Μια νεαρή Γιαζίντι, πρώην σκλάβα του ISIS που κατάφερε να ξεφύγει, εγκατέλειψε τη Γερμανία όταν συνάντησε εκεί τον άνδρα που την κακοποιούσε.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, η Ασβάκ Ταλό ήταν 15 ετών όταν η οικογένειά της αιχμαλωτίστηκε μετά την επίθεση του ISIS στην κοιτίδα των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ, πριν τέσσερα χρόνια, Εν τέλει πουλήθηκε μαζί με την αδελφή της και άλλα νεαρά κορίτσια, και βρέθηκε να ζει με έναν άνδρα τον οποίο γνώριζε ως Αμπού Χουμάμ.
Ωστόσο κατάφερε να διαφύγει και να φτάσει στη Γερμανία ως πρόσφυγας, όπου συνάντησε τη μητέρα της και άλλους συγγενείς της. Τον Φεβρουάριο τη σταμάτησε ένας άνδρας ενώ πήγαινε στο σπίτι της στη Στουτγάρδη. «Πάγωσα όταν κοίταξα προσεκτικά το πρόσωπό του» είπε στο κουρδικό πρακτορείο Bas News. «Ήταν ο Αμπού Χουμάμ, με το ίδιο τρομακτικό μούσι και το άσχημο πρόσωπό του. Έμεινα άφωνη όταν άρχισε να μιλάει στα γερμανικά, ρωτώντας “είσαι η Ασβάκ, έτσι δεν είναι;».
Αν και το ISIS έχει εκδιωχθεί από τα εδάφη των Γιαζίντι, πολλοί ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Κουρδιστάν, καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στα μέρη τους λόγω των διαμαχών ανάμεσα σε ιρακινές και κουρδικές φράξιες. Πολλοί Γιαζίντι, ειδικά νεαρές γυναίκες, είναι ακόμα στα χέρια τζιχαντιστών, μεταξύ τους και η αδελφή της Ταλό. Την ημέρα της επίθεσης του ISIS, η Ταλό μεταφέρθηκε, μαζί με 65 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της στη Συρία. Η μητέρα, ο πατέρας και κάποιοι πιο ηλικιωμένοι και ανάπηροι συγγενείς έμειναν πίσω, και μπόρεσαν να καταφύγουν στο όρος Σιντζάρ, όπου χιλιάδες Γιαζίντι έμειναν μέχρι να διασωθούν. Πέντε αδελφοί της αγνοούνται ακόμα, ενώ και η αδελφή της θεωρείται πως είναι ακόμα αιχμάλωτη του ISIS. Η ίδια είχε αγοραστεί από τον Σύριο Αμπού Χουμάμ για 100 δολάρια, στο παζάρι των γυναικών Γιαζίντι στη Μοσούλη του Ιράκ.
Μετά μεταφέρθηκε στη Συρία και αναγκάστηκε να ασπαστεί το Ισλάμ, να προσεύχεται πέντε φορές κάθε μέρα και να απομνημονεύσει το Κοράνι στα αραβικά. «Τα έκανα όλα αυτά επειδή υποσχέθηκε ότι δεν θα μου έκανε κακό. Αλλά με κακοποιούσε για πάνω από 10 μήνες, κάθε μέρα».
Τελικά απέδρασε, πήγε στο Σιντζάρ και μετά αναζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Η ίδια, η μητέρα και δύο αδελφοί της ζούσαν στη Στουτγάρδη. Η ίδια είπε πως, κατά τη συνάντηση με τον απαγωγέα της, της είπε «είμαι ο Αμπού Χουμάμ και ήσουν μαζί μου για ένα διάστημα στη Μοσούλη. Ξέρω πού ζεις, με ποιους ζεις και τι κάνεις».
Η Ταλό έτρεξε και κρύφτηκε και μετά μίλησε στον αδελφό της, ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασύλου και στην αστυνομία, που εντόπισε τον τζιχαντιστή, αλλά οι αστυνομικοί της είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, καθώς ήταν καταγεγραμμένος ως πρόσφυγας. Πλέον, η νεαρή Γιαζίντι ζει με τον πατέρα της στο Κουρδιστάν, και λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει τη σκέψη να επιστρέψει στη Γερμανία. «Ποτέ δεν θα πάω πίσω» είπε η ίδια.