Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεφορτωθούμε τα μυγάκια που εμφανίζονται στα χαλασμένα φρούτα

Είναι αυτό το εκνευριστικό μυγάκι που βρίσκεις μέσα στο σπίτι και δεν έχεις ιδέα από πού εμφανίστηκε.
Open Image Modal
Drbouz via Getty Images

Γνωρίστε τη δροσόφιλα (drosophila melanogaster) ή αλλιώς μύγες φρούτων. Ναι, είναι αυτό το εκνευριστικό μυγάκι που βρίσκεις μέσα στο σπίτι και δεν έχεις ιδέα από πού εμφανίστηκε. Ακόμη και αν έχεις κάνει το σπίτι φρούριο, προστατευμένο με σίτες και εντομοκτόνα, αυτό το μυγάκι θα βρει τον δρόμο του και θα κάνει κατάληψη του σπιτιού σου.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η δροσόφιλα μπορεί να μυρίσει το φαγητό ακόμη και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, χάρη στις μικροσκοπικές κεραίες που έχει στο κεφάλι της.

Αυτές οι κεραίες μπορούν να εντοπίσουν χημικές ουσίες, όπως το οξικό οξύ που απελευθερώνεται όταν τα φρούτα σαπίσουν. Άπαξ και εντοπίσουν αυτή την ουσία, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να τα κρατήσετε έξω από το σπίτι σας. Και αυτό γιατί το μέγεθός  τους είναι τόσο μικρό, όσο ένα σουσάμι, που μπορούν να διεισδύσουν από σχεδόν οποιαδήποτε ρωγμή.

Αλλά αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν κυνηγούν μόνο τα δύσοσμα φρούτα, αλλά και τους μικροοργανισμούς που προκαλούν αυτή τη δυσοσμία, όπως μύκητες.

Και το πρόβλημα μεγαλώνει όταν τελικά καταφέρουν να φτάσουν στο σπίτι, γιατί αναπαράγονται σε ταχύτατους ρυθμούς. Γι’ αυτό δεν θα είτε ποτέ μόνο ένα μυγάκι.

Ένα μόνο θηλυκό μυγάκι μπορεί να κάνει μέχρι και 100 αυγά τη μέρα, τα οποία εκκολάπτονται μέσα σε 24 ώρες.

Οι σκουλήκια στη συνέχεια μπαίνουν μέσα στα φρούτα, τροφοδοτώντας τη μικροβιακή σήψη. Λίγες μέρες αργότερα, γίνονται και αυτά πλήρως ανεπτυγμένες μύγες φρούτων. Μετά από 11 με 12 ημέρες, μπορούν και εκείνες να κάνουν αυγά. Και ούτω καθεξής. Γι΄αυτό και άπαξ μπουν στο σπίτι, δεν μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε πολύ εύκολα και μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχετε γεμίσει.

Η επιστήμη έχει δώσει απάντηση γιατί είναι τόσο δύσκολο να τα πετύχετε. Καταρχήν, εύρος όρασης 270 μοιρών, οπότε δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Θα δει την επίθεση από κάθε γωνία και σε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου θα κάνει την απόδραση. Η γρήγορη απόδραση έγινε αντιληπτή στους επιστήμονες, μόλις είδαν πως τοποθετεί τα πόδια της μόλις αντιληφθεί την απειλή. Για παράδειγμα, εάν η απειλή έρθει από μπροστά, αμέσως θα τοποθετήσουν τα μεσαία τους πόδια μπροστά, θα τα τεντώσουν για να μπορέσουν αμέσως να πετάξουν προς τα πίσω.

Open Image Modal
Akchamczuk via Getty Images

Και μόλις βρεθούν στον αέρα, είναι σχεδόν αδύνατο να τα πετύχετε. Μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση μέσα σε ένα εκατοστό του δευτερολέπτου και να επιταχύνουν γρήγορα κουνώντας τα φτερά τους 200 φορές το δευτερόλεπτο.     

Πως τις ξεφορτώνεστε;

Ένας τρόπος είναι να κάνετε παγίδες. Γεμίστε ένα δοχείο με 2 εκατοστά ξίδι μηλίτη, καλύψτε το με ένα χωνί και στη συνέχεια ασφαλίστε το καλά με ταινία στο σημείο της επαφής του δοχείου με το χωνί. Έτσι δεν θα βγουν έξω, αφού είναι αρκετά έξυπνες για να βρουν φαγητό, αλλά όχι την έξοδο.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμη και αν τις ξεφορτωθείτε,  θα συνεχίζουν να έρχονται, από τη στιγμή που υπάρχει φαγητό, κυρίως σαπισμένο. Εκτός από τα σάπια φρούτα, αγαπούν οποιοδήποτε υγρό έχει υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, αλλά και τα αποφάγια που μένουν στον νεροχύτη και στις σωλήνες. Έτσι, το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτές μια και καλή είναι… να καθαρίσετε.