Τρεις αστεροειδείς οι οποίοι μέχρι πρότινος παρέμεναν απαρατήρητοι εξαιτίας της λάμψης του ήλιου εντόπισαν οι αστρονόμοι, με τον έναν από αυτούς να αποτελεί για τη Γη την μεγαλύτερη σε μέγεθος δυνητική απειλή που ανακαλύφθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Οι εν λόγω αστεροειδείς ανήκουν σε μια ομάδα σωμάτων του ηλιακού συστήματος, τα οποία συκεντρώνονται στις ζώνες της Γης και της Αφροδίτης. Ωστόσο, είναι απίστευτα δύσκολο να παρατηρηθούν εξαιτίας της φωτεινότητας του ηλίου.
Ένας από τους αστεροειδείς, με το όνομα 2022 AP7, έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρα και η τροχία στην οποία κινείται, στο μέλλον θα μπορούσε να τον φέρει στα ίδια μονοπάτια με τη Γη.
«Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει δύο μεγάλους αστεροειδείς κοντά στη Γη που έχουν διάμετρο περίπου ένα χιλιόμετρο. Πρόκειται για ένα μέγεθος που τους εντάσσει στην κατηγορία αυτών που ονομάζουμε πλανήτες δολοφόνους», εξηγεί ο Σκοτ Σεπάρντ, επικεφαλής της μελέτης.
Ο αστεροειδής διασχίζει την τροχιά της Γης, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του ήλιου. Αυτό το μοτίβο μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί για αιώνες, αφού ο αστεροειδής θα χρειαστεί πέντε χρόνια ώσπου να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον ήλιο.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η τροχιακή κίνηση του αστεροειδούς ίσως συγχρονιστεί με αυτή της Γης.
«Κάτι τέτοιο Θα ήταν συνώνυμο μιας μαζικής εξολόθρευσης. Φαινόμενα σαν αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια», προειδοποιεί ο Σέπαρντ.
Οι άλλοι δύο αστεροειδείς, 2021 LJ4 και 2021 PH27, βρίσκονται σε πολύ ασφαλέστερες τροχιές που δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Γη.
Μολονότι υπάρχουν περισσότεροι από 27.000 αστεροειδείς κοντά στον πλανήτη μας, σε όλα τα σχήματα και μεγέθη,.κανένας ανάμεσά τους δεν βρίσκεται σε πορεία άμεσης πρόσκρουσης με τη Γη.
Πάντως, ενώ η NASA πρόσφατα απέδειξε ότι μπορεί να ανατρέψει με επιτυχία την κίνηση ενός αστεροειδούς στο διάστημα, οι αστρονόμοι για παν ενδεχόμενο προσπαθούν να διατηρούν μια εικόνα γύρω από τους αστεροειδείς που ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε απειλή για τον πλανήτη μας.
Πηγή: CNN