Ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί υποθέτουν ότι τώρα μπορούν να καταργήσουν εντελώς τις μάσκες. Η λογική; Σίγουρα δεν μπορούν να προσβληθούν από τον Covid -19 ή να το μεταδώσουν, εάν είχαν λάβει το εμβόλιο; Λάθος.
Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, εξηγεί: «Το εμβόλιο δεν αποτρέπει όλες τις λοιμώξεις και μπορούμε να είμαστε μολυσματικοί ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μας με οποιοδήποτε από τα τρέχοντα εμβόλια. Επίσης, μπορούμε ακόμα να αρρωστήσουμε».
Αυτός και άλλοι επιστήμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου αφού εμβολιαστούν με την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Covid-19.
Να λοιπόν γιατί είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες (και μετά τον εμβολιασμό μας). Δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό ο εμβολιασμός σταματά την μόλυνση και την επακόλουθη μετάδοση ιών. Μελέτες έχουν δείξει κάποια μειωμένη μετάδοση μετά τον εμβολιασμό, αλλά (αυτό) δεν αρκεί για να υποθέσουμε ότι θα μας σταματήσει να μεταδίδουμε τον ιό εάν έχουμε προσβληθεί. Αφού κάνουμε το εμβόλιο, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να προσβληθούμε από τον ιό, να μην αναπτύξουμε συμπτώματα, αλλά να τον μεταδώσουμε σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί - που θα μπορούσε να αρρωστήσει πολύ.
Οι μάσκες προσώπου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μολυσμένα άτομα, λέει ο Λόρενς Γιάνγκ, καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Warwick. «Η χρήση μάσκας προσώπου μετά τον εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι σημαντική», συμπληρώνει. «Οι μάσκες προσώπου μπορεί να μας εμποδίσουν να μολυνθούμε - μπορούν να λειτουργήσουν ως φράγμα έναντι των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων και επίσης να διατηρήσουν την μύτη μας ζεστή και υγρή, η οποία επίσης αναστέλλει τη μόλυνση».
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται χρόνος για να μας προστατέψουν τα εμβόλια - ένας άλλος λόγος για τον οποίο η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας. Ο δρ Πήτερ Ινγκλις,συνταξιούχος σύμβουλος στον έλεγχο της μεταδοτικής νόσου και προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικής Δημόσιας Υγείας του BMA, εξηγεί: «Το επίπεδο της προστασίας ”χτίζεται” το λιγότερο τέσσερις με πέντε εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, και το λιγότερο μια εβδομάδα μετά την δεύτερη. Ετσι, μέχρι τότε δεν είμαστε τόσο καλά προστατευμένοι όσο θα είστε τελικά (στην συνέχεια).
... (Ακόμα κι όταν εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες), τα παιδιά θα παραμένουν ευπαθή στον ιό - εκτός εάν εγκριθεί σύντομα ένα εμβόλιο - όπως και εκείνοι που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη δεν μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο εκτός εάν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ενώ ορισμένοι που είναι ανοσοκατασταλμένοι κατάφεραν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά το σώμα τους δεν έχει δημιουργήσει απαραίτητα ισχυρή ανταπόκριση.
Επιπλέον, υπάρχει επίσης η ανησυχία για τη μετάλλαξη παραλλαγών του ιού, για τις οποίες ορισμένα εμβόλια ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά. Υπήρξε μια αύξηση στις περιπτώσεις της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής στο νότιο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία ο δρ Τζούλιαν Τανγκ, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, τονίζει την αναγκαιότητα να φοράμε μάσκες.
«Μία από τις ιδέες πίσω από τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, την κάλυψη, κ.λπ. είναι να μας προστατεύσει από την έκθεση σε παραλλαγές του ιού που διαφεύγουν των εμβολίων...», λέει.
Τα καλά νέα είναι ότι εάν οι άνθρωποι διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και την κάλυψή τους με μάσκα έως ότου εμβολιαστούν όλοι - ή οι περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό - το συνολικό ποσοστό αναπαραγωγής του ιού σε ολόκληρο τον πληθυσμό θα περιοριστεί αρκετά ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών που διαφεύγουν των εμβολίων, εξηγεί. Θα μειώσει επίσης την κυκλοφορία παραλλαγών όπως της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας που είναι ήδη εδώ.
«Η συνεχιζόμενη κοινωνική απομάκρυνση και η κάλυψη θα προστατεύσει όσους δεν έχουν ανταποκριθεί ή έχουν αρνηθεί το εμβόλιο», λέει, «ενώ περιμένουμε την μεγαλύτερη επίδραση του εμβολίου σε περισσότερο πληθυσμό ως στην καταστολή του ιού».
Στις ΗΠΑ, άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (με δύο δόσεις) μπορούν να αναμειχθούν, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους και χωρίς μάσκες, αρκεί να είναι καλά και να μην έχουν συμπτώματα. Ο δρ Ινγκλις λέει πώς, όταν ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εμβολιαστεί πλήρως, θα μπορούσαν να εισαχθούν (και στην Αγγλία) παρόμοιοι κανόνες.
Αλλά μέχρι να εισαχθούν παρόμοιοι κανόνες σε κάθε χώρα, ας φοράμε τις μάσκες μας.