Αν συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι και δεν υπήρξαν αλλαγές στη σύμβαση και αναστολή εργασίας, όπως έχει συμβεί σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και επομένως επιρροή στην οικονομία, τότε χρειάζεται να ζητήσουμε ένα ρεπό ώστε να αποστασιοποιηθούμε από τα καθημερινά καθήκοντα για λίγο.
Πότε λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα για μια παύση από τη δουλειά και πώς θα κάνουμε το ρεπό ευχάριστο;
Ας ακούσουμε πότε το σώμα «λέει» ότι χρειάζεται διάλειμμα
Το σώμα μας ίσως μας προειδοποιήσει ότι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα πριν η πληροφορία φτάσει στον εγκέφαλο. Οπότε ας παρατηρήσουμε και ας δώσουμε προσοχή στα σημάδια.
Η Σύνθια Πογκ, ιδρύτρια συμβουλευτικής εταιρείας που βοηθά τις μαύρες γυναίκες να κάνουν μετάβαση στην καριέρα τους, σημειώνει ότι οι κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν συνεχή κούραση, πόνο στο σώμα και πιο αργό ρυθμό στην επίτευξη των καθηκόντων. Ωστόσο, η Πογκ γνωρίζει ότι ο περισπασμός από τη δουλειά συμβαίνει ανεξάρτητα από την κούραση επειδή παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του κορονοϊού.
«Αν έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης του πότε αισθανόμαστε καλά και πότε όχι και νιώθουμε εξαντλημένοι, τότε χρειαζόμαστε ρεπό. Για μερικούς πιθανόν η μια ημέρα να μην είναι αρκετή, ίσως χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις πνευματικές και σωματικές ανάγκες για να φροντίσουμε τον εαυτό μας».
Το διάλειμμα σημαίνει ξεκούραση
Αν αναζητούμε αληθινές στιγμές ξεκούρασης, ας προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους διαδικτυακούς πειρασμούς. Η Πογκ προτείνει να αφαιρέσουμε το εταιρικό e-mail από το κινητό τηλέφωνο πριν ξεκινήσουν οι ολιγοήμερες διακοπές. Ερευνα των New York Times έδειξε ότι ακόμα και τα μικρά διαλείμματα από τη δουλειά μπορούν να σημειώσουν σημαντική διαφορά στην ενέργεια και γενικά την ευεξία μας.
Όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, είναι εντάξει να είμαστε αδρανείς. Μας κάνει καλό να αφήνουμε το μυαλό να περιηγηθεί σε καταστάσεις και ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Central Lancashire εξήγησαν ότι η ονειροπόληση μπορεί να ωθήσει τη δημιουργικότητα επειδή «οι φαινομενικά παράλογες ιδέες μπορούν να εξερευνηθούν και μέσα από αυτή την εξερεύνηση ίσως βρεθεί μια πιο κατάλληλη λύση σε πιθανά προβλήματα ή άλυτες καταστάσεις».
Επιπλέον, η ανάγνωση ενός βιβλίου που δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό, είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο διασκεδαστικές και αγχολυτικές δραστηριότητες.
Δεν χρειάζεται να είμαστε παραγωγικοί στο διάλειμμα
Το να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε είναι μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το ρεπό εν μέσω πανδημίας ώστε να παραμείνουμε παραγωγικοί. Αυτό που χρειάζεται είναι να ζούμε τη στιγμή.
Πηγή: HuffPost US