Γιατί το να λάβουμε και φαρυγγικό μαζί με το ρινικό δείγμα εξασφαλίζει πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα

Δείγμα κι από τις δυο περιοχές κατά τη χρήση δοκιμής σπίτι μπορεί να δώσει πιο ακριβή αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Γιατί και πώς να το κάνουμε.
|
Open Image Modal
KrizzDaPaul via Getty Images
.

Μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην COVID-19 μετά τη χρήση ενός rapid τεστ χρησιμοποιώντας στυλεό για να λάβουν φαρυγγικό επίχρισμα από τον λαιμό τους.

Η τάση απογειώθηκε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα και σε αντίθεση με τις περισσότερες ιατρικές συμβουλές που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή η τακτική φαίνεται να είναι επιστημονικά ορθή.

Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες γρήγορες δοκιμές αντιγόνου είναι προς το παρόν εγκεκριμένες μόνο για ρινική συλλογή, αλλά οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες δεν εκπλήσσονται όταν ακούν ότι τα άτομα που βγήκαν αρνητικά μετά από χρήση στυλεού στην ρίνα βγαίνουν θετικά μετά από λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος.

Αν και οι κατασκευαστές του κιτ ταχείας δοκιμής συνιστούν τη χρήση των δοκιμών μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες, όλο και περισσότερα ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να αξίζει να χρησιμοποιήσουμε τον στυλεό και το λαιμό και την μύτη μας. Και οι γιατροί γενικά συναινούν στο ότι (αυτό) δεν είναι κακή ιδέα - ειδικά αν έχουμε πονόλαιμο.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε στυλεό για λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος επίσης

Σύμφωνα με τον Αντριου Νόιμερ, επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, οι αναπνευστικοί ιοί όπως ο SARS-CoV-2 μπορούν να μολύνουν όλα τα μέρη της αναπνευστικής οδού μας, που είναι ουσιαστικά οτιδήποτε φέρνει αέρα στο σώμα μας - συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού, του στόματός μας, της τραχείας οδού και των πνευμόνων μας.

Αν και η μύτη και ο λαιμός αποτελούν μέρος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και συνδέονται στενά, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στην ποσότητα του ιού στη μύτη έναντι του λαιμού. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά ο Νόιμερ είπε ότι πιθανότατα οφείλεται σε έναν συνδυασμό ιικών παραγόντων - όπως το πού και πώς αναπαράγεται ο ιός - και σε ανθρώπινους παράγοντες.

Μερικοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα επιχρίσματα σάλιου (από τον λαιμό) μπορεί να είναι πιο χρήσιμα για την ανίχνευση της παραλλαγής Ομικρον, καθώς η παραλλαγή αναπαράγεται πιο αποτελεσματικά στην ανώτερη αναπνευστική οδό.

Μια προεκτυπωμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική διαπίστωσε πρόσφατα ότι ενώ τα ρινικά επιχρίσματα PCR ανίχνευσαν με επιτυχία όλες τις περιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα, έχασαν το 14% των περιπτώσεων με παραλλαγή Ομικρον — ενώ ένα στυλεό σάλιου «έπιασε» όλες τις περιπτώσεις με παραλλαγή Ομικρον.

Σύμφωνα με τον Αμες Αντάλτζα, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες, το να λάβουμε δείγμα από την μύτη και τον λαιμό μας θα αυξήσει πραγματικά την ευαισθησία των τεστ και επομένως θα βελτιώσει τις πιθανότητες ανίχνευσης του ιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και με άλλους ιούς, όπως η γρίπη, ο ρινοϊός και διάφοροι αδενοϊοί. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ιοί γρίπης είναι πιο καλλιεργήσιμοι στο λαιμό παρά στη μύτη.

«Οι περισσότεροι ιοί αναπαράγονται τόσο στον ρινοφάρυγγα όσο και στον στοματοφάρυγγα, οι οποίοι είναι ανατομικά συνεχόμενοι και [προκαλούν] συμπτώματα τόσο από στη μύτη όσο και στο λαιμό», ανέφερε ο ίδιος.

Η δρ. Πέρβι Πάρικχ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος ενηλίκων και ανηλίκων στο Allergy & Asthma Network, αναφέρει ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μια ρινική μπατονέτα μπορεί να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα ενώ μια μπατονέτα λαιμού μπορεί να δώσει θετικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν (την) βάζουν σωστά τη μύτη τους. Πρέπει πραγματικά να εισαγάγουμε την μπατονέτα αρκετά βαθιά στα ιγμόρεια για να έχουμε ένα ακριβές αποτέλεσμα. Πολλοί ιοί και βακτήρια απλώνονται από τη μύτη στο λαιμό. Επίσης εκτοξεύονται από τους πνεύμονες στο λαιμό μέσω του βήχα.

«Ένα άτομο μπορεί να μην λάβει αρκετό δείγμα για να ανιχνεύσει τον ιό εάν κάνει το ρινικό τεστ εσφαλμένα ή δεν προχωρήσει αρκετά βαθιά. Ενώ αν έχουμε πονόλαιμο, πιθανότατα ό,τι είναι βαθιά στη μύτη έχει ”στάξει” στο πίσω μέρος του λαιμού μας», εξηγεί η ίδια.

Ιδού πώς μπορούμε να λάβουμε με σωστό τρόπο φαρυγγικό δείγμα 

Η Πάρικχ συνιστά να πάρουμε δείγμα από τον λαιμό όταν πονέσει για πρώτη φορά. Η βασική της συμβουλή: Πάρτε φαρυγγικό δείγμα επιπροσθέτως με το ρινικό, όχι σε αντικατάστασή του. 

Εάν έχουμε βασικά πονόλαιμο, είναι λογικό να δοκιμάσουμε τον στυλεό στο λαιμό λέει η ίδια. Εάν τα συμπτώματά μας είναι κυρίως στις ρινικές οδούς, μια ρινική μπατονέτα μπορεί να είναι επαρκής. «Ωστόσο, η λήψη δειγμάτων και από τα δύο μπορεί να είναι η καλύτερη πρακτική», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ας αποφύγουμε να τρώμε, να πίνουμε ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά στοματικά διαλύματα για 30 έως 60 λεπτά πριν βάλουμε τον στυλεό στον φάρυγγά μας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον όγκο του ιού που μπορεί να συλλεχθεί, λέει η Πάρικχ. Ας το σκεφθούμε το σαν τεστ στρεπτόκοκκου - όσο πιο πίσω στο λαιμό μπορούμε να φτάσουμε, τόσο πιο ευαίσθητη θα είναι η εξέταση.

Τέλος, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ενώ οι δοκιμές στο λαιμό ήταν πάντα μια επιλογή για την COVID-19, τα rapid test έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί ειδικά ως συσκευές ρινικού επιχρίσματος... 

«Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και οι κατασκευαστές των τεστ θα πρέπει να το κάνουν και να ξεκινήσουν κάποιες έρευνες», λέει ο Νόιμερ.