Γιατί μερικοί άνθρωποι παραμιλούν στον ύπνο τους

Και πώς ερμηνεύουν οι ειδικοί αυτή την συμπεριφορά.
Open Image Modal
fizkes via Getty Images
Γιατί μερικοί άνθρωποι παραμιλούν στον ύπνο τους

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαταραχές στον ύπνο: μερικοί υπνοβατούν, ξυπνούν πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας ή ακόμα παραμιλούν ενώ κοιμούνται. Το τελευταίο αποτελεί συχνό φαινόμενο και μπορεί να συνδεθεί με την έντονη καθημερινότητα. Ομως τι σημαίνει το παραμιλητό στον ύπνο; 

Το παραμιλητό είναι ακριβώς αυτό: η φωνή που βγάζουμε όταν κοιμόμαστε, εξηγεί στον ιστότοπο Mic ο Ντείβιντ Νιουμπάουερ, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Τζον Χόπκινς. «Αυτός που μιλάει στον ύπνο του, συνήθως δεν γνωρίζει ότι το κάνει». Η ομιλία διαρκεί συχνά για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι ένα λεπτό. Μερικές φορές αυτά που λέμε έχουν νόημα, άλλες όχι. Ο Νιούμπαουερ εξηγεί ότι περίπου τα δυο τρίτα των ανθρώπων έχουν παραμιλήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους. 

Τα καλά νέα είναι, πέρα από το γεγονός ότι το παραμιλητό είναι λίγο ντροπιαστικό, ότι η ομιλία στον ύπνο είναι μια καλοήθης κατάσταση, λέει ο Ραφαέλ Πελάγιο, ειδικός σε θέματα ύπνου, στην ιατρική μονάδα του Στάνφορντ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ομιλία στον ύπνο εμπίπτει σε μια ευρεία κατηγορία μη φυσιολογικών κινήσεων ή ενεργειών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή ως παρασιμίες, λέει ο Μάθιου Σκαρφ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Ράτζερς Ρόμπερτ Γουντ Τζονσον και διευθυντής στο κέντρο ύπνου RWJ. Το παραμιλητό μπορεί να κυμαίνεται από ήπια φωνητικά μέχρι περίπλοκες συμπεριφορές. Κι ενώ η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι αβλαβής, οι φωνές και κυρίως οι εκφράσεις όπως: ”Γιατί με κυνηγάς;” και οι κλωτσιές, θα μπορούσαν να υποδείξουν μια σπάνια μορφή παραϋπνίας που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο (REM sleep behavior disorder) και στην οποία συχνά παρατηρούνται βίαιες συμπεριφορές που προκύπτουν από τα έντονα όνειρα.

Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό, πιστεύεται ότι οι παρασιμίες σχετίζονται με το πώς κάποια μέρη του εγκεφάλου παραμένουν ξύπνια μόλις κοιμηθούμε, ακόμα και όταν τα περισσότερα κοιμούνται (όπως φαίνεται στην χαλάρωση των μυών μας, για παράδειγμα). «Η ομιλία στον ύπνο είναι μια πολύ κοινή εκδήλωση αυτού του γεγονότος», εξηγεί ο Σκαρφ.

Η ομιλία στον ύπνο προκύπτει από τον ύπνο του σταδίου 3, δηλαδή όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται βαθιά, δεν βλέπει όνειρα, κοιμάται πιο ελαφριά και καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο πιθανό να το βιώσουμε σε παιδική ηλικία. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί το παραμιλητό προκύπτει κατά τη διάρκεια του σταδίου 3 του ύπνου, όμως ίσως να σχετίζεται με το «πόσες διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν πολύ καλά η μια με την άλλη» κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, λέει ο Σκαρφ. 

Ισως να έχουμε γενετική προδιάθεση σε αυτό το φαινόμενο, από τη στιγμή που μπορεί να μεταφερθεί σε μέλη της οικογένειας, λέει ο Νιουμπάουερ. Το στρες και το άγχος είναι πολύ πιθανόν να μας κάνουν να μιλήσουμε στον ύπνο μας, καθώς μπορεί να τον αναστατώσει. Ομως το τι ακριβώς επηρεάζει το περιεχόμενο της ομιλίας μας - είτε ρωτάμε για το χαμένο ηλεκτρονικό κομπιουτεράκι ή λέμε ασυναρτησίες - παραμένει ασαφές, λέει ο Σκαρφ. «Κατά ένα μεγάλο μέρος, δεν είναι κατανοητό τι σημαίνουν αυτές οι ομιλίες ή από πού προέρχονται».

 

Πηγή: Mic