Γιατί κιτρινίζει η διάφανη θήκη του κινητού και πώς θα την κάνουμε και πάλι σαν καινούργια

Όχι μόνο μια, αλλά τρεις σούπερ αποτελεσματικές μέθοδοι.
Open Image Modal
Getty Images
.

Αρκετοί από εμάς που χρησιμοποιούμε έξυπνα τηλέφωνα, προκειμένου να προστατέψουμε τη συσκευή μας, επιλέγουμε τη χαρακτηριστική διάφανη πλαστική θήκη. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος θήκης κυκλοφορεί για τα περισσότερα μοντέλα κινητών, ενώ είναι συνήθως ο πιο οικονομικός.

Όταν την πρωτοεφαρμόζουμε στη συσκευή, η θήκη μας είναι εντελώς διαφανής και δεν αλλοιώνει ούτε στο ελάχιστο το αρχικό χρώμα του κινητού. Ωστόσο, ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι σταδιακά, το διαφανές της θήκης μας δίνει τη θέση του σε ένα θολό κίτρινο.

Στην πραγματικότητα όμως, το πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των συγκεκριμένων θηκών είναι από την αρχή κιτρινωπό. Απλώς οι κατασκευαστές προσθέτουν μια μπλε απόχρωση, που το κάνει τελικά να μοιάζει διαφανές.

Σιγά-σιγά όμως, η μπλε απόχρωση φθείρεται και αφήνει το αρχικό χρώμα να βγει στην επιφάνεια. Αυτό προκύπτει κυρίως όταν η θήκη εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία ή έρχεται σε επαφή με τον ιδρώτα και τα φυσικά έλαια που διαχέονται από το ανθρώπινο σώμα.

Κι όμως, μπορούμε να μετατρέψουμε και πάλι την κιτρινισμένη θήκη μας στο 100% διαφανές κάλυμμα που συνήθιζε να είναι προτού την εφαρμόσουμε στη συσκευή μας.

Πώς μια διάφανη θήκη καταλήγει κίτρινη;

Οι περισσότερες διάφανες θήκες κατασκευάζονται από σιλικόνη, ακρυλική ή θερμοπλαστική πολυουρεθάνη. Και τα τρία υλικά είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, που θέλοντας και μη, προκύπτουν από την πολύωρη χρήση του smartphone.

Ωστόσο, πρόκειται για υλικά που κιτρινίζουν στο φως του ήλιου, εξαιτίας μιας αντίδρασης οξείδωσης που προκαλείται όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παρόμοια είναι και η αντίδραση που προκύπτει όταν έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα και τα διάφορα έλαια που παράγει το ανθρώπινο σώμα.

Πώς θα κάνουμε μια θήκη που έχει κιτρινίσει να φαίνεται σαν καινούργια

Η λύση είναι τόσο απλή και προσιτή. Ανακατεύουμε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων με ζεστό νερό και τρίβουμε τη θήκη με μια οδοντόβουρτσα. Φροντίζουμε να εισχωρήσουμε σε όλες τις μικροσκοπικές εγκοπές της θήκης.

Έπειτα ξεπλένουμε τη θήκη και τη στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί. Στη συνέχεια την αφήνουμε να στραγγίξει για περίπου μία ώρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή ακόμη μία με δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Ακόμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα. Απλώς σε αυτή την περίπτωση αλείφουμε τη σόδα στη θήκη ενώ είναι στεγνή. Στη συνέχεια τρίβουμε με βρεγμένη οδοντόβουρτσα. Μόλις τελειώσουμε, ξεπλένουμε τη θήκη και στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί. Τέλος, αφήνουμε τη θήκη μας να στεγνώσει πολύ καλά, προτού την εφαρμόσουμε και πάλι στη συσκευή μας.

Άλλες μέθοδοι

Γεμίζουμε με οινόπνευμα ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζουμε τη θήκη μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα.

Έπειτα παίρνουμε ένα μαλακό στεγνό πανί, προκειμένου να αφαιρέσουμε το αλκοόλ. Φυσικά αφήνουμε τη θήκη μας να στεγνώσει καλά, για περίπου μία ώρα.

Μια άλλη πρακτική που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και είναι γνωστή ως «συνταγή της γιαγιάς», προτείνει ένα μείγμα μαγειρικής σόδας, χυμού λεμονιού και ξιδιού.

Πρώτα ανακατεύουμε τε τη σόδα και το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε το μείγμα στη θήκη, και στη συνέχεια βυθίζουμε τη θήκη σε ένα μπολ με ξύδι, για περίπου μία ώρα. Έπειτα ξεπλένουμε τη θήκη και την αφήνουμε να στεγνώσει

Με πληροφορίες από dailymail .