Γιατί ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ έλαβε την ιρλανδική υπηκοότητα πριν πεθάνει

Τι αποκάλυψε ο γιος του στο BBC.
Open Image Modal
Τζον Λε Καρέ
Stefania D'AlessandroWireImage

Ο Τζον Λε Καρέ ήταν τόσο απογοητευμένος με την σύγχρονη Βρετανία και το Brexit, ώστε φρόντισε να εξασφαλίσει την ιρλανδική υπηκοότητα προτού πεθάνει, δήλωσε ο γιος του Νίκολας στο BBC.

Ο Βρετανός συγγραφέας (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ντέιβιντ Κόρνγουελ), εναργής παρατηρητής του κόσμου από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας, που ανήγαγε το κατασκοπικό μυθιστόρημα σε υψηλή λογοτεχνία, αναζήτησε τις ιρλανδικές του ρίζες και πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα ένα χρόνο προτού φύγει από τη ζωή σε ηλικία 89 του χρόνια.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Writer and His Country», το οποίο θα μεταδοθεί από το BBC Radio 4, το Σάββατο 3 Απριλίου, ο γιος του Νίκολας θυμάται μεταξύ άλλων: «Στα τελευταία του γενέθλια, του έδωσα μια ιρλανδική σημαία, και έτσι μια από τις τελευταίες φωτογραφίες που έχω από εκείνον είναι να κάθεται χαμογελαστός, τυλιγμένος με μία ιρλανδική σημαία. Πέθανε Ιρλανδός», κατέληξε ο Νίκολας. 

Για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τζον Λε Καρέ δεν μασούσε τα λόγια του και παρέβαλλε το Brexit με την κρίση του Σουέζ το 1956 που επισφράγισε την αποκαθήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιας δύναμης.

«Είναι χωρίς αμφιβολία ή μεγαλύτερη καταστροφή και η μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχει διαπράξει η σύγχρονη Βρετανία από την επέμβαση στο Σουέζ», έλεγε. «Κανείς άλλος δεν έχει την ευθύνη από τους ίδιους τους Βρετανούς, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Ευρωπαίοι».

«Για μένα, η ιδέα ότι αυτήν την στιγμή πρέπει να φαντασθούμε ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την πρόσβαση στην μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά είναι τρομακτική», έλεγε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Irish Times