Γιατί οι Νιγηριανοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος τους πέθανε και τους κυβερνά ένας κλώνος;

«Αλήθεια είμαι εγώ, σας διαβεβαιώ!», λέει ο «αληθινός» πρόεδρος
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στη Νιγηρία εδώ και μήνες κυκλοφορεί μια περίεργη φήμη. Διακινείται στα social media, αναπαράγεται από την αντιπολίτευση, συζητιέται στα καφενεία. Η φήμη αυτή θέλει τον πρόεδρο της χώρας Muhammadu Buhari να έχει πεθάνει και να έχει καταλάβει την εξουσία ένας...κλώνος του και μάλιστα Σουδανός, με το όνομα Jubril. 

Αν και ουδείς εξ όσων διακινούν αυτές τις φήμες δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη, τα video που έχουν αναρτηθεί στο YouTube και στο Facebook τα έχουν δει χιλιάδες χρήστες. Και όπως φαίνεται πολλοί έχουν πειστεί πως τους κυβερνά ένας απατεώνας. 

Ο πραγματικός πρόεδρος τώρα, ο οποίος (μάλλον) δεν πέθανε και (μάλλον) δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον που του μοιάζει, αναγκάστηκε προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτές τις φήμες, να δώσει συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας «Αλήθεια είμαι εγώ, σας διαβεβαιώ! Σύντομα θα γιορτάσω τα 76α γενέθλιε μου και παραμένω δυνατός». 

Βέβαια οι δηλώσεις έγιναν από την Πολωνία, όπου μετέβη για να μετάσχει σε ένα συνέδριο, κάτι που ίσως να ενίσχυσε τις φήμες. 

Πώς ξεκίνησαν όμως αυτές φήμες και από ποιόν/ποιούς;

Σαφής απάντηση δεν υπάρχει αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο, όπως γράφει ο Guardian, είναι πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Buhari αναγκάστηκε να παραμείνει για πέντε μήνες στη Βρετανία προκειμένου να κάνει θεραπεία για «μια σοβαρή ασθένεια». Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες φήμες ότι έχει πεθάνει και όταν τελικά επέστρεψε και μπήκε ξανά στην κούρσα για την επανεκλογή του στο αξίωμα, φούντωσαν και οι φήμες για την «αντικατάστασή» του από έναν σουδανό κλώνο.

Tο βίντεο στο οποίο o πρόεδρος εμφανίζεται να σχολιάζει για πρώτη φορά μετά από μήνες, τις «ανυπόστατες» όπως λέει φήμες, έχει αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο Twitter με τους 1,7εκατ και έχει συγκεντρώσει αναρίθμητα σχόλια.

Το κατά πόσο βέβαια κάποιοι πείστηκαν ή συνεχίζουν να πιστεύουν πως οι δηλώσεις έγιναν από τον...κλώνο του νεκρού προέδρου, δεν το γνωρίζουμε.

Πηγή: Guardian