Γιατί το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να προβεί σε επιχείρηση στη Ράφα

Έντονες και από πολλές πλευρές οι αντιδράσεις, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για επιχείρηση.
Open Image Modal
via Associated Press

Αποφασισμένο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας εμφανίζεται το Ισραήλ- σε ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται αυτό για τους πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει εκεί.

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο ένας αξιωματούχος της Χαμάς έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση, ενω άλλος ανέφερε πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. «Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις και μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι πρόκειται για περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση και όχι ευρείας κλίμακας εκκένωση. Αναμένεται να επηρεαστούν 100.000 άτομα, τα οποία καλούνται να μετακινηθούν σε μια ανθρωπιστική ζώνη. Σύμφωνα με τις IDF, θα κατευθυνθούν σε καταυλισμούς στη Χαν Γιούνις και την Αλ Μαουάσι, όπου θα υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια. Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα τη νύχτα, ενώ τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Αν και οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες χώρες πιέζουν για συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν πει επανειλημμένα ότι θα λάβει χώρα επιχείρηση. Ο Νετανιάχου έχει πει ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στην πόλη με ή χωρίς συμφωνία για να καταστρέψει τη Χαμάς, τονίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ότι θα καταστραφούν τα τάγματα της οργάνωσης που βρίσκονται εκεί και θα επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου, περιλαμβανομένης της επιστροφής των ομήρων.

Τα στρατιωτικά σχέδια έχουν εγκριθεί ήδη και έχουν μετακινηθεί στρατιώτες και άρματα μάχης στο πλαίσιο προετοιμασιών, αν και είναι άγνωστο πότε θα λάβει χώρα η επιχείρηση.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στην πόλη και τα περίχωρά της. Οι περισσότεροι κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις αλλού στη Γάζα.

Γιατί είναι σημαντική η Ράφα

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορίσει ως κεντρικό στόχο του πολέμου κατά της Χαμάς, που άρχισε με την τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.

Το Ισραήλ λέει πως η Ράφα είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επιχειρήσεις αλλού κατέστρεψαν 18 από τα 24 τάγματα της Χαμάς. Ωστόσο η Χαμάς έχει ανασυνταχθεί σε κάποιες περιοχές και συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις. Το Ισραήλ λέει πως η Χαμάς έχει τέσσερα τάγματα στη Ράφα και ότι πρέπει να αποσταλούν χερσαίες δυνάμεις για να τα εξοντώσουν. Κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θεωρείται επίσης πως ίσως κρύβονται στην πόλη.

Γιατί υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις στα σχέδια του Ισραήλ

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επιχείρηση χωρίς αξιόπιστο σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων. Η Αίγυπτος, στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, έχει πει ότι κατάληψη των συνόρων Αιγύπτου- Γάζας από στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ή κίνηση για προώθηση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο θα απειλούσαν την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Οι προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ, υποστηριζόμενες από σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον Οκτώβριο, ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας και της πόλης Χαν Γιούνις στον νότο, ενώ προκάλεσαν πολλούς θανάτους αμάχων, ακόμα και μετά τις εντολές εκκένωσης για αυτές τις περιοχές. Οι ισραηλινές ένoπλες δυνάμεις έχουν πει πως σχεδιάζεται να κατευθυνθούν οι άμαχοι σε ανθρωπιστικές ζώνες/ νησίδες. Ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες ως προς το αν είναι δυνατόν από άποψης επιμελητείας να μετακινηθούν τόσο μεγάλοι πληθυσμοί ταυτόχρονα χωρίς επιπλέον δεινά. Ακόμη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε πως μια επίθεση στη Ράφα θα προκαλέσει κατάρρευση της επιχείρησης αρωγής, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους και λιμό. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει πως το Ισραήλ θα έπρεπε να προβεί σε στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Ράφα.

Πολιτικοί παράγοντες

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το ζήτημα της επίθεσης στη Ράφα έχει πολύ σοβαρές πολιτικές διαστάσεις για τον Νετανιάχου. Η κυβέρνησή του θα μπορούσε να κινδυνεύσει με κατάρρευση εάν δεν προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους υπερεθνικιστές και συντηρητικούς κυβερνητικούς εταίρους του θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τον συνασπισμό εάν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αποτρέπει μια επίθεση. Επικριτές του Νετανιάχου λένε πως το ενδιαφέρει περισσότερο να διατηρήσει ακέραια την κυβέρνησή του και να παραμείνει στην εξουσία από το εθνικό συμφέρον, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Ενδεικτικά, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει πει πως η αποδοχή μιας συμφωνίας και η μη διεξαγωγή επιχείρησης στη Ράφα θα αντιστοιχούσε σε «λευκή σημαία» από το Ισραήλ και νίκη της Χαμάς. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος της αύξησης της διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ και αποξένωσης του σημαντικότερου συμμάχου του, των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου έχει πει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στη Ράφα ανεξαρτήτως των συνομιλιών περί κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς, λέγοντας πως «η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους είναι εκτός συζήτησης...θα μπούμε στη Ράφα και θα εξοντώσουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί με ή χωρίς συμφωνία, για να επιτύχουμε ολοκληρωτική νίκη».

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC, Times of Israel