Γιατί μπορεί να αισθανόμαστε κουρασμένοι ενώ πίνουμε καφέ

Η προτεραιότητα στον ύπνο, την άσκηση και τη διαχείριση του στρες θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την ενέργειά μας με φυσικό τρόπο
Open Image Modal
FluxFactory via Getty Images

Ο καφές είναι ευρέως γνωστός για τα διεγερτικά του αποτελέσματα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.

Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, ο καφές μπορεί παραδόξως να οδηγήσει σε αισθήματα υπνηλίας παρά σε εγρήγορση που προκαλείται από την ανάπτυξη ενός φαινομένου ανοχής.

Η επιστήμη της καφεΐνης: Πώς λειτουργεί συνήθως

Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ένωση με άμεσες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).  Λειτουργεί κυρίως ως ανταγωνιστής αδενοσίνης αναστέλλοντας τους υποδοχείς αδενοσίνης, οι οποίοι προάγουν τον ύπνο και τη χαλάρωση επιβραδύνοντας τη νευρική δραστηριότητα. 

Όταν η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης, προάγει την απελευθέρωση διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, ενώ επίσης αναστέλλει την έκκριση ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών όπως το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). 

Η ανασταλτική του δράση στους υποδοχείς αδενοσίνης οφείλεται στις δομικές του ομοιότητες με την αδενοσίνη.  Αντί να επιβραδύνει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, εμποδίζει την ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων, αποφεύγοντας έτσι τα σήματα που προκαλούν υπνηλία και οδηγούν σε αυξημένη εγρήγορση και εγρήγορση. 

Εκτός από τον αποκλεισμό της αδενοσίνης, η καφεΐνη επηρεάζει επίσης τους σκελετικούς μύες και τους λιπώδεις ιστούς αναστέλλοντας τα ένζυμα της φωσφοδιεστεράσης.  

Αυτή η αναστολή προάγει τη λιπόλυση ενεργοποιώντας τις ορμονοευαίσθητες λιπάσες, οδηγώντας στην απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Αυτές οι ουσίες δρουν ως καύσιμα στους σκελετικούς μύες, εξοικονομώντας τη χρήση μυϊκού γλυκογόνου (αποθήκευση γλυκόζης στο ήπαρ). 

Η φυσιολογική επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης είναι μια κατάσταση εγρήγορσης που βοηθά τον καταναλωτή να μένει ξύπνιος σε περιόδους κούρασης.

Αυτό μπορεί να προωθήσει έναν κύκλο στον οποίο χρειάζεται περισσότερη καφεΐνη για να διατηρηθεί η εγρήγορση και η αποχή από την καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κόπωση.

Γιατί μερικοί άνθρωποι νιώθουν υπνηλία μετά την κατανάλωση καφέ

Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, μειώνοντας τις επιπτώσεις της στην εγρήγορση και την εγρήγορση. Δύο κύριοι μηχανισμοί μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την ανοχή: αυξημένη έκφραση των υποδοχέων αδενοσίνης και αυξημένα επίπεδα αδενοσίνης στον εγκέφαλο. 

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στη χρόνια πρόσληψη καφεΐνης αυξάνοντας τον αριθμό των υποδοχέων αδενοσίνης.  Αυτό επιτρέπει σε περισσότερη αδενοσίνη να δεσμεύεται, εξουδετερώνοντας την ανασταλτική δράση της καφεΐνης και μειώνοντας τον διεγερτικό της αντίκτυπο. 

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αδενοσίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη συγκέντρωση αδενοσίνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει όλους τους υποδοχείς, μειώνοντας τα αποτελέσματά της. 

Η επίδραση της καφεΐνης στα συστήματα GABAergic μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη ανοχής.  Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να καταστείλει τη GABAergic σηματοδότηση, αυξάνοντας δυνητικά τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης.  Αντίθετα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προάγει την απελευθέρωση GABA, δυνητικά έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της GABAergic δραστηριότητας κανονικοποιείται υπό συνθήκες ανοχής στην καφεΐνη.  Αυτό υποδηλώνει ότι οι δόσεις καφεΐνης και η διάρκεια της θεραπείας παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της σηματοδότησης GABAergic και η βελτιστοποίηση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε ενδεχομένως να ρυθμίσει τη δραστηριότητα του συστήματος GABAergic. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα σε αυτό το θέμα είναι ασαφής, ειδικά στους ανθρώπους, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν σαφή αποτελέσματα ανοχής από άλλες.  Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην εγγενή ανοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μελέτη της επίκτητης ανοχής στην καφεΐνη. 

Μεταβολισμός καφεΐνης και ατομικές διαφορές

Μετά την κατάποση, η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα, με 99% πρόσληψη μέσα στα πρώτα 45 λεπτά μετά την κατάποση.  Συνδέεται με τις πρωτεΐνες του πλάσματος και τις κατανέμει σε όλο το σώμα, διασχίζοντας ακόμη και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.  Μεταβολίζεται στο ήπαρ από το κυτόχρωμα P4501A2 και μετατρέπεται σε παραξανθίνη, τον κύριο μεταβολίτη που εμπλέκεται στις φαρμακολογικές επιδράσεις της καφεΐνης. 

Ιδιαίτερα, ο μεταβολισμός της καφεΐνης μπορεί να επηρεαστεί από τη συμπεριφορά των καταναλωτών (π.χ. κάπνισμα και από του στόματος χρήση αντισυλληπτικών) και γενετικούς παράγοντες, προκαλώντας διαφορές μεταξύ των ατόμων, με κάποιους να βιώνουν υπνηλία παρά τις διεγερτικές της ιδιότητες. 

Οι γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει τα άτομα. Παραλλαγές κοντά στα γονίδια ABCG2, AHR, POR και CYP1A2 επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει την καφεΐνη, επηρεάζοντας την κάθαρση και τη συνολική απόκρισή της. 

Οι πολυμορφισμοί σε γονίδια όπως το PER3 και το COMT έχουν συνδεθεί με μεμονωμένες διαφορές στις επιδράσεις της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου.  Παραλλαγές στα γονίδια των υποδοχέων αδενοσίνης, όπως ο υποδοχέας Α2Α, παίζουν επίσης ρόλο στη μεσολάβηση των επιδράσεων διέγερσης της καφεΐνης, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι γενετικές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει την εγρήγορση και την υπνηλία.  

Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, μειώνοντας τα διεγερτικά της αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων αδενοσίνης για να εξουδετερώσει την ανασταλτική δράση της καφεΐνης, μειώνοντας την επίδρασή της στην εγρήγορση και την εγρήγορση. 

Η ανοχή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, επηρεάζοντας την πνευματική εγρήγορση και την απόδοση και μπορεί να απαιτεί αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.  Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η ανοχή. 

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπνηλία μετά τον καφέ

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διουρητικό που ενισχύει την παραγωγή ούρων και δυνητικά οδηγεί σε αφυδάτωση εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού. Αυτή η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση και ζάλη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο καφές είναι περισσότερο από 95% νερό, τα διουρητικά του αποτελέσματα είναι συνήθως ανεπαρκή για να προκαλέσουν αφυδάτωση εκτός εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Ο καφές μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με πρόσθετα σάκχαρα, οδηγώντας σε πτώση του σακχάρου που χαρακτηρίζεται από μια αρχική απότομη αύξηση που ακολουθείται από ταχεία πτώση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας κόπωση και λήθαργο.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 των επιδράσεων της καφεΐνης στον μεταβολισμό της γλυκόζης αποκάλυψε αποκλίσεις μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδράσεων. Η οξεία κατανάλωση αύξησε την περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) της γλυκόζης, ενώ η μακροχρόνια χρήση μείωσε την AUC της γλυκόζης και αύξησε την AUC της ινσουλίνης, υποδηλώνοντας βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης. 

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 , συμβάλλοντας στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και στην κόπωση. 

Ο χρόνος κατανάλωσης καφέ έχει επίσης σημασία. Η κατανάλωση του κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου, οδηγώντας σε κούραση την επόμενη μέρα.  Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, αποτρέποντας αρχικά την υπνηλία, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια αναπήδηση της υπνηλίας μόλις υποχωρήσει. 

Τι να κάνετε αν ο καφές σας κάνει να νυστάζετε

Η αποτελεσματική διαχείριση της καφεΐνης περιλαμβάνει την κατανόηση των προσωπικών καταναλωτικών συνηθειών και την ανταπόκριση του οργανισμού.  Η τακτική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή.  Για να αντιμετωπιστεί αυτό, τα άτομα μπορούν να μειώσουν σταδιακά την κατανάλωση ή να την καταναλώνουν λιγότερο συχνά. 

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ατομική ανοχή και οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία κατά την προσαρμογή της πρόσληψης.  Η σταδιακή μείωση βοηθά στην αποφυγή συμπτωμάτων στέρησης. Μικρότερες, συχνότερες δόσεις που καταναλώνονται νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη. 

Οι άνθρωποι θα πρέπει να εξερευνήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως αφεψήματα από βότανα, τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ποτά. Εάν η αποτελεσματικότητα της καφεΐνης μειώνεται, αυτό οφείλεται στην αυξημένη ανοχή.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προτεραιότητα στον ύπνο, την άσκηση και τη διαχείριση του στρες θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την ενέργεια φυσικά. 

Πηγή: News-Medical