Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερο μεταφορικό μέσο από το αεροπλάνο σε σχέση με την ταχύτητα και την άνεση. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορούμε να διασχίσουμε χιλιάδες μίλια.
Αλλά το να βρισκόμαστε σε έναν μεταλλικό σωλήνα στον ουρανό για παρατεταμένες περιόδους δεν είναι πάντα η πιο άνετη εμπειρία. Πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με μικρό χώρο, προβλήματα στο να κυκλοφορήσουμε εντός του αεροπλάνου, μικρόβια και άλλους παράγοντες που απέχουν πολύ από το ιδανικό.
Και μετά, φυσικά, υπάρχει το τρομερό πράγμα στο αυτί μας - αυτή η άβολη και μερικές φορές οδυνηρή πίεση (που αισθανόμαστε).
Παρακάτω, οι γιατροί αναλύουν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για θέματα που αντιμετωπίζουν τα αυτιά μας στο αεροπλάνο, πώς να τα αποτρέψουμε και τι πρέπει να κάνουμε εάν δεν υποχωρήσουν αφού φτάσουμε στο έδαφος.
Τι ακριβώς παθαίνουν τα αυτιά μας στο αεροπλάνο;
«Τα προβλήματα στο αυτί μας όταν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο είναι μια πάθηση που προκαλείται από την διαφορά στην πίεση του αέρα μεταξύ του εσωτερικού αυτιού και του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού», δηλώνει ο δρ. Τζον Γουάιτ, επικεφαλής ιατρός στο WebMD...
«Συμβαίνει συνήθως κατά την απογείωση ή την προσγείωση, προκαλώντας δυσφορία και πόνο στα αυτιά», συνεχίζει ο δρ. Γουάιτ. «Οι αλλαγές της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε ‘τέντωμα’ του τυμπάνου ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και σε ρήξη Αυτό προκαλεί πόνο, ο οποίος μπορεί να παρουσιαστεί καθώς τα αυτιά έχουν βουλώσει ή ξεβουλώσει».
Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως η συμφόρηση των κόλπων, η λοίμωξη του αναπνευστικού ή οι αλλεργίες. Μέρη του αυτιού δεν λειτουργούν το ίδιο καλά όταν έχουμε βουλωμένη μύτη, για παράδειγμα.
«Τα μικρά παιδιά περνούν πιο δύσκολα καθώς τα ”κανάλια” του αυτιού τους είναι πολύ μικρότερα», συμπληρώνει ο Γουάιτ.
Βασικά, ο πόνος ή η πίεση που νιώθουμε στο αυτί μας προέρχεται από την έλλειψη ισορροπίας της πίεσης του αέρα στο αυτί μας και της καμπίνας.
«Όταν το αεροπλάνο κατεβαίνει, η πίεση στην καμπίνα αυξάνεται», λέει ο δρ. Μπράντλεϊ Μπ. Μπλοκ, ωτορινολαρυγγολόγος χειρουργός κεφαλής και τραχήλου και οικοδεσπότης του podcast «Physician’s Guide to Doctoring». «Η πίεση στο μέσο αυτί μας - αυτός ο χώρος πίσω από το τύμπανο του αυτιού όπου βρίσκονται τα οστά του αυτιού μας - πρέπει επίσης να αυξηθεί, ώστε να είναι ίδια με την ατμόσφαιρα ή το περιβάλλον. Υπάρχει ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Αυτός είναι συνήθως κλειστός και πρέπει να τον ανοίξουμε για να μπει αέρας στο μέσο αυτί, ώστε η πίεση να είναι ίδια με την πίεση της καμπίνας του αεροπλάνου».
Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για το πρόβλημα του αυτιού στο αεροπλάνο;
«Οι τρόποι για να ανοίξουμε την ευσταχιανή σάλπιγγα περιλαμβάνουν την κατάποση, το χασμουρητό και το φύσημα της μύτης», λέει ο Μπλοκ. «Μερικές φορές συνιστώνται παστίλιες ή τσίχλες επειδή προκαλούν περισσότερη σιελόρροια, η οποία οδηγεί σε περισσότερη κατάποση».
Εάν το χασμουρητό, η κατάποση, το φύσημα της μύτης ή το μάσημα τσίχλας δεν βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης στα αυτιά μας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε.
«Ο ελιγμός Valsalva, όπου κάποιος τσιμπάει τη μύτη και φυσά απαλά κρατώντας το στόμα κλειστό, μπορεί επίσης να λειτουργήσει», συμπληρώνει ο ίδιος. «Τα αποσυμφορητικά ή τα ρινικά σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συμφόρησης, η οποία μπορεί να αλλάξει τη διαφορά πίεσης».
Πως μπορούμε να αποτρέψουμε το πρόβλημα στο αυτί κατά τη διάρκεια πτήσεων;
«Η πρόληψη περιλαμβάνει τη λήψη προφυλάξεων πριν και κατά τη διάρκεια των πτήσεων», σημειώνει ο Γουάιτ. «Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, κατανάλωση άφθονου νερού και αποχή από τον ύπνο κατά την απογείωση και την προσγείωση».
Εάν έχουμε βουλωμένη μύτη, η βελτίωση της ρινικής λειτουργίας είναι το κλειδί για τη βελτίωση της λειτουργίας των αυτιών.
«Αυτό γίνεται με τη λήψη ενός αποσυμφορητικού», συμπληρώνει ο δρ. Μπλοκ...
«Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψουμε το πρόβλημα στα αυτιά μας κατά τη διάρκεια των πτήσεων είναι να φοράμε ειδικές ωτοασπίδες κατά την κάθοδο», προσθέτει ο δρ. Μπλοκ. «Αυτές οι ωτοασπίδες έχουν ένα κεραμικό φίλτρο μέσα τους και επειδή το κεραμικό είναι πορώδες, επιτρέπει να ρέει λίγο αέρας, έτσι ώστε τα αυτιά να έχουν περισσότερο χρόνο για να εξισορροπήσουν την πίεση».
Βασικά, οι ωτοασπίδες βοηθούν επιβραδύνοντας την αλλαγή της πίεσης και δίνοντας στα αυτιά μας περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν.
Η κατάποση, το χασμουρητό και το απαλό φύσημα της μύτης όταν τα αυτιά αρχίζουν να βουλώνουν μπορεί να βοηθήσει το μέσο αυτί να παραμείνει στην ίδια πίεση με την καμπίνα του αεροπλάνου καθώς το αεροπλάνο κατεβαίνει», αναφέρει ακόμα ο ίδιος...
Εάν ο πόνος συνεχίζεται πολύ μετά την προσγείωση του αεροπλάνου ή έχουμε προβλήματα ακοής, ας αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια για να καθορίσουμε την καλύτερη πορεία δράσης.