Στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, 19 φωτογραφίες, ζητούν να σηκώσουμε το βλέμμα και να θυμηθούμε μερικές από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, εκκινώντας την αφήγηση από τη Νιγηρία και τον λιμό στην Μπιάφρα το 1971 και φτάνοντας στο σήμερα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν 50 χρόνια ζωής και δράσης σε όλο τον κόσμο με την έκθεση φωτογραφίας «Μαρτυρίες - Βλέμματα», 1971 - 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο, η οποία φιλοξενείται στον περίβολο του Μεγάρου έως τις 31 Ιανουαρίου.
Η 50ή επέτειος της οργάνωσης αποτελεί ευκαιρία για μια αναδρομική φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει μέσα από τον φακό του πρακτορείου Magnum Photos τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας τους.
«Πενήντα χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια, και ειδικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές», τονίζει η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1971 από μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων. Εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Σημαντική στιγμή στην ιστορία της οργάνωσης είναι η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1999.
Κύρια αποστολή τους είναι η ιατρική δράση και η μαρτυρία αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ο ρόλος της φωτογραφίας στην αποτύπωση της μαρτυρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και έχει εδραιώσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως την οργάνωση που έχει το θάρρος να μιλάει για όσα βλέπει και να καταγγέλλει.
http://www.megaron.gr