Για τον Έλληνα φιλόσοφο Κέλσο, το κρασί ήταν η απάντηση στις ασθένειες, από την κόπωση και τον πυρετό μέχρι τον βήχα και τη δυσκοιλιότητα. Αλλά παρά τις θεραπευτικές του δυνάμεις, το σταφύλι μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους έναν περίεργο πονοκέφαλο.
Σε νέα έρευνα, επιστήμονες του University of California, Davis, πιστεύουν ότι έχουν βρει τον λόγο για τον οποίο το κρασί - το κόκκινο κρασί, ιδιαίτερα - προκαλεί πονοκεφάλους.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο προς την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών», δήλωσε ο Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο University of California, San Francisco. «Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε ανθρώπους που έχουν τέτοιους πονοκεφάλους».
Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Andrew Waterhouse, ειδικού στην αμπελουργία στο University of California, πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές σε περισσότερες από δώδεκα ενώσεις στο κόκκινο κρασί.
Μια ξεχώρισε. Η φλαβανόλη η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί. Η φκαβανόλη μπορεί ναι παρεμβληθεί με τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.
Αυτή η φλαβανόλη ονομάζεται κουερσετίνη και περιέχεται σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών –και στα σταφύλια. Θεωρείται υγιεινό αντιοξειδωτικό και είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ μπορεί να γίνει προβληματική.
Όταν κυκλοφορήσει στο αίμα, ο οργανισμός τη μετατρέπει σε διαφορετική μορφή, δήλωσε ο Andrew Waterhouse, η οποία μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν ευάλωτοι άνθρωποι καταναλώνουν κρασί- ακόμα και με μέτρια ποσότητα κουερσετίνη - αναπτύσσουν πονοκεφάλους ιδιαίτερα αν έχουν προϋπάρχουσα πάθηση ημικρανιών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.