(με πληροφορίες από CNN)