Γιατί οι Αυστραλοί εγκαταλείπουν μαζικά τα κατοικίδια τους

«Πολλοί στερούνται οι ίδιοι φαγητό για να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα για τα κατοικίδια ζώα τους, και τελικά φτάνουν να τα αποχωρίστούν.»
Open Image Modal
Φωτογραφίαμαρχείου.
juanma hache via Getty Images

«H μέρα που οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να ταΐσουν τα ζώα τους ή τα παιδιά τους είναι πολύ θλιβερή. Για μερικούς ανθρώπους, δυστυχώς, έχει φτάσει.»

Η Σούζαν Ταλέφσκι το ξέρει καλά αυτό. Το καταφύγιο ζώων της, Lost Dogs’ Home, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας φροντίζει εκατοντάδες οικόσιτα ζώα - και ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ένας από τους νεότερους επισκέπτες του καταφυγίου είναι ο τετράχρονος Χάρκοουλ, ένας ναπολιτάνικος μαντρόσκυλος 63 κιλών. Τον εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του που είπαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά ένα κατοικίδιο.

Και δεν είναι οι μόνοι στους αγώνες τους. Το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία ανεβάζουν την τιμή των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που τρώμε που πλεόν κοστίζουν περισσότερο - οι τιμές για τις τροφές για κατοικίδια και άλλα προϊόντα για οικόσιτα ζώα έχουν επίσης εκτιναχθεί.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η φιλοζωική οργάνωση Canberra Pet Rescue ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να παρέχει στους οικονομικά «στενεμένους» ιδιοκτήτες τροφή για κατοικίδια και άλλα απαραίτητα.

Πάνω από δύο χρόνια μετά, η ιδρύτριά του Αμάντα Ντόελ δήλωσε στο BBC ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν βοήθεια. Η κυρία Ντόελ είπε επίσης πως έχει λάβει περισσότερα αιτήματα από άτομα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους.

Μια πρόσφατη άφιξη είναι μια 11χρονη γάτα τάμπι (με ραβδώσεις), η Λιλού. Η ιδιοκτήτριά της έχασε τη δουλειά και το σπίτι της, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει.

Πραγματικά προσπάθησε. Έκλαιγε, ήταν πραγματικά αναστατωμένη γι ’αυτό», είπε η Ντόελ. «Πάλευε με την έλλειψη στέγης, οπότε δεν είχε τρόπο να κρατήσει τη γάτα».

Κατακλυσμένη από αιτήματα και αυξανόμενα κόστη, η Ντόελ ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία της, αλλά λέει ότι αναγκάστηκε να απομακρύνει ορισμένα ζώα.

«Είναι απολύτως αδύνατον. Η κατάσταση στα καταφύγια είναι ασφυκτική Οι πιέσεις στο κόστος ζωής είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Οι άνθρωποι έχουν επίσης δεύτερες σκέψεις για τα κατοικίδια που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.» Η εγκατάλειψη ενός κατοικίδιου είναι αδίκημα στην Αυστραλία. 

Ομως η οικονομική πίεση «ωθεί τους ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις», λέει η Ρεμπέκα Λίνιγκεν από το Four Paws Australia. «Όχι μόνο αυξάνονται τα ποσοστά παράδοσης ζώων, αλλά ορισμένα καταφύγια σε όλη την Αυστραλία αναφέρουν επίσης ότι τα ποσοστά υιοθεσίας έχουν μειωθεί από το 2021», είπε στο BBC.

«Πρόκειται για μια κρίση στην καλή διαβίωση των ζώων συντροφιάς για το έθνος μας, με πραγματικούς φόβους ότι τα ζώα - αν θεωρηθούν οικονομική επιβάρυνση- θα εγκαταλειφθούν στους δρόμους για να τα βγάλουν πέρα [οι ιδιοκτήτες τους]».

 Ένα διεθνές πρόβλημα

Τα συστατικά των τροφών για κατοικίδια περιλαμβάνουν κρέας, δημητριακά και μικροθρεπτικά συστατικά - όλα αυτά έχουν γίνει πιο ακριβά τους τελευταίους μήνες. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το κόστος των τροφών για κατοικίδια είναι αυξημένο κατά 10,3% στις ΗΠΑ, 8,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί ήταν επίσης ανάμεσα στους λαούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά τα κατοικίδια τους μετα την πανδημία λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Οι ομάδες διάσωσης ζώων σε άλλες χώρες βλέπουν επίσης άλμα στον αριθμό των ζώων που μεταφέρονται στα καταφύγιά τους, καθώς τα οικονομικά των νοικοκυριών συμπιέζονται.

«Πολλοί λένε στις ομάδες μας πώς στερούνται οι ίδιοι φαγητό για να μπορούν να αντέξουν οικονομικά την τροφή και τη φροντίδα των κτηνιάτρων για τα κατοικίδια ζώα τους, και τελικά φτάνουν να πάρουν τη θλιβερή απόφαση να αποχωριστούν τον αγαπημένο τους σύντροφο», λέει η Άλισον Τζόουνς της Blue Cross, εταιρείας που διευθύνει τράπεζες τροφίμων και νοσοκομεία ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους και τα κατοικίδιά τους μαζί, αλλά δυστυχώς βλέπουμε περισσότερα ζώα να έρχονται στη φροντίδα μας», προσθέτει.

«Μαζί με την αντίληψη ότι οι τροφές για κατοικίδια μπορεί να θεωρούνται λιγότερο κρίσιμες σε σύγκριση με τις καταναλωτικές τροφές, οι τιμές για τις τροφές για κατοικίδια ενδέχεται να μην πέσουν σύντομα», λέει ο καθηγητής Γουίλιαμ Τσεν από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

Πίσω στην Αυστραλία, ο Χάρκοουλ εξακολουθεί να περιμένει το παντοτινό του σπίτι. «Τα αγαπημένα του χόμπι είναι να ακολουθεί τους ανθρώπους του τριγύρω, να παίζει μπάλα και αράζει στον καναπέ», λέει η κ. Ταλέβσκι.

«Τώρα βρίσκεται σε ανάδοχο σπίτι και περιμένει κάποια χειρουργική επέμβαση πριν είναι έτοιμος για υιοθεσία», προσθέτει.


Με πληροφορίες από bbc.com