Γιατί οι Τούρκοι πιέζουν για ένταξη της ΠΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ. Προβληματισμός σε ΕΕ και Γερμανία

Ο προβληματισμός σε Ευρώπη και Γερμανία
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Προβληματισμό αλλά και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, η διαφαινόμενη ένθερμη στήριξη της Τουρκίας στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας, στο γενικότερη στρατηγική της για αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια.

Το τουρκικό σχέδιο άλλωστε διαφάνηκε και από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Σκόπια (18 – 6 – 2017), η Τουρκία υποσχέθηκε την απόλυτη υποστήριξή της για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσουγλου, την περασμένη Πέμπτη (21/12), όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάιεφ για τις δυνατότητες προώθησης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. «Μετά την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, η πΓΔΜ εισήλθε σε μια περίοδο σταθερότητας και αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Cavusoglu, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη στήριξη της χώρας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η πΓΔΜ θα αποκτήσει σύντομα μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ και επαινεί τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης για το σεβασμό όλων των εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα.
Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ζάιεφ για την παρουσία του σε τελετή για την Ημέρα της Τουρκικής Γλωσσικής Εκπαίδευσης και τις εθνικές εορτές της τουρκικής κοινότητας στη Μακεδονία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου

 Η τακτική που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια η Αγκυρα , έχει ως αφετηρία την υπονόμευση των σχέσεων της FYROM με την Ελλάδα.

Σε διπλωματικό επίπεδο:

-Η Τουρκία αναγνώρισε την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» στις 8 – 2- 1992, ενώ παρέχει συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για την ονομασία.

-Ο ρόλος της Τουρκίας στα Σκόπια φαίνεται να αναβαθμίζεται συνεχώς, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα, τα τελευταία χρόνια. Η τουρκική οικονομική παρουσία αυξάνεται. Η Τουρκία κατατατασσόταν προ ετών στην 6η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης επενδύσεων στα Σκόπια, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεών της (και Τράπεζες) δραστηριοποιείται στην γείτονα. Τώρα, η Τουρκία φέρεται να γίνεται ο 3ος μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια.

-Σημαντικό όχημα για την τουρκική «διείσδυση» είναι η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα στην πΓΔΜ. Κατά τα Σκόπια αριθμεί 80.000 (4% του συνολικού πληθυσμού – απογραφή 2001), και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονότητα και τους 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμένοι Σλάβοι). Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ζάεφ υπάρχει ένας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, προερχόμενος από την τουρκική μειονότητα. Η Αγκυρα παρέχει αφειδώς χρηματοδοτήσεις στη μειονότητα, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργανισμού Yunus Emre. Το ΤΙΚΑ έχει αναπτύξει εντυπωσιακή δραστηριότητα στα Σκόπια με κατασκευές σχολείων εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, συντήρηση οθωμανικών μνημείων και τεμένων, ανακαίνιση πτέρυγας Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε άπορους μαθητές τουρκικής, αλβανικής καταγωγής και Τορμπέσηδων, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα, κ.ο.κ.