Γιατί όσοι έχουν λογαριασμό Gmail θα έπρεπε να φτιάξουν και δεύτερο

Τι αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes
Open Image Modal
stockcam via Getty Images

Όσοι έχουν λογαριασμό Gmail καλύτερα να στήνουν και δεύτερο για λόγους ασφαλείας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes.

H Google εισάγει συνεχώς μέτρα ασφαλείας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, δεδομένου ότι οι λογαριασμοί Gmail στοχοποιούνται ευρέως από χάκερ – και, με 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες, γίνεται εύκολα κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι αυτό. Στην παρούσα φάση, διαδεδομένες είναι οι τεχνικές κλοπής cookies και «παράκαμψης» το two-factor authentication (2FA-bypass)- και για να προστατευτεί κάποιος από αυτό χρειάζεται μια αρκετά απλή πράξη προστασίας: Άνοιγμα ενός δεύτερου λογαριασμού Gmail και εισαγωγή ενός κανόνα για την προστασία των δεδομένων.

Η Google έχει εισάγει ασφαλή πρόσβαση με passkey (secure passkey sign-in access) ανά συσκευές και περιλαμβάνει προστασίες για ασφαλές browsing για τους χρήστες του Chrome. Ωστόσο οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους για την παράκαμψη αυτών των προστασιών, περιλαμβανομένων προηγμένων εργαλείων για παράκαμψη ακόμα και των αυστηρότερων διαδικασιών κρυπτογράφησης μέσω εφαρμογών που υπάρχουν για την αποτροπή κλοπής cookies.

Το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού Gmail δεν αποτρέπει ακριβώς τις κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεών τους, λειτουργώντας ως backup για πολύτιμες πληροφορίες που περιέχει το inbox του κύριου λογαριασμού του χρήστη. Για να γίνει όσο πιο ασφαλής γίνεται, ενδείκνυται η χρήση passkey συνδεδεμένου με διαφορετική συσκευή από ό,τι ο κύριος, ή two-factor authentication που χρησιμοποιεί εξειδικευμένη εφαρμογή δημιουργίας κωδικού αντί για τη γνωστή σε όλους αποστολή SMS στο ίδιο τηλέφωνο. Γενικότερα, προτείνεται η χρήση όσο πιο ξεχωριστών/ διαφορετικών στοιχείων γίνεται.

Αφού δημιουργηθεί ο λογαριασμός, πάτε στις ρυθμίσεις του κύριου λογαριασμού σας και δημιουργήστε έναν κανόνα forwarding (προώθηση) που στέλνει αντίγραφα όλων των email στον δεύτερο λογαριασμό, έτσι ώστε να έχετε backup εάν το email σας «χακαριστεί». Ακόμα και αν συμβεί το απευκταίο, πρόκειται για δύο διαφορετικούς λογαριασμούς- και το ότι τα email συνεχίζουν να σας έρχονται δεν σημαίνει ότι έχει παραβιαστεί και ο δεύτερος.