Γιατί ένα ισραηλινό F-35 ίσως προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Κίνα

Τι σημαίνει η κατάρριψη ενός πυραύλου cruise των Χούθι της Υεμένης.
Open Image Modal
Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

Η κατάρριψη ενός πυραύλου cruise των Χούθι της Υεμένης από ένα ισραηλινό μαχητικό F-35I δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο ενδεχομένως να είναι άσχημο νέο για την Κίνα, εκτιμά η αναλύτρια Ρεμπέκα Γκραντ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes.

Η Γκραντ είναι αναλύτρια εθνικής ασφαλείας στο IRIS Independent Research στην Ουάσινγκτον, και συνδέει την αναχαίτιση και κατάρριψη του πυραύλου- που είναι η πρώτη κατάρριψη πυραύλου cruise από F-35- με τη γνωστή στρατηγική A2AD (anti-access, area-denial) της Κίνας, η οποία βασίζεται σε μεγάλους αριθμούς πυραύλων cruise και άλλων βλημάτων για πλήγματα σε μεγάλη εμβέλεια εναντίον δυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ώστε να τις κρατήσει μακριά και εν τέλει να τις νικήσει.

«Ήταν κατά τα μέσα του Νοεμβρίου που μάθαμε για την εμπλοκή. Μου τράβηξε την προσοχή επειδή είναι σπάνια...μου φάνηκε μια ενδιαφέρουσα πρωτιά για το F-35» είπε σχετικά στο Forbes.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έδωσε βίντεο από την κατάρριψη, που φέρεται να έλαβε χώρα στα τέλη του Οκτωβρίου, σε ανάρτηση στο X (Twitter). Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σημείο της αναχαίτισης και τον αριθμό των ισραηλινών F-35I Adir που έδρασαν, υποδείκνυε πως μαχητικά του τύπου είχαν αναχαιτίσει έναν πύραυλο cruise στο χρονικό πλαίσιο που αναφέρθηκε ότι έλαβε χώρα η κατάρριψη. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον τύπο του πυραύλου cruise, μα θεωρείται ότι μάλλον ήταν ένας από την «οικογένεια» των πυραύλων Quds που έχει στείλει το Ιράν στους Χούθι- ή κάποιον Paveh. Ο ισραηλινός πύραυλος αέρος- αέρος μάλλον ήταν AIM-9X ή AIM-120.

 

 

Η επιτυχής κατάρριψη πυραύλου cruise από ισραηλινό μαχητικό ίσως προκαλεί προβληματισμούς σε Κινέζους αναλυτές, δεδομένου ότι παρατηρούν στενά τις επιδόσεις των αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Επί της προκειμένης, καταρρίφθηκε ένας πύραυλος που δεν διαφέρει πολύ από τους πολλούς πυραύλους cruise στους οποίους η Κίνα βασίζει τη στρατηγική A2AD.

«Αυτό είναι το παιχνίδι...να διασφαλιστεί πως ο Σι Τζινπίνγκ, οι φίλοι του και σύμβουλοί του δεν θα θεωρήσουν πως οτιδήποτε στον Ειρηνικό θα είναι εύκολο. Για μένα αυτό λέει πως αν η Κίνα σκέφτεται να κάνει άμυνα περιοχής στον Ειρηνικό, αυτή είναι μια ικανότητα του F-35 την οποία θα έπρεπε να προσέξει. Σημαίνει ότι έχουν κάποιους πυραύλους και κάποια προφίλ πυραύλων που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε αναχαίτιση».

Η Γκραντ προσθέτει πως η ισραηλινή ενέργεια υπογραμμίζει κάποιες από τις αναφορές γύρω από τις δυνατότητες των F-35, ειδικά όσον αφορά στους αισθητήρες και τα σκοπευτικά συστήματα και τη δυνατότητα αποστολής δεδομένων σε άλλες πλατφόρμες- επίγειες, θαλάσσιες, εναέριες- ώστε να χτυπήσουν αυτές με δικά τους μέσα τους στόχους.

Η θεωρία πίσω από την κινεζική στρατηγική είναι πως η Κίνα έχει τέτοιο όγκο διαθέσιμων πυραύλων cruise που αν εκτοξευτούν μαζικά θα προκαλούσαν κορεσμό στις αμερικανικές αεράμυνες, ενώ θα εξαντλούσαν και τα πυρομαχικά τους. Από αυτή την άποψη το F-35 ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη απειλή σε αυτόν τον τομέα.

«Υποψιάζομαι πως η Κίνα εξετάζει μια σειρά σεναρίων» εκτιμά η Γκραντ. «Ένα μπορεί να είναι η χρήση μεγάλων ομοβροντιών πυραύλων, μα και άλλα. Επιστρέφω στην ιδέα μιας ενοποιημένης αεράμυνας. Το ισραηλινό F-35 που έκανε την κατάρριψη ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ενοποιημένου συστήματος. Θα δείτε κάτι παρόμοιο στον Ειρηνικό αν υπάρχει μια περιοχή αξίας, η Ταϊβάν, το Γκουάμ, μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων, προς υπεράσπιση». Σημειώνεται πως το Ισραήλ υπέδειξε πως το σύστημα αεράμυνάς του κατέρριψε και άλλους πυραύλους cruise στην ίδια περίοδο με το σύστημα Arrow-3 και άλλα συστήματα αναχαίτισης.

«Οταν βάζεις κάτι σαν το F-35 στο μείγμα νομίζω ότι αλλάζει το τακτικό πρόβλημα της Κίνας. Το κάθε λίγο που μπορούμε να κάνουμε για να το μεταβάλουμε είναι καλό. Αυτή, για μένα, είναι η σημασία (της κατάρριψης)» είπε η Γκραντ. Επίσης, υπάρχει και η στρατηγική διάσταση: Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει την Κίνα να πάρει αντίμετρα. Ενδεικτικά, η ανάπτυξη πολυηχητικών (hypersonic- ταχύτητας Μαχ 5 και άνω) είναι μια αρχική αντίδραση, μα είναι δαπανηρή- και εδώ μπορεί κανείς να θυμηθεί την επιβάρυνση και πίεση που είχαν ως συνέπεια στη Σοβιετική Ένωση τα προγράμματα στρατηγικής άμυνας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980.

Εν τέλει, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το «κακό νέο» για την Κίνα ίσως να είναι απλά πως οι Ισραηλινοί κατάφεραν να καταρρίψουν τον πύραυλο: Τα F-35 ενημερώθηκαν για τον πύραυλο από την ενοποιημένη αεράμυνα, τον βρήκαν και τον κατέρριψαν- και αυτό είναι πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται. Την ίδια στιγμή, η Κίνα δεν έχει αποδείξει αν τα συστήματά της λειτουργούν υπό συνθήκες πραγματικής μάχης ή όχι.