Γιατί στην Ολλανδία φαίνονται όλα ίδια

Όλα έχουν να κάνουν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Open Image Modal
Typical Dutch houses built by the canal, Amsterdam, Netherland
petekarici via Getty Images

Όσοι επισκέπτονται την Ολλανδία σίγουρα θα εντυπωσιαστούν από ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο για αυτήν την χώρα. Όλα φαίνονται σχεδόν τα ίδια.

Και από αυτό, δεν εννοούμε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω, από το Art Nouveau έως το Art-Deco, τον μεταπολεμικό μοντερνισμό και τις πιο κλασικές ερμηνείες της αρχιτεκτονικής.

Αυτό που εννοούμε είναι ότι  υπάρχει αισθητική ομοιότητα. Είτε κοιτάζετε τα κόκκινα τούβλα είτε την παλέτα χρωμάτων που είναι παρόμοια από το πεζοδρόμιο μέχρι τις προσόψεις, φαίνεται ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το πώς πρέπει να φαίνεται η Ολλανδία.

Τούβλα, τούβλα και μερικά ακόμη τούβλα 

Open Image Modal
frentusha via Getty Images

Για να ξεκινήσουμε την εισβολή στην αρχιτεκτονική, πρέπει να μιλήσουμε για το δομικό στοιχείο αυτής της χώρας. Ναι, τα τούβλα.

Επικρατεί γενικά η άποψη ότι η λέξη «τούβλο» μπορεί να έχει ολλανδική προέλευση . Οι Ολλανδοί έφτιαχναν τούβλα από τον Μεσαίωνα και η παραγωγή τους αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παρά τον ζωτικό τους ρόλο στην οικοδόμηση, οι κατασκευαστές τούβλων ήταν άνθρωποι που ανήκαν σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας τούβλων βρίσκονταν στα περίχωρα των πόλεων, για να κρατήσουν τη σκόνη και τον καπνό μακριά από τα κέντρα.

Τώρα, ο λόγος που η Ολλανδία έφτιαχνε τόσα πολλά τούβλα είναι λόγω της αφθονίας του πηλού, δεδομένου των ποταμών που διασχίζουν τη χώρα. Ποτάμια όπως το Ijssel, ο Ρήνος ή το Waal ήταν εξαιρετικές πηγές πηλού, που είναι το κύριο συστατικό που απαιτείται για την κατασκευή τούβλων.

Τα τούβλα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο εγχώρια, αλλά εξήχθησαν ως δομικό υλικό σε γειτονικές χώρες. Μπορείτε να βρείτε υπέροχα παραδείγματα ολλανδικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολεοδομικός σχεδιασμός

Ανάλογα με το πού προέρχεστε, ο πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί να μην είναι πραγματικά μια ιδέα. Αυτό που εννοώ είναι ότι μπορεί να προέρχεστε από ένα μέρος με δρόμους με πολλές στροφές, χαοτικά κτισμένα κτίρια διάφορων μεγεθών και γενικά να μην επικρατεί κάποια τάξη.

Λοιπόν, η Ολλανδία είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό- και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Ένα πράγμα που σίγουρα βοηθά στον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ότι η χώρα είναι σχετικά επίπεδη.  

Γενική αισθητική

Open Image Modal
RossHelen via Getty Images

Ας πούμε ότι είστε τώρα ο περήφανος ιδιοκτήτης ενός ολλανδικού σπιτιού και βαρεθήκατε το μονότονο χρωματισμό του και επιλέγετε να κάνετε ένα makeover.  Ας πούμε ότι επιλέγετε να τα βάψετε όλα μπλε. Μετά από αυτό, πιστεύετε επίσης ότι δεν θα ήταν κακό να προσθέσετε έναν επιπλέον όροφο ή δύο.  Ξεκινάτε τη δουλειά σας όταν, έκπληξη, μόλις πήρατε πρόστιμο μέσα από το νέο σας- χρωματισμένο μπλε- γραμματοκιβώτιο. Τι έχει συμβεί?

Μπείτε στην Επιτροπή Πρόνοιας και Μνημείων ή Welstandscommissie  στα Ολλανδικά. Κάθε είδους άδεια οικοδομής, τροποποίηση πρόσοψης, έξτρα δάπεδο και παρόμοιες αλλαγές πρέπει πρώτα να περάσουν από αυτούς. Είναι υπεύθυνοι για να διασφαλίσουν ότι όλες οι νέες κατασκευές ή τροποποιήσεις ακολουθούν μια αυστηρή οδηγία.

Επομένως, εάν σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι στο κτίριό σας ή να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο εντελώς, βεβαιωθείτε ότι τους καλέσατε εκ των προτέρων για να αποφύγετε ένα βαρύ πρόστιμο.

πηγή: dutchreview