Γιατί καταρρέουν τα πανίσχυρα ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρώπη

Μετά τη Βρετανία και τη Νορβηγία και το κρατικό ταμείο της Δανίας έχασε 8,2 δισ δολάρια.
|
Open Image Modal
carstenbrandt via Getty Images

Θύματα της χρηματιστηριακής πτώσης και της μεγάλης απώλειας της αγοράς ομολόγων πέφτουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ευρώπη, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε εκατομμύρια συνταξιούχους.

Στη Δανία, το ATP, το μεγαλύτερο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας έχασε περισσότερα από 8,2 δισ δολάρια το 2022, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά την βύθιση της αξίας των ομολόγων και των μετοχών της. Το συνολικό ενεργητικό της μειώθηκε κατά 28% στα 678 δισεκατομμύρια κορώνες.

Το 2021, είχε κλείσει με καθαρό κέρδος 13,5 δισεκατομμυρίων κορωνών, όμως το 2022 το ATP έχασε 64,4 δισεκατομμύρια κορώνες από τις επενδύσεις του, ίσο με αρνητική απόδοση 41% των δυνατοτήτων μπόνους της, μετά τα έξοδα.

Όμως οι τεράστιες αυτές απώλειες του κρατικού ταμείου, στο οποίο όλοι οι Δανοί υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει νόμου, έχει επικριθεί έντονα οτι αναλαμβάνει υπερβολικούς κινδύνους με τις επενδύσεις του.

«Η ATP είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπου χάσαμε πολλά χρήματα από το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Martin Praestegaard. «Η ATP επλήγη από απώλειες τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα, που αποτελούν μεγάλο μερίδιο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της».

Η ATP έχει «τη σωστή μακροπρόθεσμη στρατηγική και ένα απογοητευτικό 2022 ως προς τα αποτελέσματα δεν το αλλάζει αυτό», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος στη δήλωση της Πέμπτης.

Νορβηγία

Ζημιές μαμούθ όμως που άγγιξαν τα 174 δισεκατομμύρια δολάρια καταγράφει το πρώτο εξάμηνο του 2023 και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, καθώς οι μετοχές και τα ομόλογα στα οποία είχε επενδύσει επλήγησαν από την παγκόσμια ύφεση και τον πληθωρισμό.

Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αρνητική κατά 14,4% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, αν και ήταν 1,14 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει τα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Νορβηγίας διαθέτοντας μερίδια σε περισσότερες από 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών.

Όλοι οι τομείς στους οποίους επενδύει το αμοιβαίο κεφάλαιο κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις το πρώτο εξάμηνο, εκτός από την ενέργεια, όπου οι αποδόσεις ήταν 13% καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνολικά, το 68,5% του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύθηκε σε μετοχές στα τέλη Ιουνίου, με 28,3% σε πάγιο εισόδημα, 3,0% σε μη εισηγμένα ακίνητα και 0,1% σε μη εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία τα συνατξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων τους για να μπορέσουν να [πληρώσουν τις συντάξεις του μήνα.

Όπως ανέφεραν τότε οι Financial Times , τα ταμεία πωλούσαν μετοχές και ομόλογα ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει μέσα από ένα προγραμμα διάσωσης. 

Τα περισσότερα από τα 5.200 συστήματα καθορισμένων παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν παράγωγα για να αντισταθμίσουν τις κινήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία ωστόσο απαιτούν την προσθήκη χρηματικών εξασφαλίσεων ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, BBC, Financial Times