Γιατί το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κατηγορείται για τις αυτοκτονίες φοιτητών του

Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο ένα περιστατικό
|
Open Image Modal
John James via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ένα από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βρετανία είναι αντιμέτωπο με σοβαρές κατηγορίες για τη μη πρέπουσα φροντίδα σε φοιτητές με ψυχολογικά προβλήματα, μετά τις αυτοκτονίες δύο προσώπων που σημειώθηκαν μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Οι σπουδαστές που ζήτησαν τη βοήθεια των συμβουλευτικών υπηρεσιών του ιδρύματος δεν βρήκαν ανταπόκριση εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης τους λόγω της απουσίας πόρων.

Η αποκάλυψη έγινε μετά από ενδελεχή έρευνα που διεξήχθη για τον έναν από τους δύο φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους. Η ομάδα που ανέλαβε την έρευνα μάλιστα προέτρεψε τον ιατροδικαστή που κατέληξε στο πόρισμα να λάβει μέτρα και να ενημερώσει τις Αρχές ώστε να προστατεύσει άλλους φοιτητές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ο 22χρονος Νταν Κόλινς, που σπούδαζε στο τμήμα της δημιουργικής γραφής, βρέθηκε νεκρός κοντά στο πανεπιστήμιο τον Απρίλιο ενώ λίγες εβδομάδες πριν οι γιατροί είχαν προχωρήσει στη διάγνωση του προβλήματος του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μια φίλη του είχε επικοινωνήσει με τη διοίκηση του πανεπιστημίου προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες της για τον Κόλινς, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές δεν έκαναν τίποτα για να τον προφυλάξουν.

Ο νεαρός μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που διέπραξε νοσηλεύθηκε για δύο ημέρες σε νοσοκομείο της Βρετανίας, ενώ πήρε εξιτήριο μετά από παρότρυνση του ιατρικού προσωπικού του ιδρύματος. Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν πως δεν πληρούσε τα κριτήρια για την περαιτέρω παραμονή και δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον ίδιο και τους γύρω του.

Ο Τζέιμς Μπένετ, που συνεργάζεται με το γνωστό εκπαιδευτικό ίδρυμα δήλωσε πως η απουσία των κατάλληλων υπηρεσιών πιθανότατα θα οδηγήσει και σε άλλους θανάτους. «Θεωρώ πως ο Νταν έπεσε μέσα σε μια “μαύρη τρύπα” και φοβάμαι πως ίσως βρεθούν στην ίδια θέση κι άλλα άτομα που βιώνουν ανάλογες εντάσεις», τόνισε στη συνέχεια.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής έκδοσης της HuffPost, η οποία δημοσιεύει το θέμα στην πιο κεντρική θέση της ιστοσελίδας της, αναφέρει μάλιστα πως «περίεργοι» θάνατοι έχουν καταγραφεί και σε άλλα πασίγνωστα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και του Μπρίστολ, τονίζοντας πως όλοι οι φοιτητές που χάθηκαν αγωνίστηκαν για την πρόσβαση στο τμήμα ψυχικής υγείας της σχολής τους, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Αν είχαν λάβει τη βοήθεια κάποιου ειδικού, πιθανότατα τα χειρότερα θα είχαν αποφευχθεί.

Στο φόρουμ της φοιτητικής κοινότητας αναφέρεται πως το πανεπιστήμιο διέθετε μόνο έξι ειδικευμένους συμβούλους ψυχικής υγείας για 30.000 μαθητές. Ο 22χρονος Άντριου Γουόρντεν αυτοκτόνησε το 2017, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας κατηγόρησε το πανεπιστήμιο πως δεν ενημέρωσε τους γονείς του για την περίεργη συμπεριφορά του παιδιού τους εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η έρευνα που διεξήχθη για το συγκεκριμένο περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Γουόρντεν προχωρούσε στη λήψη φαρμάκων μόνος του για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις του ακαδημαϊκού κύκλου, ενώ οι πανεπιστημιακές Αρχές έλαβαν στη συνέχεια γνώση για το γεγονός, για το οποίο όμως δεν έδρασαν.

Η Άννα Παουλίν, κατηγόρησε το πανεπιστήμιο πως προτρέπει τους φοιτητές να ζητούν τη βοήθεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν πως δύσκολα κανείς βγάζει άκρη λόγω της γραφειοκρατίας. Υπογράμμισε παράλληλα πως είναι γελοίο το γεγονός πως παρά τους δύο αυτούς θανάτους, το ίδρυμα εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκείς πόρους για να παρέχει τις κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες άμεσα στον κάθε σπουδαστή. Είπε πως κατανοεί πως έχουν πραγματοποιηθεί περικοπές και στην εκπαίδευση, ωστόσο τόνισε πως οι ζωές πολλών φοιτητών βρίσκονται σε κίνδυνο.