Γιατί πολλοί Γάλλοι δεν θέλουν τον Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ο.Α .- "Θα ήταν προσβολή"

Δεν πρόκειται για...γαλλικό σωβινισμό αλλά για μια σοβαρή υπόθεση που απασχολεί και κρατική υπηρεσία της χώρας. Αλλά πολλοί, που σπεύδουν να φωτογραφηθούν μαζί του, το ξεχνούν.
Open Image Modal
O Τομ Κρουζ χαιρετά θαυμαστές του ενώ παρακολουθεί αγώνες γυμναστικής στο Παρίσι όπου διεξάγονται οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Arturo Holmes via Getty Images

Ακτιβιστές κατά των αιρέσεων, στις οποίες περιλαμβάνουν και την σαηεντολογία- καταδικάζουν την φημολογούμενη εμφάνιση του ηθοποιού του Χόλιγουντ και γνωστού Σαϊεντολόγου, Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την Κυριακή.

Η παρουσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες πως ο σταρ του “Mission Impossible” αναμένεται θα λάβει μέλος στην τελετή.

Η είδηση, έχει εξοργίσει την γαλλική οργάνωση που υπερασπίζεται τα θύματα διαφόρων αιρέσεων.

″Το απλό γεγονός ότι μιλάμε για την παρουσία του είναι προσβολή για τα θύματα”, δήλωσε η Καθρίν Καζ, γαλλίαδα πρώην δικαστής που ηγείται της  UNADF. ″Είναι πραγματικά ένα κακό μήνυμα”.

Η Σαρλίν Ντελπόρ, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Caffes,  χαρακτήρισε μια πιθανή εμφάνιση του στην τελετή ως ”ντροπή”.

Ακτιβιστές κατά των αιρέσεων κατηγόρησαν τον σαηεντολόγο ηθοποιό (λέγεται πως είναι το Νο2 στην Εκκλησία της σαηεντολογίας) ότι πραγματοποιεί εκστρατεία προσηλυτισμού έξω από τους ολυμπιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Stade de France βόρεια του Παρισιού, το οποίο θα φιλοξενήσει την τελετή λήξης.

 

″Είναι πολύς κόσμος στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αναμφίβολα θα προσεγγίσουν σε πολλούς νέους, είμαι πολύ ανήσυχος” λέει η Ντελπόρ.

Το κίνημα της σαηεντολογία αυτοχαρακτηρίζεται ως θρησκεία, αλλά θεωρείται αίρεση στη Γαλλία.

Η Miviludes, μια γαλλική κυβερνητική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση αιρέσεων είπε ότι έλαβε αναφορές για διακίνηση φυλλαδίων κατά των ναρκωτικών που όμως σχετίζονται με τη σαηεντολογία και διανέμονται σε όλο το Παρίσι. 

Αν και τα φυλλάδια των 30 σελίδων δεν αναφέρουν ρητά την ”Εκκλησία της Σαϊεντολογίας”, η εκστρατεία συνδέεται με αυτήν μέσω ενός οργανισμού που υποστηρίζεται από το Foundation For a Drug-Free World. 

”Είναι μαριονέτες” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καζ . ″Αν δεν ξέρεις ποιοι είναι, μπορεί να υποκύψεις στις...υψηλές αξίες τους. Λένε ότι είναι εδώ για να βοηθήσουν τους τοξικομανείς, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν κατήχηση”. 

Η Miviludes είπε ότι τα φυλλάδια εμφανίστηκαν ακόμη και σε μερικά φαρμακεία του Παρισιού.

″Ανησυχούμε ότι μπορεί να πρόκειται για μια προσηλυτιστική προσέγγιση που δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη (της χρήσης ναρκωτικών)”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ντονατιέν Λε Βαγιάν. 

Open Image Modal
Daily News
Daily News

 

Μάλιστα, προειδοποίησε για τους ″κινδύνους ψυχολογικής αποσταθεροποίησης και υπέρογκων οικονομικών απαιτήσεων” αλλά και του χωρισμού των ανθρώπων από τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. 

Σημειώνεται πως πιστοί της Σαηντεολογίας συλληφθεί στο παρελθόν για απάτες στη Γαλλία ενώ συχνά όσοι εντάσσονται στην ”Εκκλησία” αποκόβονται από τους δικούς του εάν δεν αποδεχθούν να τους ακολουθήσουν. Ο ίδιος ο Κρουζ μάλιστα έχει αποξενωθεί πλήρως από την κόρη που απέκτησε με την επίσης ηθοποιό Κέιτι Χολς, και μάλιστα το κορίτσι άλλαξε και επώνυμο της. Επίσης, δικαστικά έγγραφα αναφέρεται πως η Χολμς είχε καταθέσει τη αίτηση διαζυγίου από τον Κρουζ  ″για να προστατεύσει τη Σούρι από τη Σαηεντολογία”.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας άνοιξε ένα κέντρο στο Saint-Denis, όπου βρίσκεται το Stade de France, τον Απρίλιο.

Open Image Modal
Εκκλησία της Σαηεντολογία στο Λος Άντζελες
via Associated Press

 

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας, η οποία ιδρύθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Λ. Ρον Χάμπαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 συγκαταλέγει μεταξύ των πιο προβεβλημένων μελών και τον Τζον Τραβόλτα αλλά και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες καθώς έχει την έδρα της όσο και την μεγαλύτερη απήχηση στο Χόλιγουντ και το Λος Άντζελες, όπου κατέχει μάλιστα και πολλά ακίνητα.

Ισχυρίζεται έχει 40.000 με 45.000 μελη στη Γαλλία, αλλά ένας ειδικός εκτίμησε ότι ο αριθμός ήταν πιθανότερο να είναι κάποιες εκατοντάδες.

Ο ιδρυτής της Σαϊνετολογίας Χάμπαρντ καταδικάστηκε ερήμην του σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για απάτη στη Γαλλία το 1978, σύμφωνα με το Miviludes. Δύο από τις κύριες δομές του κινήματος στη Γαλλία καταδικάστηκαν επίσης για απάτη και εκβιασμό το 2013. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ευρωπαίο επικεφαλής της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας για σχόλια.