Περνάμε περισσότερο χρόνο στα σπίτια μας παρά ποτέ - και φαίνεται ότι είμαστε απεγνωσμένοι για συμβουλές σχετικά με την συντήρησή τους.
Το Tap to Tidy της Στέισι Σόλομον έγινε πολύ γρήγορα το βιβλίο που έκανε ταχύτερα από το καθένα τις περισσότερες πωλήσεις για το 2021 έχοντας πουλήσει περισσότερα από 100Κ αντίτυπα σε τρεις μέρες την ώρα που η Σόφι Χίντσκλιφ - με ανάλογο περιεχόμενο - ξεπερνούσε το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων ακολούθων στο Instagram.
(Παρόμοια) οι Gen-Zers στο TikTok, όπου οι συμβουλές για καθαριότητα έχουν την τιμητική τους, σαρώνουν. Την ίδια ώρα η αποτυχημένη γκουρού Μαρί Κόντο, βρέθηκε πρόσφατα στην κορυφή της λίστας των οικιακών influencers που θησαυρίζουν, με εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα 1,1 εκατομμυρίων λιρών (1.269.300 ευρώ).
Αν κοιτάξουμε αυτούς τους influencers ισόποσα με φθόνο κι απελπισία: Σας ακούω... Ας αφήσουμε στην άκρη τα σεμινάρια για το πώς να αφαιρέσουμε το φίλτρο στεγνωτηρίου, (διότι) εγώ ακόμα μαθαίνω την τέχνη του γεμίσματος του πλυντηρίου πιάτων αμέσως μετά το δείπνο. Ένα λαμπερό σπίτι θα ήταν υπέροχο, αλλά η τάξη φαίνεται να μην τα έχει καλά μαζί μου επί μονίμου βάσως. Γιατί;
Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά πιο διατεθειμένοι να είναι τακτοποιημένοι από άλλους, λέει η Βίκυ Ντελακουίλα, διευθύντρια εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Challenging Disorganisation της Νέας Υόρκης. Και προφανώς, μπορούμε να κατηγορήσουμε τους γονείς μας για τις, όχι πολύ παστρικές, συνήθειες μας.
«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο τακτικοί λόγω των δεξιοτήτων που έμαθαν ως παιδί ή ως ενήλικας για να παραμείνουν οργανωμένοι ή εάν μεγάλωσαν σε ένα οργανωμένο περιβάλλον», λέει η ίδια στην HuffPost UK. «Εάν υπάρχει αυτή η δεξιότητα, είναι ευκολότερο να συνεχίσουμε να παραμένουμε οργανωμένοι».
«Οι άνθρωποι που είναι” ακατάστατοι ”μπορεί να μην έχουν διδαχθεί δεξιότητες οργάνωσης, (ή) να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο πράγματα, ή να υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες που (να) εμποδίζουν τις οργανωτικές τους δεξιότητες όπως η ADHD».
Το πόσο ακατάστατοι ή τακτικοί νιώθουμε μπορεί επίσης να συσχετιστεί με την ψυχική μας υγεία. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τάξη ως ανακούφιση από το άγχος, ενώ για κάποιους άλλους η τάξη μπορεί να ξεχαστεί αν είναι στρεσαρισμένοι. Τα τραύματα της ζωής (όπως το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου), οι μεταβάσεις (όπως ο ερχομός μωρού) ή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσουν οπισθοδρόμηση ενός ατόμου.
Ο αντίκτυπος της «ακαταστασίας» μπορεί από μόνος του να συμβάλει στο άγχος και ακόμη και στην οικονομική απώλεια, προσθέτει η Ντελακουίλα, ειδικά εάν ξεχάσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς εγκαίρως ή να τους χάσουμε. Αλλά υπάρχουν καλά νέα: είναι δυνατόν σε ένα λεγόμενο ακατάστατο άτομο να κυριαρχήσει η τάξη - απλώς απαιτεί από εμάς να εργαστούμε στα βασικά.
«Οι εγκέφαλοι που έχουν εξασφαλίσει αρκετό ύπνο, διατροφή ή σωστή άσκηση μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων οργάνωσης», λέει η Ντελακουίλα, οπότε ας εργαστούμε για τον εαυτό μας προτού επιχειρήσουμε να καθαρίσουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας.
Τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η ADHD ή η κατάθλιψη μπορεί να έχουν χαμηλότερη ενέργεια και κίνητρο να τακτοποιήσουν, προσθέτει. Το να μιλήσουμε στο γιατρό μας για τυχόν σχετικά συμπτώματα μπορεί να κάνει καλό και σε εμάς - και το σπίτι μας.
Για όσους από εμάς θεωρούν την τάξη συνώνυμη με την βαρεμάρα, μαθαίνοντας ένα - δυο τρυκ για να το «κλέψουν», αυτό μπορεί να είναι η ευκολότερη λύση. Η προσωπική μου αγαπημένη συμβουλή είναι να βάζω ένα αντικείμενο πίσω στο σωστό μέρος κάθε φορά που φεύγω από ένα δωμάτιο. Σίγουρα, η απομάκρυνση των πραγμάτων, αμέσως, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική - αλλά αυτό λειτουργεί για όσους είναι αλλεργικοί στη λογική και διατηρούν ακαταστασία σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
Εάν αυτό δεν βοηθά, υπάρχουν τρόποι για να κυριαρχήσουμε στην τέχνη της τακτοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η «βασίλισσα της καθαριότητας», Λίνσεϊ Κρόμπι μοιράζεται γρήγορες συμβουλές στο νέο της βιβλίο - ιδανικό για όσους θέλουν ένα τακτοποιημένο σπίτι, αλλά δεν μπορούν να μπουν στον κόπο για να το πετύχουν.
Ακολουθεί η ρουτίνα των 15 λεπτών της Κρόμπι για να είναι εμφανίσιμο το μέρος μας (απλώς μην κοιτάτε πολύ κοντά). Μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από 15 λεπτά - ανάλογα με το πόσο προσεκτικοί είμαστε - αλλά ας το θεωρήσουμε το ως έναν γρήγορο τρόπο για να περιποιηθούμε το σπίτι μας.
Πώς να κάνουμε το σπίτι μας ευπαρουσίαστο γρήγορα:
- Οι καθαρές και καθαρές επιφάνειες κι η λιγότερη ακαταστασία σημαίνει λιγότερα μέσα και καθιστά τον καθαρισμό των επιφανειών με σπρέι προϊόντος πολύ πιο εύκολο.
- Ας ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα κι ας αφήσουμε τον καθαρό αέρα να βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν μυρωδιών.
- Ας χτυπήσουμε (για να φουσκώσουν) τα μαξιλάρια στον καναπέ και το υπνοδωμάτιο.
- Ας ψεκάσουμε με καθαριστικό μπάνιου την μπανιέρα, το ντους και το νεροχύτη κι ας το αφήσουμε να «καθίσει» εκεί για να λειτουργήσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια απλώς ας το ξεπλύνουμε κι ας το στεγνώσουμε με ένα καθαρό στεγνό πανί μικροϊνών, αυτό καθιστά τον καθαρισμό του μπάνιου πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Ενώ το προϊόν μουλιάζει, μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
- Ας βάλουμε ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια ας περάσουμε από τα σκληρά δάπεδα με μια επίπεδη σφουγγαρίστρα με μικροΐνες. Οι σφουγγαρίστρες με επίπεδη κεφαλή είναι πιο εύκολο να κάνουν την δουλειά καθώς ... διεισδύουν κατευθείαν σε αυτές τις ενοχλητικές γωνίες και κατά μήκος των σανίδων.
- Ας προσθέσουμε μερικές δεσμίδες από φρέσκα λουλούδια για να βάλουμε ένα ποπ χρώμα και μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Κι αν (παρ′ όλα αυτά) δεν μπορούμε πραγματικά να συμπλεύσουμε με έναν τακτοποιημένο χώρο; Ας μην ενοχληθούμε εάν είμαστε αρκετά χαρούμενοι στο δικό μας χώρο.
Ο ψυχολόγος δρ. Λέσλι Πρινς συνεργάτης της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, αμφισβητεί την εμμονή του (βρετανικού) έθνους με τον καθαρισμό και την τάξη - και λέει ότι δεν πρέπει να υποκλινόμαστε στην πίεση να έχουμε ένα ...παρθένο σπίτι. «Έχω τακτοποιήσει (τον χώρο μου) μέχρι κάποιο βαθμό, αλλά μόνο ως όσο ένιωθα », δήλωσε στην HuffPost. «Τακτοποιημένο σπίτι, τακτοποιημένο μυαλό; Τι γίνεται με το βρώμικο σπίτι, το ενδιαφέρον μυαλό; Ή το χαοτικό σπίτι, το περίπλοκο μυαλό; Δημιουργώ πράγματα, και αυτό χρειάζεται εργαλεία και υλικά, και αφήνει ένα χάος στη συνέχεια. Προτιμώ να είμαι δημιουργικός παρά καθαρός».