Γιατί στο Βέλγιο καταγράφονται τόσοι πολλοί θάνατοι από τον κορονοϊό

Υπάρχει εξήγηση για το δυσάρεστο φαινόμενο.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Αναμφισβήτητα το Βέλγιο είναι από τις χώρες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό κι αυτό όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών.

Το ποσοστό αυτό, σε αντίθεση με τον συνολικό αριθμό των νεκρών, είναι ένα μέτρο σύγκρισης του αριθμού (των θανάτων) σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα γράφημα που απεικονίζει το Βέλγιο στην κορυφή και τις ΗΠΑ στην έβδομη θέση, ως αποτέλεσμα του αριθμού των θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Τι σηματοδοτεί αυτό; Το Βέλγιο μετρά πληθυσμό 11,5 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει πως 66 άτομα ανά 100.000 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορονοϊό με πληθυσμό περίπου 330 εκατομμύρια, είναι 19 άτομα ανά 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

 

Tι διαφορετικό συμβαίνει στο Βέλγιο

Όπως σημειώνουν Βέλγοι αξιωματούχοι, στην χώρα η καταμέτρηση των κρουσμάτων και των νεκρών γίνεται όπως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου αυτή την στιγμή. Με άλλα λόγια, οι Αρχές κάνουν καταμέτρηση θανάτων σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας, αλλά συμπεριλαμβάνουν στα στοιχεία τους και τους θανάτους σε κέντρα φροντίδας που είναι ύποπτοι ως περιπτώσεις Covid-19, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Βελγίου, από τους 7.703 θανάτους, το 53% ήταν σε κέντρα φροντίδας. Σχεδόν το 16% των θανάτων σε κέντρα φροντίδας εξετάστηκαν θετικά για κορονοϊό, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφηκαν ως ύποπτα.

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι περισσότεροι από 3.500 θάνατοι έχουν υπολογιστεί ως σχετιζόμενοι με τον Covid-19, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Η καταγραφή «είναι βασισμένη στην αξιολόγηση του γιατρού, λαμβάνοντας συνήθως υπόψιν το εάν υπήρξαν και άλλα κρούσματα κορονοϊού στον ίδιο τόπο φροντίδας», επισημαίνει ο καθηγητής Βαν Γκουχτ.

«Για παράδειγμα: εάν έχουμε ένα ή δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, τότε την επόμενη εβδομάδα μπορεί να έχουμε 10 θανάτους στο ίδιο σπίτι με παρόμοια συμπτώματα». Όλα αυτά καταγράφονται.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Σοφί Βιλμές, είπε πρόσφατα πως πιθανότατα η χώρα να αναφέρει πολύ μεγάλους αριθμούς που απέχουν από την πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής, Βαν Γκουχτ σχολιάζει πως ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερος από ό, τι αναφέρουν, καθώς πιστεύει ότι ενδέχεται να έχουν ξεφύγει μερικές περιπτώσεις.

Μία ακόμη παράμετρος που εξηγεί τον υψηλό αριθμό των νεκρών στο Βέλγιο είναι ότι περισσότερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι Βέλγοι ηλικιωμένοι μπαίνουν σε μονάδες φροντίδας και δεν παραμένουν σπίτια τους ή στα παιδιά τους.

Οι επικεφαλής της χώρας παραδέχονται επίσης πως έγιναν λάθη στην αρχή, ως εκ τούτου ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα και είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Αυτή την ώρα το προσωπικό των γηροκομείων φορά υποχρεωτικά μάσκες και προστατευτικά ρούχα, ενώ προσφέρεται βοήθεια από νοσοκομεία και στρατό.

(Με πληροφορίες από BBC)